Поемата, която между другото е на тюркски език е записвана доста по-късно. Предполага се, че е наистина домонголска, но аз питах за ПИСМЕНИ паметници от домонголския период. Т.е. надписи и ръкописи.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Има ли във Волжска България намерени монети с друга писменост освен с арабска ?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Е, подвел съм се по цитата - предполагах че е наистина домонголски, а не препис. Впрочем какъв е пък тоя "тюркски език"?
Допълних предишния си пост с цитат, който отваря въпроса - какви са тези "паметници с български надписи"? Като размисля, пак ми идва на ум ..."тюркски език" :kill_myse
Сега и по-сериозно - според указ на Петър I всички находки - културни паметници и останки в гр.Казан е трябвало да бъдат описани подробно и запазени за поколенията. Този указ е бил поддържан ревностно и от Екатерина:
"...Благодаря тому же Петру I до нас дошли сведения о надписях на захоронениях, которые еще прочитывались в те далекие времена. Наиболее ранняя относится к 619 году, наиболее поздняя - к 729..."
"...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Comment
-
Езикът, на който говорят сега там е "татарски" - т.е. къпчакски и е тюркски по характер. Езикът на поемата е също тюркски по характер, но не съм запознат достатъчно за да правя съждения какъв точно. Натвърднах на това "тюркско", защото наскоро в дир-а мина страшна дискусия, в която като им цитирах Кашгари, че езикът на булгарите е тюркски ме оплюха и решиха, че те знаят по добре от него или пък, че цитатът е фалшив.
Comment
-
Тази монета мисля, че съм я виждал, докато карах нумизматика и представлява варварска имитация на римска монета. Варварските имитации се срещат доста често през античността и ранното средновековие и обикновено надписите и символиката им са безсмислени (важното е теглото на метала), а изработката- некачествена, което е видно от нескопосаното изображение на конника. не виждам и никакъв смисъл в латинския надпис под него. Най-вероятно това е германска имитацияA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Thorn написаЕзикът, на който говорят сега там е "татарски" - т.е. къпчакски и е тюркски по характер. Езикът на поемата е също тюркски по характер, но не съм запознат достатъчно за да правя съждения какъв точно. Натвърднах на това "тюркско", защото наскоро в дир-а мина страшна дискусия, в която като им цитирах Кашгари, че езикът на булгарите е тюркски ме оплюха и решиха, че те знаят по добре от него или пък, че цитатът е фалшив.
Първо - че си опитал да спориш с глухи академици, и второ - нали знаеш че в Dir-a всички езици са славянски(т.е. прабългарски) по произход ... :mhehe: :mhehe: Де го извади тоя тю(у)ркски. Направо си за бан... :tdown"...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Comment
-
bozman написа[IMG][/IMG]
Ето тази монета не е с латински или гръцки букви. Аз твърдя че тези знаци са български (защото са носители на българска реч).
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Може да е било преди доста време (курса ми по нумизматика) и оттогава да не съм се занимавал с монети, но паметта ми (слава богу!) още е достатъчно добра и главата си залагам, че монетата е варварска келтска или германска (по-точно готска) имитация - дори, след двуминутна консултация с гуглата, вече съм почти сигурен, че е келтска имитация на монета от Одесос от III-I в. пр. Хр.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаМоже да е било преди доста време (курса ми по нумизматика) и оттогава да не съм се занимавал с монети, но паметта ми (слава богу!) още е достатъчно добра и главата си залагам, че монетата е варварска келтска или германска (по-точно готска) имитация - дори, след двуминутна консултация с гуглата, вече съм почти сигурен, че е келтска имитация на монета от Одесос от III-I в. пр. Хр.
Comment
-
Ами никак. Безсмислен е. Варварските ковачи са го сложили, колкото да има някакви букви там, копирайки своя образец, без да го разбират; вероятно слагайки онези буквени символи, които са им харесвали повече .A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаАми никак. Безсмислен е. Варварските ковачи са го сложили, колкото да има някакви букви там, копирайки своя образец, без да го разбират; вероятно слагайки онези буквени символи, които са им харесвали повече .
Comment
-
mitaca написаТова някак си не ми звучи сериозно. Но ти си специалиста!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Монети
Изображение с монети намерени във Волжска България
Денежное делои денежное обращение Болгара.-В:Город Болгар.Очерки истории и культуры.М.,1987,с.158-159.
Г.А.Федоров-Давыдов.
Предположенията че първото монетосечение във Волжска България е от 902 - 908 година ,а според Християн Френ към 949-950 година....
Ибн Фадлан съобщава че при пристигането на арабското пратеничество ,българския падишах обсипвал посланниците със сребърни монети.
По-стари от 9 век български монети не са намирани ... Използвани са по-стари ирански,китайски и арабски монети
Comment
Comment