Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Структура на държавното управление през ПБЦ и ВБЦ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ммм, това за "феодалният модел" за самостоятелна тема, която неизбежно ще бъде спекулативна, така че отговорът ми неизбежно ще бъде извън темата. Но аз не бих се съгласил с теб, Коце (макар че се досещам защо мислиш така ). По-скоро "феодализацията" е неизбежен етап на развитие, който се проявява общо взето навсякъде. Както е ставало въпрос и другаде - за да не се случи, трябва да се запазят прослойки от свободни хора извън градовете, било то войници-земеделци, било то свободни селски общини. Но както се вижда, запазването или възобновяването на подобни групи хора може да се случи само като съзнателно усилие на централната власт, т.е. при липсата на такова (а подобна политика не може да трае кой знае колко дълго) естественият процес се движи към загуба на земя и икономическа/политическа свобода в полза на аристокрацията.
    Разбира се, впоследствие (и то не след много време) процесът започва да се обръща. Нещо, което тук поради външни причини не се случва.

Comment

Голъм, не ми се ще да се отклоняваме допълнитено от темата. Само искам да те попитам за хронологическото съответствие. Общо взето началото на класическия феодализъм на Балканите съвпада с кръстоносните походи. Случайно ли е това или има някаква връзка?
      Предлагам, ако имаш желание ( което при мен хич не толкова силно ) за дискусия по темата, за да не натоварваме излишно тази, на ЛС.

Comment

Working...
      X