Guy de Mont Ferrand написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Численост на Аспаруховите българи
Collapse
X
-
Да, аз не отричам тази възможност
А може и да е под маджарско влияние, нали маджарите взаимстват много неща от (пра)българите.Last edited by Guy de Mont Ferrand; 06-12-2006, 11:18. Причина: Автоматично сливане на двойно мнениеA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаКрум, за който се казва, че родът му произхождал от "отвъддунавските българи, които били поробени от аварите". Трето целият военноадминистративен апарат на Симеон носи (пра)български титли (може би с изключение на оспорваната по-горе титла "жупан"). Четвърто: ако (пра)българите не бяха толкова много, защо, по дяволите няма славянски или поне ромейски титли в управлението (особено след приемането на християнството; би следвало да се очаква засилено византийско влияние в титулатурата, да взаимстваме от една "по-велика" и "развита" цивилизация, каквато например славяните никога не са имали, но не, вместо "логотети" или "князе" ние си имаме таркани и кавхани та чак до 12 век (Георги Войтех е последния, чието име ми е известно).
Второ - за титлата жупан - може и да е аварска.
Трето - неналичието на ромейски титли не може да се утвърждава. Във всички източници срещаме "архонт", Симеон и Петър сами се наричат василевси на чист гръцки, не е ясно какви други са ползвали.
Четвърто - Войтех е от началото на 11 век и не е кавхан, а от рода на кавханите. Последния кавхан е Дометиан.
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаХа, така поднесено, наистина изглежда смешно!....ние си имаме таркани и кавхани та чак до 12 век
Но откъде накъде от това вадиш заключение за числеността на прабългарите, идея си нямам? По-точно идея си нямам дали разбираш колко алогично е подобно заключение.
Comment
-
Ги, безсмисици говориш. Ричард Лъвското сърце е от нормански род, това значи ли, че се е смятал за французин? Същата работаШ
Guy de Mont Ferrand написаПърво самият Симеон, на чиято личност се дължи величието и размерът на по-късна България е (пра)българин, а не славянин.
Второ териториалната експанзия, чийто апогей е при Симеон, започва при Крум, за който се казва, че родът му произхождал от "отвъддунавските българи, които били поробени от аварите".
Не разбирам толкова ли е трудно да се схване, че идентификацията на една личност се променя? И за няколко поколения се променя задължително. Именно успешното развитие на новата държава България е доказателство, че нейният народ развива собствено самосъзнание като българи, а не е разделен на пра и славяни, в който случай държава просто нямаше да се получи. Обективно погледнато (и съжалявам, че ще трябва да накърня съкровенните ви прабългарски чувства) България успява да устои като държава именно защото прабългарите "изчезват", в смисъл се сливат със славяните.
Трето целият военноадминистративен апарат на Симеон носи (пра)български титли (може би с изключение на оспорваната по-горе титла "жупан").
Четвърто: ако (пра)българите не бяха толкова много, защо, по дяволите няма славянски или поне ромейски титли в управлението (особено след приемането на християнството; би следвало да се очаква засилено византийско влияние в титулатурата, да взаимстваме от една "по-велика" и "развита" цивилизация, каквато например славяните никога не са имали, но не, вместо "логотети" или "князе" ние си имаме таркани и кавхани та чак до 12 век (Георги Войтех е последния, чието име ми е известно).XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Явно българите са били третирани почти наравно с аварите и имат своето значимо участие в победите им, за да се осмелят да лансират свой кандидат за трона
Нападенията над балканските земи, когато Аварския хаганат и Византийската империя са в мир, показва тяхната самостоятелност.
За по-нагледен пример ще сравня положението им с това на славяните, които аварите са използвали буквално като пушечно месо (вж. описанието на обсадата на Цариград в "Пасхална хроника")
(бях чел някъде, че тогава се появява славянският етноним, сетете се от коя дума )_______________________________________________
И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.
Атанас Далчев
Comment
-
Думата ЖУПАН я има във всички славянски езици (украински, чешки, словашки и т.н.) с изключение на полския, както и думата ЖУПА - област, която отстъства пък в българския. Не знам какви са основанията да се смята, че тази дума не е славянска, освен че тя е единствената такава сред наименованията на воинските и гражданските звания в ранносредновековна България.
Искам да кажа, че наистина не е логично тази дума да е сляванска по историческата логика, но по лингвистичната изглежда да е такава.
