If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Впрочем, отонво ти си по-наясно, Хана, но част от нещата, които понякога възпиремаме като русизми не са ли по-скоро вече отпаднали/остарели части от българската реч?
Чувала съм да обявяват за русизми думи, които изобщо отсъстват в руския. За русизми приемат и разни остарели архаични думи от типа на "люде", които са си български, но звучат странно, канцеларски или архаично. За русизми би трябвало да се приемат само думи, които са престанали да се употребяват в българския един продължителен период, след което чрез руския са навлезли отново. Предполагам подобна е историята на "привет", което доколкото ми е известно като поздрав ("Привет!) не се е употребявало в българския, въпреки че си има общославянска дума "приветствам". И както вероятно навремето са се противопоставяли на думи като "костувам" вместо родното българско "струвам", така и сега има доста силна реакция (ъъъ, исках да кажа, противопоставяне ) срещу всякакви чужди думи. Аз съм за по-либерално отношение към чуждите думи, всяка дума, ако е употребена на място, в правилния контекст, е допустима, и "люде", и "реакция".
Обаче както се очертава последните години, пак ще има кандидат-студентски, че и студентски работи с 4 и 6 вместо буквите Ч и Ш - тук съм непримирима и ще хвърчат глави
Обаче както се очертава последните години, пак ще има кандидат-студентски, че и студентски работи с 4 и 6 вместо буквите Ч и Ш - тук съм непримирима и ще хвърчат глави
Е, с това съм повече от съгласен, тук мненията ни се покриват напълно .
Аз също съм за либерално отношение към разширяването на речниковия запас на българсикя език - колкото повече думи, толкова по-добре. НИщо че се припокриват като значение, това не пречи да има нюанси и ти дава доста повече възможности когато избираш една или друга дума. Езикът далеч не е само средство за комуникация, нещо повече, той си е отделен и жив в пълния смисъл на думата организъм .
ПП Впрочем, с езиковите отклонения май избягахме от темата.
Е не ти вярвам. Не мога да си го представя. Искам доказателство.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Сериозно ли има хора над 16 години, които пишат посредством цифри? Май съм бил прекалено оптимистичен спрямо бъдещето на българския език
Вземам си думите назад, не му давам повече от 50 години...
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Мдаа....Трябва да отблежа, че чак на 90-и някой си резултат се появява морска тема. Това определено показва значителни познания по правопис на територията на морския форум. Така че гнева на Хана може да се лее над нашите глави значително по-късно. :rock: :twak:
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Их, ма како, кат знайш толкоз многу, кажи що "по-малко" се пише с тире, а "повече" без тире?
Бе бате, дай 5 лева (мое и във валута), шти кажа не само кое как са пише, но и каква либов та очаква, колко пари шъ имаш и как от щастие нема се оттървеш
Мдаа....Трябва да отблежа, че чак на 90-и някой си резултат се появява морска тема. Това определено показва значителни познания по правопис на територията на морския форум. Така че гнева на Хана може да се лее над нашите глави значително по-късно. :rock: :twak:
Ако се пробва нещо с 4 и 6 може обаче да изкочи и на първи резултат.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Бе бате, дай 5 лева (мое и във валута), шти кажа не само кое как са пише, но и каква либов та очаква, колко пари шъ имаш и как от щастие нема се оттървеш
Така-така. Само така .... за 5 лева уроци. Хана ще подбиеш пазара.
Ханс, ако пуснем с 4 и 6 незнам къде ще се появят, обаче ако пуснем с някои изконни български думи като "таралясник" смятай ще забием първото място.
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment