Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Битката при Онгъл 680 г.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

E хм, то който открие Онгъла, ще направи фурор. Още се спори къде е.
    А хан Аспарух според летопис от 11 век "е погубен от имаилтяните на Дунава". За Днепър сега чувам.
    Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

За Днепър се твърди покрай гроба от Малая Вознесенка.Но и тъм нещата са доста съмнителни / най-вече защото е погребан не един а трима равнопоставени военначалници/.

Comment

Една численост от 15 до 25 000 български воини, съответното число и за ромеите ми изглежда напълно допустима, разумна и близка до действителния брой. Не бива да се забравя и възможността в отрядите на Аспарух да са се влели бойци от другите български племена, които са били разгромени от хазарите- последното е най-вероятно за тези на Батбаян. Византийците са можели да мобилизират и по-големи армии- до 80 000, но те (мисля, за разлика от Аспарух) задължително е трябвало да оставят военни части в Анатолия и за гарнизон на по-големите градове.
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

albireo написа Виж мнение
          А по повод на това, как императорът се е изнесъл на баня, подагра и т.н. май съм го задавал този въпрос, но я ми припомнете по същото време докато той е на поход какво се провежда в Константинопол?
          Нямаше ли някакъв Вселенски църковен събор?

Сатаваксан (готин ник м/у другото- какво означава?), млъкни!

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
            Именно. Монотелитска ерес или нещо такова. Може да се поразсъждава за приоритетите на имперската власт, която според източния модел, санкционира общуването на поданиците си с Бога. Т.е. - предполага се да е пряко ангажирана, с нещата, които се случват на този събор.
            Това ме кара да се замисля - наистина ли императорът е тръгнал на баня или...?
            Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Някакъв?!? Да тръгне Константин на такава голяма война срещу най-големия си враг, дори по-голям и от арабите по време на толкова важно политическо събитие? Абсурд.
              Ама той и Константин Апамейски беше от Созопол, как забравих...

Comment

Хана написа Виж мнение
                Някакъв?!? Да тръгне Константин на такава голяма война срещу най-големия си враг, дори по-голям и от арабите по време на толкова важно политическо събитие? Абсурд.
                Ама той и Константин Апамейски беше от Созопол, как забравих...
                Айде-айде, факт е, че е тръгнал, а никой и преди, и след него не е счел за нужно да отиде толкова далече против славянските племена примерно.

Comment

albireo написа Виж мнение
                  Именно. Монотелитска ерес или нещо такова. Може да се поразсъждава за приоритетите на имперската власт, която според източния модел, санкционира общуването на поданиците си с Бога. Т.е. - предполага се да е пряко ангажирана, с нещата, които се случват на този събор.
                  Това ме кара да се замисля - наистина ли императорът е тръгнал на баня или...?
                  Сигурно съборът е изиграл своята роля за прекалено бързото му завръщане в столицата...Съмнява ме точно в посочената от теб връзка да е, но не е чудно някои среди от участвалите на събора да не са били много добре настроени към императора...

Comment

Сигурно съборът е изиграл своята роля за прекалено бързото му завръщане в столицата...Съмнява ме точно в посочената от теб връзка да е, но не е чудно някои среди от участвалите на събора да не са били много добре настроени към императора...
                    Не е нужно, да са били настроени зле или добре. Така или иначе спред мен присъствието му е наложително, поради важността на събитието само по себе си. И като се закучва работата с варварите (не се стига до бързо разрешение) той си тръгва. Приоритети...
                    Сега дали пътем е решил да си облекчи подаграта или пък това e слух, черен PR и пр. не се знае. Но според мен причината за напускането му на армията е свързана със събора.