Comment
-
Грей имам чувстото, че няма смисъл повече да се обяснява. Тоя спор е почти толквоа стар, колкото и резунисткия. Имам чувството, че ответната страна така и не е разбрала каква е темата в този спор, който се проявява вече в незнам коя на брой тема. Разберете няма нужда ми обяснявате, какви са били прабългарите, колко са велики и т.н. Нито пък в процеса на това разясняване да изопадате в хипреболи. Никой, никога не е отрекъл нито тяхната по-висока (спрямо славяните) материална култура, нито това, че като социум те имат понятие, представа и налична идея за държава (или с две думи държавническо съзнание), никой никога не е отрекъл и държавно-образуващата им роля. Нищо от това обаче не променя факта, че те са били малцинство. Държаво-образуващо малцинство. Примери за подобно нещо в историята има на много места. Освен цитирания от Грей, на прима виста се сещам за поне още два. И това също така би трябвало да е добре известно на хора с претенции за историческа култура.
Comment
-
resavsky написаХана думата жупан среща ли се в руския език?
П.П. Намерих едни разсъждения на Р.Рашев за числеността на прабългарите, ще ги пусна като се докопам до скенер.
Comment
-
Ох, мога да ви отговоря на всичките, ама трябва да изчакате малко...
“Грешка - Симеон е българин, не прабългарин или славянин или някакъв друг”
Имах предвид произхода му, ако щете кръвта във вените му...
“За Цезар пък се казва, че родът му произхожда от Венера...”
“Обективно погледнато (и съжалявам, че ще трябва да накърня съкровенните ви прабългарски чувства) България успява да устои като държава именно защото прабългарите "изчезват", в смисъл се сливат със славяните.”
“Титлите нямат никакво отношение по въпроса с числеността. Прабългарите са новата елитна върхушка в младата държава, те полагат основите и на държавната организация. Естествено, че титлите в новата държава ще са прабългарски. Норманите също налагат своите титли в Англия, турците във Византия...”
“В аварската войска влизат както прабългари така и славяни, затова не можеш да твърдиш, че победите са заслуга на прабългарите.”
“никой никога не е отрекъл и държавно-образуващата им роля. Нищо от това обаче не променя факта, че те са били малцинство. Държаво-образуващо малцинство. Примери за подобно нещо в историята има на много места. Освен цитирания от Грей, на прима виста се сещам за поне още два. И това също така би трябвало да е добре известно на хора с претенции за историческа култура.”Last edited by Guy de Mont Ferrand; 06-12-2006, 13:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнениеA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаИмах предвид произхода му, ако щете кръвта във вените му...
Ако подходя с твоите методи на спор, то значи това си е само една твоя недоказана хипотеза, за която липсват каквито и да било изворови данни.
Какво общо има между норманите, турците и прабългарите?!?
И титлите на норманите- скандинавски ли са или франкски, а тези на турците- турски ли са, ирански или арабски?
Посочените от вас действат много по-късно от прабългарите, при съвсем различни условия, които по нищо, ама по нищичко не приличат на тези от ранното средновековие!
...Явно броят на викингите е бил по-малък от тези на прабългарите и те са били претопени от местното население дотолкова, че са забравили и титлите си!
Ако визираш мене- и аз не го отричам, само дето не са били толкова малко, колкото твърдите вие!
Но пак са били малцинство в сравнение със славяните! И все пак не са били толкова малко, изразено в процентно съотношение, както например викингите спрямо руските славяни!
Но отново - за конкретно число не става дума. Такова не казвам. Особено пък надуто такова от рода на 300 000 (както би казал Ханс "Защо точно 300 000? А не да кажем 312 694,7?" Добре, айде дробта може да я махнете поради трудност във фактическото и олицетворяване с хора )XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Sir Gray написа300 000 (както би казал Ханс "Защо точно 300 000? А не да кажем 312 694,7?" Добре, айде дробта може да я махнете поради трудност във фактическото и олицетворяване с хора )
Comment
-
Само едно не мога да разбера: защо трябва да бъда обиждан?! Защо след като мнението ми не съвпада с твойто, това означава, че "за пореден път показвам неразбиране"? Смешна работа...израз на безсилие - прехвърляне на спора на лична основа! Според мене пък ти не разбираш какво се опитвам да кажа аз и дори не ми се обяснява вече, защото всеки път вадиш думите ми от контекста и им придаваш различен смисъл! Тоя начин на спор съвсем не е коректен, при положение, че аз не го правя и всъщност по този начин не се получава никакъв диспут, а просто някаква надувка...А аз с интерес чакам Хана да пусне разсъжденията на Рашо Рашев по въпроса, щото ми се чете нещо интересно и смислено най-сетне!A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment