Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли във Волжска България намерени монети с друга писменост освен с арабска ?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Поемата, която между другото е на тюркски език е записвана доста по-късно. Предполага се, че е наистина домонголска, но аз питах за ПИСМЕНИ паметници от домонголския период. Т.е. надписи и ръкописи.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Е, подвел съм се по цитата - предполагах че е наистина домонголски, а не препис. Впрочем какъв е пък тоя "тюркски език"?
      Допълних предишния си пост с цитат, който отваря въпроса - какви са тези "паметници с български надписи"? Като размисля, пак ми идва на ум ..."тюркски език" :kill_myse

Сега и по-сериозно - според указ на Петър I всички находки - културни паметници и останки в гр.Казан е трябвало да бъдат описани подробно и запазени за поколенията. Този указ е бил поддържан ревностно и от Екатерина:
      "...Благодаря тому же Петру I до нас дошли сведения о надписях на захоронениях, которые еще прочитывались в те далекие времена. Наиболее ранняя относится к 619 году, наиболее поздняя - к 729..."
      "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

Езикът, на който говорят сега там е "татарски" - т.е. къпчакски и е тюркски по характер. Езикът на поемата е също тюркски по характер, но не съм запознат достатъчно за да правя съждения какъв точно. Натвърднах на това "тюркско", защото наскоро в дир-а мина страшна дискусия, в която като им цитирах Кашгари, че езикът на булгарите е тюркски ме оплюха и решиха, че те знаят по добре от него или пък, че цитатът е фалшив.

thorn

Comment

Тази монета мисля, че съм я виждал, докато карах нумизматика и представлява варварска имитация на римска монета. Варварските имитации се срещат доста често през античността и ранното средновековие и обикновено надписите и символиката им са безсмислени (важното е теглото на метала), а изработката- некачествена, което е видно от нескопосаното изображение на конника. не виждам и никакъв смисъл в латинския надпис под него. Най-вероятно това е германска имитация
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Thorn написа
            Езикът, на който говорят сега там е "татарски" - т.е. къпчакски и е тюркски по характер. Езикът на поемата е също тюркски по характер, но не съм запознат достатъчно за да правя съждения какъв точно. Натвърднах на това "тюркско", защото наскоро в дир-а мина страшна дискусия, в която като им цитирах Кашгари, че езикът на булгарите е тюркски ме оплюха и решиха, че те знаят по добре от него или пък, че цитатът е фалшив.
            Сгрешил си двойно!
            Първо - че си опитал да спориш с глухи академици, и второ - нали знаеш че в Dir-a всички езици са славянски(т.е. прабългарски) по произход ... :mhehe: :mhehe: Де го извади тоя тю(у)ркски. Направо си за бан... :tdown
            "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

bozman написа
              [IMG][/IMG]
              Ето тази монета не е с латински или гръцки букви. Аз твърдя че тези знаци са български (защото са носители на българска реч).
              И какво пише на тази монета?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
              It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Отворих отделна тема за поемата на Кол Гали ( 1183-1236) :38:

Comment

Може да е било преди доста време (курса ми по нумизматика) и оттогава да не съм се занимавал с монети, но паметта ми (слава богу!) още е достатъчно добра и главата си залагам, че монетата е варварска келтска или германска (по-точно готска) имитация - дори, след двуминутна консултация с гуглата, вече съм почти сигурен, че е келтска имитация на монета от Одесос от III-I в. пр. Хр.

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
                    Може да е било преди доста време (курса ми по нумизматика) и оттогава да не съм се занимавал с монети, но паметта ми (слава богу!) още е достатъчно добра и главата си залагам, че монетата е варварска келтска или германска (по-точно готска) имитация - дори, след двуминутна консултация с гуглата, вече съм почти сигурен, че е келтска имитация на монета от Одесос от III-I в. пр. Хр.
                    Добре де как разчиташ надписа? Предположения поне .

Comment

Ами никак. Безсмислен е. Варварските ковачи са го сложили, колкото да има някакви букви там, копирайки своя образец, без да го разбират; вероятно слагайки онези буквени символи, които са им харесвали повече .

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
                        Ами никак. Безсмислен е. Варварските ковачи са го сложили, колкото да има някакви букви там, копирайки своя образец, без да го разбират; вероятно слагайки онези буквени символи, които са им харесвали повече .
                        Това някак си не ми звучи сериозно. Но ти си специалиста!

Comment

mitaca написа
                          Това някак си не ми звучи сериозно. Но ти си специалиста!
                          А, не съм никакъв специалист, един семестър съм учил нумизматика, но точно тази монета си я спомням! А пък това за варварските имитации и безсмислените надписи върху тях си е факт. Ако има някой спец- колекционер или професионален нумизмат (или пък колега, разбиращ от монети) във форума- да се изкаже и евентуално да ме поправи, ако греша .

Comment

Монети

Изображение с монети намерени във Волжска България

Денежное делои денежное обращение Болгара.-В:Город Болгар.Очерки истории и культуры.М.,1987,с.158-159.
                            Г.А.Федоров-Давыдов.

Предположенията че първото монетосечение във Волжска България е от 902 - 908 година ,а според Християн Френ към 949-950 година....
                            Ибн Фадлан съобщава че при пристигането на арабското пратеничество ,българския падишах обсипвал посланниците със сребърни монети.
                            По-стари от 9 век български монети не са намирани ... Използвани са по-стари ирански,китайски и арабски монети
                            http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

Thorn написа
                              Поемата, която между другото е на тюркски език е записвана доста по-късно. Предполага се, че е наистина домонголска, но аз питах за ПИСМЕНИ паметници от домонголския период. Т.е. надписи и ръкописи.
                              Таблица
                              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

това е списък на произведенията. повечето от тях са запазени в по-късни преписи. доколкото видях всички са на арабски.

thorn

Comment

Working...
                                X