Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Произход и история на славяните

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

По-скоро от някакви "ъпгрейднати" ладии (съдя по това, защото все пак еднодръвките са доста скапани, а от друга страна българските плавателни съдове със сигурност не са представлявали каквато и да било пречка за византийските кораби). А Омуртаг сам в един от надписите си поставя "славяните" в числото на враговете си...Най- вероятно е имал предвид тимочаните, браничевците и ободритите...

Що се отнася до войската, изпратена по Дунава и Сава срещу въпросните племена "с кораби (разбирайте ладии, еднодръвки, салове, спасителни пояси- въобще всуе що плива )"- няма никакъв проблем и от славяни да е била съставена! Но "логиката" на разсъжденията на selqndur просто ме разбива! :1087:

T.Jonchev написа
    Т.нар. μονοξιλοι според една част от специалистите са лодки-еднодръвки, но според други представляват неголеми кораби с по една мачта.
    Мда, ако не се лъжа, така са характеризирани и корабите на руските князе Олег и Игор в походите им срещу Византион. А те едва ли са били прости "еднодръвки' като имаме предвид, че викингите са едни от най-великите мореплаватели на всички времена.
    Last edited by Guy de Mont Ferrand; 23-02-2007, 19:38. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Ха-Ха-Ха!!!
      Оня материал със славянските руни наистина е много смешен! Ама нямам нерви да го чета целия. Руси-славяни в Илирия - V²² в. пр. хр. Значи корените на викингско-славянската дружба могат да се отнесат към ² хил. пр. н. е. :mhehe:

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
        Ха-Ха-Ха!!!
        Оня материал със славянските руни наистина е много смешен! Ама нямам нерви да го чета целия. Руси-славяни в Илирия - V²² в. пр. хр. Значи корените на викингско-славянската дружба могат да се отнесат към ² хил. пр. н. е. :mhehe:
        Мда, и аз нямах нерви да го прочета целия . Не ми беше известна тази хипотеза, че Халщадтската арх. култура била славянска :kill_myse . Интересно е де; на мене ми хрумва например едно основание за тази хипотеза- през античността на мене са ми известни три племена, наричани венети- едно около дн. Венеция, едно в Бретан и онова, което обикновено е идентифицирано най-общо със славяните. Може би "великославяните" са открили родство между балтийското и адриатическото племе. За мене италианските "венети" са част от придошлите в долината на По (Цизалпийска Галия) келти (т.е. верпятно родствени с тогавашните жители на Бретан)- ноо не съм съвсем сигурен, тъй като нищичко не съм чел по въпроса...
        Last edited by Guy de Mont Ferrand; 24-02-2007, 10:24.

Comment

Някъде из форума имаше препратка пак към руски сайт показващ етруския произход на руснаците (дали пък не беше обратното - всъщност няма значение). Заглавието беше Этруски - Это руские! Абе явно такива комплексарски изцепки ги има навсякъде.
          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 24-02-2007, 03:15.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Що се отнася до войската, изпратена по Дунава и Сава срещу въпросните племена "с кораби (разбирайте ладии, еднодръвки, салове, спасителни пояси- въобще всуе що плива )"- няма никакъв проблем и от славяни да е била съставена! Но "логиката" на разсъжденията на selqndur просто ме разбива!
            И аз като slqndur незнам прабългарите да са имали някакви плавателни съдове камоли флота(разбирасе може да греша).
            По-голямо основание има да считаме, че войската е била съставена главно от славяни(което не изключва и прабългарско участие), тъй като се знае, че имат флот(било то еднодръвки или друго...), който използван многократно и при обсадите на Солун и при аваро-славяно-българо-персийската обсада на Константинопол.
            за ослепелите бойци на Самуила.

Атанас Далчев

Comment

Драгомир написа
              И аз като slqndur незнам прабългарите да са имали някакви плавателни съдове камоли флота(разбирасе може да греша).
              По-голямо основание има да считаме, че войската е била съставена главно от славяни(което не изключва и прабългарско участие), тъй като се знае, че имат флот(било то еднодръвки или друго...), който използван многократно и при обсадите на Солун и при аваро-славяно-българо-персийската обсада на Константинопол.
              Да, но това основание е с 200-годишна давност. И въобще не мислите ли, че е абсурдно въз основа на такива данни да градим образа на прабългарите като "твърдо неплавателни" субекти? За тях липсват такива конкретни сведения като това за аварите пред Константинопол, които използвали флота на славяните. При това крепостта на о-в Пъкъюл луй Соаре е притежавала специално изградено пристанище. А също така и да гледаме на славяните като събирателен образ при положение, че те навсякъде до доста късни времена (11 век за Русия, 10 век за царство България, 13-14 век за Пелопонес, 10 век- за Полша и Чехия, 12 век- за балтийските славяни) запазват племенната си обособеност и сравнителна политическа самостоятелност? За българите на Аспарух няма данни да са се цепели на племена след 7 век.

