,
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Осемстотин години от битката при Одрин, 1205
Collapse
X
-
pop69 написаНай-доброто в нета което съм чел за кръстоностните походи съм го срещал тук-http://enoth.narod.ru/Crusades/Crusade_Usp00.htm
Зададе се въпрос що за човек е бил Калоян? Ами симпатяга с мозъчни и черепни травми от юношество довеждащи до тежки пристъпи на лудост-чупене на посуда, псувни и виене от болка по време на пълнолуние. Абе един наш си дракула в преносния смисъл. От тук идва и името му. Истинското е Йоаница или Йоаница красивия с кучата глава както го наричали византийцити и понеже на гръцки куче се чете ,,килус,,и от тук хоп- Скилийоан.
"Песоглав" Калоян е наречен от ромеите много по-късно, когато е техен враг, като играта на думи тук е точно с преиначаването на Кало-Йоан - Хубав Йоан. А "Хубав Йоан" той е наречен от същите ромеи още по време на обучението си в Константинопол като юноша, преди да стане цар.
Балдуин се е хранел с кучетата на царя по време на пир и бил показван на гостите му като маймуна, за да си правят сметката дали ще се правят на велики!!!
Ами началото на боя при Одрин-заради яденето на Луи дю Блоа. До като преслужника му носел печеното пиле куманска стрела пляснала прислужника му в гърба до като му се кланял и слагал с поднос в ръцете.Луи така побеснял че хвърлил в атака всички наоколо-за едното му ядене.
Енрико Дандоло пък се спасил защото бил сляп-по погрешка се набутал в една гора и се объркал и така не участвал в боя.
Comment
-
"Калоян" значи "хубавия" "красивия" "умния" Йоан.Българската дума за змей е Верени а славянската Хала или Ламя не виждам какво общо има.Иначе би било интересно дали прабългарският календар се е използвал и през ВБЦ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Araslan написа"Калоян" значи "хубавия" "красивия" "умния" Йоан.Българската дума за змей е Верени а славянската Хала или Ламя не виждам какво общо има.Иначе би било интересно дали прабългарският календар се е използвал и през ВБЦ
И още нещо. Калоянча е мразил ромеите в червата. Дали наистина би се кичил с ромейски епитет?Last edited by Batko Charly; 23-04-2005, 22:43.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Batko Charly написаЗнам за тва, но по времето на ВБЦ, българския език е вече хибриден. Няма нищо чудно хала да не се изполва вместо 'верени.' Има оначе нещо друго. Не знам дали съм прав, но пра-българските родове май си остават като институции за легитимиране на знатен произход. Те най-вероятно по един или друг начин претърпяват метаморфоза, но си запазват основните функции от време оно. Оттам става възможно да се предполага за календара и годината на змея - стара традиция на стари родове. Би било добре ако някой знае дали има други подобни случаи във ВБЦ
И още нещо. Калоянча е мразил ромеите в червата. Дали наистина би се кичил с ромейски епитет?
В цялата история на първото и второто българско царство, царете са добавали годината на възцаряване в името си.
Типичен пример - Константин Тих (тих - кон).
Не случайно и на пръстена на Калоян има изобразена Хала.
von Danitz написаА като е Йоан, той ли е Йоан Асен I да попитам? Щото Белгун не е Йоан в каквато и да е редакция, а Асен е по скоро баща им, ама и за него никъде не се казва да е Йоан. Направо, за да няма гърцизми да почнем да си му викаме Иван Асен I Красивия, а ???
Оттогава може би е възникнал израза, че Иван не е име, а титла.
Comment
-
Относно избухливостта на Калоян, някъде бях чел, че на черепа, който се смята за калоянов има фрактура, причинена от острие, например бойна брадва (не съм го виждал така че не знам дали е вярно или е поредната легенда). Та от там - черепно-мозъчна травма и т.н. свободни съчинения.Shut me down! Machines making machines! How perverse!
Comment
-
mellisa написаДа, защото това е най-хубавото признание, което е можел да получи от тях - комплимент не от приятел, а от враг !Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
(собствен патент)
Comment
-
Obi1 написаОтносно избухливостта на Калоян, някъде бях чел, че на черепа, който се смята за Калоянов, има фрактура, причинена от острие, например бойна брадва...
Чувал съм, 4е съществуват и арбалети (от по-късна епоха), които изстрелвали мраморни топчета, но формата на "приклада" им била извита...Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
-
Batko Charly написаИ още нещо. Калоянча е мразил ромеите в червата. Дали наистина би се кичил с ромейски епитет?
За раната по главата. Тя е факт за останките, намерени във Велико Търновския гроб ¹39, обаче доколкото знам, все още няма очевидни, 100%-ви доказателства, че това точно е Калоян. Съвсем накратко - основните аргументи ЗА са: скелетът е на знатен, висок и снажен мъж, горе-долу на тази възраст, на която е починал Калоян, умрял (подчертавам: умрял, не убит, през лятото, както е станало и преди битката за Солун). Може би нещо изпускам или не знам, но това е основното. Аргументите ПРОТИВ: църквата е строена 2 века по-късно, макар и връху съществуващи основи, пръстенът е от по-късно, не става дума за убийство. С една дума, докато някой с неопровержими факти не докаже, че НЕСЪМНЕННО това е Калоян, може да се смята, че това не е Калоян. Така че докато не е сигурно, че това е той, за раната по главата му също не може да се твърди със сигурност.
Comment
-
Хана написаНе е точно така. Йоан Асенев (да го наречем така) е прекарал най-хубавите си млади години в Константинопол, а след това, вече като цар на българи и власи, е бил достатъчно често съюзник на ромеите. Лафът, че няма вечни врагове, а има само интереси, много точно приляга на Калоян.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
(собствен патент)
Comment
-
gollum написаЕ, аз не съм специалист по периода, но да речем си спомням, че самата българска държава и аристокрация са в не малка степен ромеизирани през еприода на Второто ъблгарско царство (което не е много чудно като се имат предвид обстоятелствата).Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
(собствен патент)
Comment
Comment