Todor Pavlov написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Численост на Аспаруховите българи
Collapse
X
-
Last edited by Imperial; 12-11-2006, 21:06.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
BAGA_TUR написаНаречен славянски!
=Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
С какво би променило това нещата?
Освен дето ако съществуваше такова ясно етническо разделение на такива големи райони според мен въобще нямаше да се стигне до сливане на двата етноса. За сливането (или претопяването) е нужно все пак народите да живеят един върху друг дето се вика. Или ти искаш да кажеш, че след завладяването на новите територии е предприето масово преселване на славяни към северна България? Не ми се струва вероятно.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Sir Gray написа:
Sir Gray написаС какво би променило това нещата?
Освен дето ако съществуваше такова ясно етническо разделение на такива големи райони според мен въобще нямаше да се стигне до сливане на двата етноса. За сливането (или претопяването) е нужно все пак народите да живеят един върху друг дето се вика. Или ти искаш да кажеш, че след завладяването на новите територии е предприето масово преселване на славяни към северна България? Не ми се струва вероятно.
Comment
-
Е, аз никого не набеждавам, хората нищо не са ми направили, че и да ги набеждавам
Не, сериозно сега. Това с археологическите находки не знам как се обяснява, нито какво е положението с тях - има ли, няма ли и тн. Ако имаш желание никак няма да е лошо да изнесеш така набързо сбита информация по въпроса. А ако има и други запознати нека заповядат.
Иначе относно лингвистичните изводи мисля на всички би трябвало да ни е известно, че те не са особено подходящи за твърди изказвания от рода "прабългарите са били толкова и толкова". Единственото, което можем да извлечем от тях (но което в крайна сметка никак не е малко) е, че от езикът на прабългарите са останали много малко следи. А понеже езикът винаги е бил и ще си остане най-главната характерна черта на даден етнос и култура, то няма как да оспорим извода, че населението в новосъздадената структура (не казвам държава, че да не се отплеснем пак какво е държава ) етнически е доминирано от славянската жилка. Сега дали тези славяни са заварени, дошли по-късно (което не вярвам) и тн не знам, няма и такова значение. Основното е, че виждаме как новодошлите изоставят собствените си обичаи и език и след малко по-малко от 2 века те са изличени. Разбира се въшното влияние (особено от Византия) си изиграва ролята, но този процес би бил невъзможен ако новодошлите са преобладаващата група - тогава те биха изтласкали/претопили заварените, а не обратното - или пък ако са се населили в пуста земя, така създавайки хомогенно население в нея - тогава биха липсвали допирни точки между различните култури, за да се получи сливане въобще.
За строежите на прабългарите мисля може да се намери и по-просто обяснение, без да е нужно да се лишаваме от славяните. Винаги новите нашественици, просто поради самият факт, че за нашествието се нуждаят като група от добра организираност, сплотеност и най-общо "пасионарност", налагат на заварените собствения си облик. Под облик разбирам поемане на водещата роля, на задвижващия импулс в новото общество (точно поради високата "пасионарност"). И поради особеностите на археологията, то е съвсем логично до нас да достигнат предимно следи от именно тази пасионарност на новопристигналите, от мащабните обекти, които те в новата си роля на водачи са подхванали и завършили. Така че за мен това, че споменатите паметници са прабългарски не е никак учудващо, това се вписва идеално в ролята им на "новодошли". Неясното и забуленото е по-скоро в мащабите на тези паметници. Но спрямо мащабите ми се струва, че просто няма как да можем да изкажем твърди заключения относно кой, в какъв състав и тн. (най-елементарното възражение срещу "паметници, оставени от хората на Аспарух" би било, че нищо не пречи един куп славяни да са помагали. Но в тая посока въобще не ми се залита, защото това са несъществени реплики, които само ще ни отклонят отново от сърцевината, доколкото я има).XV mile the sea brode is
Comment
-
resavsky написаАко в днешния български език съотношението на прабългарски /славянски думи и граматика е примерно 30:70 процента / или 20:80 процента ако така ви харесва повече/Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
messire Woland написаТи това сериозно ли? На какво се основават тези доста странно звучащи заключения? Наистина ми е интересно.XV mile the sea brode is
Comment
-
messire Woland написаТи това сериозно ли? На какво се основават тези доста странно звучащи заключения? Наистина ми е интересно.
Comment
Comment