Comment

Да, но това основание е с 200-годишна давност. И въобще не мислите ли, че е абсурдно въз основа на такива данни да градим образа на прабългарите като "твърдо неплавателни" субекти? За тях липсват такива конкретни сведения като това за аварите пред Константинопол, които използвали флота на славяните. При това крепостта на о-в Пъкъюл луй Соаре е притежавала специално изградено пристанище.
                Просто констатирах, че за славяните е засвидетелстван някакъв опит в мореплаването за разлика от прабългарите. А за 200г. дали последните са научили нещо и от кого не мога да ти кажа.
                А също така и да гледаме на славяните като събирателен образ при положение, че те навсякъде до доста късни времена (11 век за Русия, 10 век за царство България, 13-14 век за Пелопонес, 10 век- за Полша и Чехия, 12 век- за балтийските славяни) запазват племенната си обособеност и сравнителна политическа самостоятелност?
                Винаги когато е възможно племената се назовават поимено.
                За българите на Аспарух няма данни да са се цепели на племена след 7 век.
                Веднъж разцепили се на племена малко трудно ще стане втори път
                за ослепелите бойци на Самуила.

Атанас Далчев

Comment

Е айде сега, ясно че българите не са наблягали на флота, но все пак са имали нещо с което да плават.
                  Предполагам не са минавали Днепър, Дунав и т.н с плуване.
                  Барем салове са можели да строят.
                  Нека обаче не изместваме темата към плавателните способности на българите

Относно славянските имена и изгонените славяни:
                  Ами те славянските племена не са били компактна маса и нищо чудно докато Омуртаг се жени с жена от едно племе да гони друго.Нещо напълно нормално.
                  Мисля че грешно разглеждаме отношението на хановете към славяните като към една компактна маса.

Comment

TzarSamuil написа
                    Относно славянските имена и изгонените славяни:
                    Ами те славянските племена не са били компактна маса и нищо чудно докато Омуртаг се жени с жена от едно племе да гони друго.Нещо напълно нормално.
                    Мисля че грешно разглеждаме отношението на хановете към славяните като към една компактна маса.
                    Именно :tup:

Comment

Ще е интересно да се разгледа въпроса за славянската митология.
                      Ето няколко линка с интересни неща.

"... Проговаря сам цар Иван Шишман:
                      - Боже силни, боже създателю,
                      помогни ни с сила и юнашество!
                      Бой ще да ся бием на Софийско поле,
                      кръв ще леем за Христово име,
                      ще прославим християнска вяра."

Comment

Драгомир написа
                        Просто констатирах, че за славяните е засвидетелстван някакъв опит в мореплаването за разлика от прабългарите.
                        Тук не става дума за мореплаване, а за речно плаване. А това, че за (пра)българите не е засвидетелствано нищо, нищо и не значи. Дунава е бил вече доста далеч от преките ромейски интереси и затова техните хронисти малко са и писали за него.
                        Ето какво пишат франките: "българите... разорили с огън и меч славяните, които живеели в Панония, изгонили техните князе и им назначили български управители".
                        До колкото знам по това време българи и славяни, живеещи на територията на България не са били синоними. А и се говори за славяни, без да се споменават конкретни племена. И в тази "гражданска" "война", която донякъде си е междуетническа, едва ли българите биха се доверили изцяло на славянските си "федерати". А с какво се е придвижвала българската войска - дали със собствен речен транспорт или с помощта на славянски съдове засега не можем да разберем. Но пак се повтарям - не ми се вярва прабългарите да са си зарязали конете и да са прецопали реката с еднодръвки.
                        P. S. Все пак удавянето на зера таркана Онегавон, а и удавянето на другите хранени хора по Днепър малко ме озадачава. :sm186: Твърде много удавяния. Дали пък не са се качвали наистина заедно с конете на еднодръвки и да са падали във водата или просто конете им не са били добри плувци или пък какво ли, и аз не знам.:sm186:

Comment

Baga-Tur написа
                          акад. Чудинов:
                          ... у тех славянских народов, или близких к ним, которые вводили собственное буквенное письмо в I-м тысячелетии до н.э., то есть у венетов, этрусков, ретов, иллирийцев, фракийцев и т.д.
                          Превод: "... у тези славянски народи, или близки до тях, които са въвели собствено буквено писмо в ² хилядолетие пр.н.е., т.е. у венетите, етруските, ретите, илирийците, тракийците и т.н."
                          :o :sm186:
                          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

pnp5q написа
                            Превод: "... у тези славянски народи, или близки до тях, които са въвели собствено буквено писмо в ² хилядолетие пр.н.е., т.е. у венетите, етруските, ретите, илирийците, тракийците и т.н."
                            :o :sm186:
                            Малии :wo-oh:

Comment

Бе аз като казах, че "Этрусски - Это русские", що никой не верва? :mhehe:
                              sigpic

Comment

Last roman написа
                                Бе аз като казах, че "Этрусски - Это русские", що никой не верва? :mhehe:
                                Как никой? Аз ти повервах.

Comment

Working...
                                X