Интересувам се в подробности как е бил структуриран българският държавен апарат през ПБЦ и ВБЦ и съответно неговото развитие през вековете. Моля, приложете повече факти от типа на кой в какви съвети е участвал и какви правомощия е имал, в това число и ролята на царя.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Структура на държавното управление през ПБЦ и ВБЦ
Collapse
X
-
Въпреки, че Новака е новак (не желая да те засегна друже, просто подозирам съществуване на подобни теми ) приветствам идеята на темата (доста спекулативна (хареса ми тоз термин голум, въпреки, че предпочитам дискусионна) за ПБЦ , и подозирам, че и поради таз причина ще взема участие в нея). Даже съжелявам, че аз не съм се сетил (но пък ми писна да ровичкам 10-20 стр. теми само и само да проверя дали няма подобна). Въпроса е, че в подробности няма как просто сведенията са доста оскъдни . Но ще видя реакциите на ядрото . И ако не те заключат (темата де) ще участвам с удоволствие.
Успех на свежата кръв в БС!
-
Imperial написа"Свежата кръв" просто иска някой да й напише доклада по история.
Единствената причина да оставя темата е, че не се сещам вече да има друга тема по този въпрос.
Comment
-
не е обезателно - Импереца визира темите започващи с пост в едно изречение "Раскажете ми за ..."
Иначе аз с интерес ще следя темята. Политическите строеве и държавни системи живо ме интерисуватДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Според мен за да се разгледа сериозно темата ще трябва да се направи не по-малко от докторска дисертация.
Не си спомням да съм срещал систематично изложение по въпроса. Това всъщност не е ли предмет на историята въобще? :o А малко и на философията, политологията и др.
При ПБЦ имало ханство, за малко княжество и после царство. ВБЦ - пак царство. Имало съвет на боилите, т.е. министерски съвет. Имало и местни управители. После... :sm186:
Comment
-
Интересувам се в подробности как е бил структуриран българският държавен апарат през ПБЦ
С уважение,"Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ
Comment
-
е имаме властв апарат който комуникира със управителите на други държви - следователно има поне представителна власт. Има и някакви закони - наложени от традицияа или от закоодателната власт - кой следи за спазването на тези закони и кой ги тълкува (тоест кой е законодатлната, съдебната и изпълнителната власт).
Има и организирана до някаква степен войска следователно има и някаква военна йерархия - каква е тя? Сигурно въз основа на тази йерархия се образува и държавната йерархия на властта - отноо "каква е тя?"
Така че дори да е била слаботериториално обвързано ПБЦ има властов институт (апарат) и той все по някакъв начин е структуриран.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Държавата е разделена на няколко области - комитати, има местни управители на градове, началници на крепости, има административен апарат, вкл. и чиновници (кореспонденцията с Рим, Византия и т.н.). Християнизацията донася голям брой грамотни хора, които се включват в държавните дела, настъпва културен разцвет - т. нар. Златен Век. Постепенното раазвитие на ПБЦ донася една доста стройна структура (по косвени данни) . За нея може да се съди само в най - общи рамки - имаме голям брой титли (белег на добре организирани държави), военни и икономически успехи (богатството на държавата при цар Петър, Златния век е продукт и на пари, не само на вдъхновение). Тези косвени белези сочат развитие на организацията. Дори системата на защита (лимесите, концентричната отбрана на Плиска и Преслав) и плановете, по които се строят градовете, показват една добра степен на организираност. Дори самата работа по построяването на толкова мнного църкви и огромната работа по обучаване на свещеници за относително кратък период говори много Б.Д. дори се беше изхвърлил, че в ПБЦ за относително кратко време били построени над 10 000 църкви. Дори истината да е на порядък от това твърдение, пак говори добре за насНе 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Така поставена темата е безумна. Би следвало да се раздели на три-четири отделни периода-
ПБЦ:
-езически ранен и преход към централизация, християнски централизиран;
ВБЦ:
-централизация в началото и сепаратизъм и децентрализация в края.
И пак ще изисква огромен труд- направо три докторски дисертации, ако мога да си позволя да перифразирам Случайно прелитащ. Иначе ще се разпилеят сума несвързани постове и ще стане една голяма манджа с грозде.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Темата не ми трябва въобще за доклад. Просто се интересувам. Това "в подробности" написах, защото не искам половината от отговорите да са "офф-топик", а да се получи структурирано излагане на факти и така темата да стане по-задълбочена и интересна. Сложих и двете царства, за да може да се направи ниякакво сравнение, все пак държавният апарат се е развивал с времето. Прави сте обаче, че темата става леко широкичка. За това ще кажа, че ме интересува периода на централизирано управление през ВБЦ.
Comment
-
Иво.Станоев написаПодробности няма, държава също няма, а пък структуриран апарат въобще няма. Ако това(така формулирано) наистина е част от задание за доклад по история то тогава явно и история няма. Както казваше един приятел - голямо нямане.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
Comment