Warlord написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Крепости и строителство на прабългарите
Collapse
X
-
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
-
byzantiner написана Акропола се извършват доста стабилни реставрационни работи :nod:
Какво изпитвате като влезете в Патриаршията на Царевец? Аз лично възмущение, да не кажа отвращение :grrr:
Comment
-
Хана написаКакво изпитвате като влезете в Патриаршията на Царевец? Аз лично възмущение, да не кажа отвращение :grrr:
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
Набързо да кажа, че Плиска е огромен, но в никакъв случай силно укрепен лагер, че от портите стърчат бетон и арматура /както и от двореца в Царевец/, че явно е била доста голяма за да бъде активно и ефективно отбранявана, че Голямата базилика е абсолютно нехарактерна за Византия по това време и е много вероятно да е построена под западно влияние - примерно по времето на епископ Формоза и че фреските на Теофан Сокеров са истинско изкуство в сравнение с безжизненото занаятчийство с което в момента серийно вапцат църкви из цяла България.
По подробно - довечера!
Comment
-
Гост
byzantiner написаПри мен лично е второто....чувството е същото, както като влезнеш в църквата на Ванга Света Петка в Рупите и на иконите видиш изрисуван не Архангел Михаил, а Нешка Робева ....страшно отбъскващо е :argh: :grrr:
Е, в Търново се опитваме да си представим как е било. В Петрич е изцяло съвременен строеж и сериозна излагация от страна на строителите. Това практически не е църква.
Comment
-
Гост
A, izkustwoto si e izkustwo.
Църквите обаче са традиция, а някои другари умрат да бръкнат в традицията до лактите и да развалят всичко.
Comment
-
Гост
А иначе единственото, в което донякъде се доверявам на Зиези, са разсъжденията му за строителните техники, използвани в Плиска (може и да не са негови, но аз от него ги знам), той има текстове за някакви квадри и различен от византийския тип строителство. Все пак човекът е стоителен инженер и вероятно разбира от тези неща.
А за Плиска и аз се чудя защо не са доизкарали стената, като са почнали - или да я възстановят цялата, или само да я консервират. Както се казва - като ще е гарга, а да е рошава. А то, правено-недоправено.
Иначе за стенописването на патриаршията определено е голяма глупост. Все пак и рисунките със спрей по стените може да са ново направление в изкуството, ама съвсем друго е някой мастор да внесе "подобрения" в портрета на Людмила от НДК (в някои от черквите на Трапезица е "поработено" в тази насока). Или пък Фори Светулката да си налепи свещите по стените на резиденция "Бояна". Та струва ми се, че Царевец и Трапезица не са най-подходящите места да се развиват модерни изкуства.
Comment
-
[QUOTE=Galahad]Византийците са имали слабост към тухлените строежи. За бълг. строителство и от Плиска, и от Велики Болгар са характерни квадровите градежи - големите четвъртити камъни. Та квадрите са от ² царство. По-сетне византийците предпочитали да подравняват с тухли, а в бълг. градежи се предпочитали сантрачите.
да ме прощаваш, но погледни византийски крепости от Анатолия, от същият период-хората си строят с квадри. Можеш да погледнеш и останките до 3-та порта на Царевец-също огромни квадри. Това си е стара техника, нямаща нищо общо с българите. Колкото до сантрача, той е по-късен.
При Плиска идеално си личи как е строил чуждестранен инженер по поръчка с цел представителност. няма логига да имаш толкова дълги стнеи, бед да съ защитени от множество кули. Просто иначе са неефективни
Comment
-
gladiator написаПри Плиска идеално си личи как е строил чуждестранен инженер по поръчка с цел представителност.
Thorn написаНабързо да кажа, че Плиска е огромен, но в никакъв случай силно укрепен лагер, че от портите стърчат бетон и арматура /както и от двореца в Царевец/, че явно е била доста голяма за да бъде активно и ефективно отбранявана(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
мисля, драги че и там ромейското влияние е даста силно. А и крепостите за които толкова усърдно пишете не са доказано български.
Явно и българите строят в Тракия еи Мала Азия. Защо не приемете, че това е обща кулгурна и строителна традиция???
Вижте крепостите в Североизточна България от 10 в. Вече го няма този представителен градеж, планировката е безмислена
Comment
-
gladiator написамисля, драги че и там ромейското влияние е даста силно.
gladiator написаВижте крепостите в Североизточна България от 10 в. Вече го няма този представителен градеж, планировката е безмислена
gladiator написаЯвно и българите строят в Тракия еи Мала Азия. Защо не приемете, че това е обща кулгурна и строителна традиция???
Трудно е да се приеме, че това е обща традиция в строежите просто защото има много различия.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Warlord написаИзползването на квадрите в строежа далеч не са единствената характерна особеност на българските крепости и това, че се срещат и в Мала Азия въобще не ги прави византийски.
Въпроса е интересен и би било хубаво ако някой може да добави снимки показващи коментираните елементи.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Ами горе в описанието на Плиска посочих някои. Не претендирам, че съм достатъчно добре запознат, особено пък с византийските традиции в строенето на крепости, но някой ако може да посочи пример някъде на византийска крепост, където да се редуват квадратни, петоъгълни и кръгли кули - аз незнам засега да има такава.
Също така византийците правят второто укрепление (ако има такова) винаги плътно или близо до първото и то отново като крепостна стена, докато в случая с Плиска е направено землено укрепление с палисада отгоре и то на голямо разстояние от вътрешното укрепление.
Според мен крепостта Плиска няма аналог сред византийските крепости.
Всъщност ако има някой по-запознат може да направи доклад за особеностите на византийските крепости и да сравняваме.(\_/)
(°_°)
Comment
Comment