Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските митове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Това се колебах дали в Новини или в Майтапи да го пусна, но май по тематика е за тук.

Слово
    на президента Георги Първанов
    пред Европейския парламент:
    исторически оправдано е днес, чрез българското членство в Европейския съюз, да звучи езикът на светите братя Кирил и Методий

Comment

Хана написа
      Това се колебах дали в Новини или в Майтапи да го пусна, но май по тематика е за тук.

Слово
      на президента Георги Първанов
      пред Европейския парламент:

http://www.president.bg/news.php?id=2779&st=0
      браво на агент Гоце :mhehe:
      похвално

Comment

Tom_Calm написа
        Още един мит:
        В България е имало голямо антифашистко партизанско движение в периода 1941-1944 г.
        Въобще имало ли е фашизъм? Още един мит Май го наричаха с чудноватата словосъчетание монархофашизъм.
        Около 1988 година ми попадна книга с предполагаемо заглавие "Имало ли е фашизъм в България", издадена някъде през 50те години и ЗАБРАНЕНА ?!? не дълго след това. Говоря тъй условно, понеже екземплярът, който четох, беше с откъснати начални страници /за да не я познаят при претърсване?/ и започваше направо от пета глава.
        Първата страница още ми е пред очите - четири средно-големи абзаца, книгата също е среден формат - а най-отдолу - черно-бяла снимка на отрязана партизанска глава с издълбана в черепа и мозъка петолъчка...
        Целият текст представляваше /доколкото си спомням/ чиста документалистика - околия по околия:
        - брой на арестуваните, измъчваните, екзекутираните - нерядко - с поименни списъци /от които общото ми впечатление е, че нямаше рязко преобладаваща група имена - примерно еврейски - всичко, що е било против властта /наистина или по клевета/ - е "прибирано";
        - протоколи от разпити и мъчения;
        - снимки на мъчения и разстрели...
        За съжаление, не мога да дам никакви сведения повече, но ако намерите това четиво, вярвам и у вас да не останат АБСОЛЮТНО никакви съмнения.
        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Е, философията на фашизма не включва издълбаване на петолъчки, както и национал-социализма не включва избиването на евреите. Трябва да се разграничаваме от подобни обобщения. Фашизъм в България е имало колкото е имало комунизъм в Русия - тоест николко.

Фашизъм е чисто Италиянска национална доктрина, неприложима в никоя друга страна, възвисяваща връщане към ценностите от Златния век на Италия (древен републикански Рим). Това че Мусолини е използвал фашизма като оправдание за становяване на тоталетарен режим, не значи че всеки тоталератер режим е фашизъм.
          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
          きさまはしんでくださいませんか
          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Хъм, pnp5p, може и да не съм те разбрал добре. Но бих казал, че мъченията и убийствата нямат почти нищо общо с въпроса имало ли е или не фашизъм в България. Ако правилно съм те разбрал въпросната книга дава информация само по този въпрос (а по него едва ли има чак толковамного съмнение - може би по мащабите на тази дейност на полиция/жандармерия).

Крылов, вероятно дори и по-малко, защото все пак "комунизъм" се е срещал редовно в държавната идеология на СССР, докато не знам за "фашизъм" и българската такава преди 1944 г. да е така. Но е имало организации, които могат да бъдат наречени фашистки (и вероятно поне донякъде са подражавали на такива). Но не мисля, че държавната власт може да бъде определена така.

Comment

Е, може да е нямало нито фашизъм, нито националсоциализъм в България като държавно управление, но въпросът е, че някои съвременници са свързвали определени действия на властта като такива и са правили тъждество.
              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

въпросът е, че някои съвременници са свързвали определени действия на властта като такива и са правили тъждество.
                Това е така без съменние - разговарял съм с подобни съвременници . Но това отъждествяване е правено в рамките на една доста силно идеологизирана среда, която е била сравнително малобройна. И то по никакъв начин не ни обвързва когато се опитваме да преценим аналитично нещата. А погледнато от такава перспектива българското правителство не е било нито фашистко, нито националсоциалистическо (често съм срещал по сходен път да се прехвърлят тези тези поянтия и върху Япония, където също не виждам особено място за тях. Или пък спярмо други държави, имали своето място в Оста).

Comment

gollum, в книгата така пишеше

Comment

Як бисер от речта на президента Георги Седефчов Първанов: "Нашата култура е във фундамента на европейската цивилизация и затова исторически оправдано е днес, чрез българското членство в Европейския съюз, да звучи езикът на светите братя Кирил и Методий, обявени за небесни съпокровители на Европа." Езикът на светите братя е старобългарски и той страшно се различава от днешния новобългарски. както едно 3 месечно бебе се отличава от бъдещия 70 годишен човек. Тъй че, трудно ще прозвучи.
                    и един апел към съфорумците и специално негово височестов Княз Крылов:
                    Бъдете по мили към Лъчезар, човекът е все пак инжинер, а не хуманитарист, "науката му е хоби", както казваха в един наш филм.

Comment

Makedonikus написа
                      Як бисер от речта на президента Георги Седефчов Първанов: "Нашата култура е във фундамента на европейската цивилизация и затова исторически оправдано е днес, чрез българското членство в Европейския съюз, да звучи езикът на светите братя Кирил и Методий, обявени за небесни съпокровители на Европа." Езикът на светите братя е старобългарски и той страшно се различава от днешния новобългарски. както едно 3 месечно бебе се отличава от бъдещия 70 годишен човек. Тъй че, трудно ще прозвучи.
                      Хайде, моля ти се, не се прави на много интересен. Всички знаем, че старобългарският език доста се е променил. Първанов е историк и едва ли го знае по-зле от теб. Така, че остроумията ти са просто глупави. Кирил и Методий поставят началото на книжовността сред славяните. Очевидно Първанов е използвал това като метафора... Впрочем за теб може и да не е толкова очевидно...

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Хайде по-учтиво всички един към друг.
                        Форумен Правилник

Comment

Май имаше някъде тема за законите в Османската империя, но не мога да я намеря. Впрочем, текста, който давам, определено ми разби един мит:
                          ivoberov написа
                          6. - По време на турското робство турците са наричали българите “рая”, като по този начин са изразявали презрението си към тях.
                          Не е вярно. В турската империя “рая” са се наричали всички данъкоплатци, незивисимо от народността и вярата им. “ Рая” са били и турските данъкоплатци. Раите са били свободните хора, обикновено земеделци, за разлика от висшите чиновници /кулите/, които са били роби. Роб и бил и самият велик везир. Той, за разлика от раите, които е трябвало да бъдат съдени по законите на шариата е могъл да бъде убиван без съд и присъда.
                          Вярно ли? :o

Comment

Working...
                          X