Първо искам да уточня, че със Baga-Tur сме различни потребители..
1.
Ако формулираме какво значат "държавни традиции" /защото това словосъчетание започна често да се използва/ можем да дискутираме по ясно и да достигнем до някакво разбиране от страна на учасниците..
/по-горе в темата, към мен бе отправен намек че Македония е по стара държава заради така всеизвесния Александър и владетелите преди и след него.. Отговорих, но уви!.. Явно поста ми не е отговарял на критериите.. :sm186: /
2.
Молбата ми е, дай ми някакъв линк, за да видя критериите за "развита градска цивилизация"... Благодаря..
3.
Държавата е на отделни части - период на феотдално разпадене, което се наблюдава и при други държави в Европа.. Балканите са завладени от една империя /Османската/ която е с агресивна, експанзивностична политика, една империя във възход!..
4.
Избита е цялата политико - управленска, и военна прослойка - какви организациони и военни качества да очакваме? От къде да ги придобият? Учители, някой друг журналист, търговци, занаятчии, и главно селяни.. И с какво да ги въоръжим?
Изправят се срещу една добре функционираща държава, и нейната военна машина.. В частност - за армията и имаме: управление, традиции, кадрови състав, численно превъзходство, тилово осигуряване..
За Левски: човекът е избрал да се бори!!.. Другата алтернатива каква е била? Да си стои мирно и тихо!..
И ако борбата все пак е " обречена, нереалистична " нима хората нямат право да я водят заради едно по-добро бъдеще!?.. :nworthy:
5.
и една вметка от моя страна: Бежанските вълни и изселвания, /цитирам по памет/ 400 000 от Македония, 250 000 от Беломорска тракия, 150 - 200 000 от северна Добруджа, около 100 000 от западните покрайнини..
6.
С това съм съгласен..
7.
Това за аероплана добре, ама другото.. И Сръбско-българската ли спечелихме с офицери и артилерия?.. И как няма да рухне държавата, като пратиш 750 000 от мъжете и на фронта и се биеш кажи речи срещу всички?..
Това е много силен аргумент!
Аз съм си реалист...
Съгласен..
.
1.
Thorn написа
/по-горе в темата, към мен бе отправен намек че Македония е по стара държава заради така всеизвесния Александър и владетелите преди и след него.. Отговорих, но уви!.. Явно поста ми не е отговарял на критериите.. :sm186: /
2.
Thorn написа
3.
Thorn написа
4.
Thorn написа
Изправят се срещу една добре функционираща държава, и нейната военна машина.. В частност - за армията и имаме: управление, традиции, кадрови състав, численно превъзходство, тилово осигуряване..
За Левски: човекът е избрал да се бори!!.. Другата алтернатива каква е била? Да си стои мирно и тихо!..
И ако борбата все пак е " обречена, нереалистична " нима хората нямат право да я водят заради едно по-добро бъдеще!?.. :nworthy:
5.
Thorn написа
6.
Thorn написа
7.
Thorn написа
Thorn написа
Аз съм си реалист...
Thorn написа
.
Comment