Аз съм на мнението, че преди Ренесанса, в Европа има два огромни културни центъра - Византия и Ал-Андалус (Арабска Испания). Всичко останало черпи неимоверно много от тях. Докато не се разпаднат и двата. И какво съвпадение, горе-долу по едно и също време.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Имало ли е турско робство 15-17 ВЕК ?
Collapse
X
-
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
-
byzantiner написаЗа Византия може би не е баш така или поне не във всяко едно културно отношение, щото в момента, в който за нея става по-важна Европа, а азиатската част няма същото първостепенно значение...нещо се преобръща)след Манцикерт- имам предвид най-вече )Малко по-късно тя вече постепено ще се превръща все повече и повече от цивилизационен център в периферия на Европа.
Говоря за периода на съществуванието и като цяло. Не, че няма упадък или предиоди на упадък. То къде ли е нямало. Не знам и какво имаш предвид под 'Европа'. За коя Европа става въпрос? Те тогава надали са гледали на себе си като нещо друго освен "цивилизования" свят, да не говорим за факта, че европейското понятие - такова каквото имаме ние - тогава не е съществувало.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Имам предвид Западна Европа предимно разбира се, понеже поради редица причини византийската външна политика се озападнява: загубата на територии на изток, войните с норманите, кръстоносните походи и т.н. други фактори, които благоприятстват това "вестернизиране"(айде тоя русизъм да използвам) на външната политика.... за това говорех, но няма значение, щото нещо не съм те разбрал, че говориш изобщо...сори
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
Comment