Ако правилно съм те разбрала, промените в княз показват, че тя не е заемка. Но е.
Което според мен напълно доказва германския произход на княз и считам темата в този си вид за изчерпана.

Ясно се вижда в постовете, кое според мен е факт и кое е възможност или хипотеза. Ако можех да докажа хипотезите, нямаше да са хипотези, нали?

В крайна сметка в спора се ражда истината, освен ако не спориш с радио, което едно си знае, едно си пее и след като си му показал, че греши продължава да вади вода от девет кладенци само и само да не падне по гръб. ( Не визирам теб, да не се засегнеш сега, говоря по принцип
)

В крайна сметка в спора се ражда истината, освен ако не спориш с радио, което едно си знае, едно си пее и след като си му показал, че греши продължава да вади вода от девет кладенци само и само да не падне по гръб. ( Не визирам теб, да не се засегнеш сега, говоря по принцип
)
де)

Фасмер изключва връзката с гр. καισαρ и аз съм съгласен с него по една проста причина - по времето, когато е заета думата у славяните, гръцкият дифтонг αι отдавна е бил монофтонгизиран в "е", а това "е" би предизвикало шушкава (първа), а не съскава (втора) палатализация, както е в случая. Имайки предвид, че втора палатализация се появява пред Ѣ и И от втори тип (произхождащи от стари дифтонги *oi и *ai), а в гръцкия език по това време такъв дифтонг не е имало, най-логично е тази лексема да бъде заета от някой от германските езици, където този дифтонг се пази (срв. нем. Kaiser).
Comment