Comment

Вижте, ревизираме източника, а. Къде е желаел да отиде императоро никой не може да каже, даже и сподвижниците му. Но едно е ясно според тях е водил армията, след което е отпрашил неизвесно накъде, но акустирал в Месембрия. Ако е държал да присъства на събора, защо не го е отложил или просто да прати стратег вместо него (ето още един пирон въпреки важността на Събора, Императора отпрашва за дива Скития) да се разправи с малобройния и второстепенен враг. Може да е имало заговорници (то всъщност имало е винаги), но какво са заговорниците без войска, а войска няма, защо няма, ми тя е с Императора на север. А ако са верни едно от двете или и двете, защо Константин спира в Месембрия? Тезата за заговор е абсолютно несъстоятелна. Ако е така Константин ще се върне с ЦЯЛАТА си армия. Какво ще направи с/у евентуалните заговорници с няколко галери? А за събора също: можел е да го отложи; можел е да не отиде (ще даде 10-20к на някъкъв стратег да се оправя, хем, ако не се оправи вината ще си е изцяло негова). Да предположим, че нещо непредвидено се е случило и Събора почнал по-рано. Ама Императора вместо да бърза спира в Месемврия.
                      Още нещо по-отношение на цифрите: Гибън (Гибън е признат историк каквито никой тук не е(еее не ви познавам всичките, някой може и да се смята, а даже и да е) смята, че при нашествието на готите няколко века по-рано тяхната численост е била 1 000 000, дужи барбар с жените и децата. А от гордите готи нищо не остава (почти). Е взимат глават на Валент. А необразованите тюркути с некаква мижава ордица се задържат, че и държава си правят, верно не взимат главата на властващия Император (сега щото бяга), но ще го сторят век по-късно.
                      По отношение на армията: ромейската армия е наемна и платена, а (пра)българската е на принципа на народното опълчение и е непретенциозна (термина не е коректен, но точен); Енодий (сега ме мързи да го набирам, а и бързам). И накрая не 1:4, а минимум 1:10 трябва да е съотношението. (пра)Българите са полигамни, което значи, че имат повече от една жена, прибавете и децата, както и старците. Да сложим на 1 войн - 2 жени - 5 деца и 6 старци, уау станаха 1:14, не да не прекаляваме 1:10 е добре.

Comment

Една численост от 15 до 25 000 български воини, съответното число и за ромеите ми изглежда напълно допустима, разумна и близка до действителния брой. Не бива да се забравя и възможността в отрядите на Аспарух да са се влели бойци от другите български племена, които са били разгромени от хазарите- последното е най-вероятно за тези на Батбаян. Византийците са можели да мобилизират и по-големи армии- до 80 000, но те (мисля, за разлика от Аспарух) задължително е трябвало да оставят военни части в Анатолия и за гарнизон на по-големите градове.
                        Демек войните се бият, а отзад стоят каруците с жените и децата Като печенегите. А като стана дума за тях (и по повод достоверността на числата) Скилица Кедрин вика, че били 800 К, пък на Зонара му се видели много и рекъл, че са 80 К. А види се, че са направили бая поразии. И пак по тоя път идат.

Взимам по малкото число (на Зонар) и умножавам по 5 (понеже степните народи имат по-голяма ефективност на мобилизация) минималното количество български войни според теб: 15000*5=75 000. А ако местните славяни са били "под договор" с колко се е вдигнал броя на войскарите? Ако даваме по съотношение 1:4 (както препоръчват находките) срещу ромеите трябва да са излязли поне 60 К. А общо на север от Хемус (по препоръчани формули) ще имаме 300 000 души

Имам спомен за някакъв, дето беше смятал населението на света по това време и за Балканите излизаше да е към 5 млн.

Comment

Ако пак питате защо е спрял в Месемврия - ами защото водите на Бургаските минерални бани лекуват "хронични гастрити, бъбречно-каменна болест и хронични пиелонефрити, подагра и хиперурикемии"

Ако си мислите, че при разрешена полигамия всеки се е уредил с по 2, 3, 4, и повече жени - не е вярно. С повече жени се уреждат богатите. А някои нямат нито една.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Митак, съборът е започнал месеци преди Константин да тръгне към Дунава и е приключил малко след като се е върнал.

Comment

Хана написа Виж мнение
                              Митак, съборът е започнал месеци преди Константин да тръгне към Дунава и е приключил малко след като се е върнал.
                              Хана аз разглеждах нещата в духа...... бе май някъкъв събор е имало. Иначе знам кога е. Въпроса бе, че Събора нито го е спрял да тръгне, нито го е накарал да се върне нали .

Comment

Хана написа
                                ...е приключил малко след като се е върнал.
                                mitaca написа Виж мнение
                                ... нито го е накарал да се върне нали
                                Аз си мисля, че се е върнал специално за неговият край.

Comment

Working...
                                X