SRH написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хунската теория за произход на прабългарите
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Боритаркана като началник/командир на вълците е една доста екстравагантна /хайде да не бъда вулгарен/ хипотеза която никой освен нейният автор не поддържа.Логиката е желязна - щом българите са тюрки най-добрите войни не могат да не са посветени именно на вълка.И оттам се стига да формулата - боритаркан командир на вълците.Дайте да говорим за сериозни работи.
-
Бях ти пуснал линк за това.resavsky написа Виж мнениеА за боритаркана има и ирански превод:бори се извежда от източноиранската дума "boru" означаваща укрепено място,крепост / оттам се извежда и етимологията на Боруй като укрепено място/ и боритаркан се превежда като началник на крепостта.
Comment
-
Бях ти пуснал линк за товаСамо това може да бъде постижението на хунската теория - да се покаже известно тюркизиране на прабългарите, но не и тюркски произход. Самото значение на "боритаркан" - "началник на крепост" - ни отдалечава доста от тюрките: припомням какво цитира RIZARЛексемата възхожда според повечето изследвачи към прабългарската дума с ирански произход бьори или берю, букв.: “вълк” [7].
Какво по-хубаво доказателство за тюркизирането на иранциТова описание е доста след 7-ми век - до по-голямо изясняване не виждам начин тюрките да дадат собствени имена на архитектурни обекти, различни от палатка.Споменаване на тюрките от Ибн Фадлан:
"Те са чергари- жилищата им са дървени или плъстени шатри-рядко се заседяват.Постоянно пътуват и положението им е окаяно...
Comment
-
Много ми е интересно, как се прави датировка на изображение върху камък. Защото съм чул това-онова за времевото датиране... А датиране на камък/скала ме хвърля в голямо недоумение.Юлиан Август написа Виж мнениеИма, но съгласно датировката не са от тогава, ами от 7 век.
И пак ли повтаряме този Тенгри, Тангра.. и прочие.. Само от оня надпис на който думата е "тан..гран".. Че и на всичко отгоре, е прекъсната от отчупване по-средата?..
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Боруй е антично име и няма как да е свързано с прабългарите, освен ако траките наистина не са били прабългари, за което настоява RIZAR.resavsky написа Виж мнение... бори се извежда от източноиранската дума "boru" означаваща укрепено място,крепост / оттам се извежда и етимологията на Боруй като укрепено място...
Няма никакво отчупване по средата. Думата си е запазена непокътната.BAGA_TUR написа Виж мнениеИ пак ли повтаряме този Тенгри, Тангра.. и прочие.. Само от оня надпис на който думата е "тан..гран".. Че и на всичко отгоре, е прекъсната от отчупване по-средата?...
Призовавам ви да бъдете малко по-коректни! Пак си поддържайте каквито си искате теории, в т. ч. и, че прабългарите са марсианци, юпитерианци и пр., но се аргументирайте без да прибягвате до свободни съчинения!Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 05-07-2008, 23:20.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Битът на прабългарите преди заселването на Балканите не е бил много по-различен от този, на останалите номади.случайно прелитащ написа Виж мнениеТова описание е доста след 7-ми век - до по-голямо изясняване не виждам начин тюрките да дадат собствени имена на архитектурни обекти, различни от палатка.
За прабългарите на Вунд ли говориш, или си намерил нещо за друга група прабългари?RIZAR написа Виж мнение... най-точно ,почти сигурно българите са се настанили в края на 2-ри век. в Армения.
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
"Индоевропейци" и "индоиранци" не е едно и също. Има индоевропейско езиково семейство и индоиранска езиков клон, съставен от индийската и иранската група езици, които са две групи в рамките на това семейство. Славяните, траките и елините са индоевропейци, но не и индоиранци (говорят езици, които са индоевропейски, но не спадат към индоиранските).tonev написа Виж мнениеа нали репликира - славяните, траките и елините от кога са индоевроепици? или нещо друго си имал впредвид?
или са индо европеици?
точния цитат:
последно?
Comment
-
Мдаа.. Няма отчупване ... Явно по памет, съм се подвел от заличения сегмент по-средата на надписа. Моите извинения.IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаНяма никакво отчупване по средата. Думата си е запазена непокътната.
Да видим какво имаме?

4-ти ред "ТА"??
5-ти ред "ГГРАН" ..
Смайващо и пълноценно свидетелство за вярването на един народ..
Който двеста.. и повече години.. е в "задния двор" на империята..
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Ресавски, май нещо се повтаряте... Преводът на титлата е от тюркски, каквито са и болшинството от прабългарските титли. Този тип аргументиране, за което намеквате, е много по-характерен за иранската теория, от колкото тюркската. Разликата е само в това, че първата се гради на антитеза.Логиката е желязна - щом българите са тюрки най-добрите войни не могат да не са посветени именно на вълка.И оттам се стига да формулата - боритаркан командир на вълците.
Смех. Ама голям. Явно траките наистина са прабългари./ оттам се извежда и етимологията на Боруй като укрепено място/
Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Че кой говори а 9 век и за палатка.Линк не мога да пусна.Но който желае може да намери достатъчно литература по въпроса.случайно прелитащ написа Виж мнениеСамо това може да бъде постижението на хунската теория - да се покаже известно тюркизиране на прабългарите, но не и тюркски произход. Самото значение на "боритаркан" - "началник на крепост" - ни отдалечава доста от тюрките: припомням какво цитира RIZAR Това описание е доста след 7-ми век - до по-голямо изясняване не виждам начин тюрките да дадат собствени имена на архитектурни обекти, различни от палатка.
Comment
-
Точно така! Надписът е повреден по средата, а не въпросната дума "Тангра". За късмет тя започва в края на четвъртия ред и свършва в началото на петия. Повреденият текст е преди началото на думата и след края ѝ.BAGA_TUR написа Виж мнение4-ти ред "ТА"??
5-ти ред "ГГРАН"
А след "Та" няма никакви "??"
Comment
-
Съжалявам, но не виждам да се получава каквато и да е дискусия. Има едно хаотично надвикване и това е. Явно мораториумът върху темите за произхода е съвсем оправдан и следва да се продължи.
Ще заключа темата - засега, за една седмица. Надявам се да използвате това време, за да подредите мислите и аргументите си и всеки да представи някакво по-подредено и ясно становище, а не нахвърляне на отделни реплики (по-скоро извиквания, без да се слуша какво отговаря опонента, а по-скоро за да бъде заглушен). И това при положение, че имаше известно подобрени в това отношение в средата на седмицата
...
ПП Ако нещата не се променят, то явно ще трябва да се мисли за нова забрана върху всички теми, засягащи произхода на прабългарите.
Comment
Comment