Петимата князе са управлявали от двете страни на Дунава... Моля цитирайте извора точно,,, На старобългарски е..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българската история започва много по рано от 681 г !
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
От двете страни на Дуная
YUVIGII написа Виж мнениеFRUJIN Assen
ще ти го покажа,щом ти ми покажеш че българи и славяни са управлявали заедно ........абе уш са ни превьзхождали по численост пьк все бг се зоват?!
не сьм запознат много много с бг родовете,маи тук са все бьлгарски:
АВИТОХОЛ
живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година (на завземането на властта) дилом твирем.
ЕРНИК
живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН
2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ
управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР
3 години, а родът му Дуло, а пък годината му шегор вечем.
Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега.
АСПАРУХ
княз 60 и една година (управлява). Родът му Дуло, а годината му верени алем.
ТЕРВЕЛ
21 години. Родът му Дуло, а неговата година текучитем твирем.
СЕВАР
15 години. Родът му Дуло, а неговата година тох алтом.
КОРМИСОШ
17 години. Родът му Вокил, а неговата година шегор твирем.
ВИНЕХ
7 години. Родът му Укил. А неговата година шегор алем.
ТЕЛЕЦ
3 години. Родът му Угаин, а неговата година сомор алтем.
УМОР
(управлява) 40 дни. Родът му Укил, а годината дилом тутом.
.................................................. .................................................. ................апък мисля че е излишно да напомням че много малко са ранните автори,които ни обичат,ако мога така да се изразя.....
Comment
-
zdravkog написа Виж мнениеУправлявали са от двете страни нА дунава... Написано е на български. Ирник е управлявал от двете страни, Атила също..За Хобрат е без съмнение. Есперих е дошъл в бащинията си.. А разни люде го декларират като създаване на държава.
Comment
-
Здравейте, съживявам стара тема, но мисля, че е важна и имам интерес към нея, повечето хора тук, които разбирате от прабългарите споделяте ли тази теория, че те са били важна част от хунската империя и вероятно произлизат от тях? В доста извори българите или български племена са наричани хуни, затова и в началото на миналия век това е била водеща теория за ранната история на прабългарите, Златарски дори ги нарича хуно-българи, с времето обаче тя е изместена от други, но сега като че ли има някакво нейно възраждане, на много места чета, че сме били хунско племе или дори твърдения, че сме били управляващия народ в хунския съюз, или че хуните всъщност са българи и имената им реално са синоними. Говори се, че и археологията на прабългарите прилича много на хунската, не знам доколко е вярно, но четох даже и че са намерени хунски котли в един от прабългарските гробове в Сивашовка. Както и споменаването на Авитохол и Ирник като първите български владетели в Именника, като под тях вероятно се имат предвид Атила и Ернах, макар че не е напълно сигурно. Според мен това показва, че прабългарските владетели са искали да се идентифицират с хуните и да заявят връзка с тяхното наследство, но не е сигурен знак, че наистина са произхождали от тях. Та имат ли основание и достатъчно доказателства тези хипотези, че сме произлезли главно от хуните, и че е възможно и самите хуни да са били българи, или са пресилени? Според мен част от прабългарските племена са участвали в хунския съюз и нашествията им, може да е имало и някакви остатъчни хунски елементи сред прабългарите след това, но останалите по-категорични твърдения не са сигурни за мен.
Comment
Comment