If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Давайте!Отречете целата българска история! :x Как не ви е срам? :vb_sad:
Аааааа Багатуре не си прав.Аз работя с цифри, защото вече ми е писнало от локуми.Статистиката като видя всичко ми се изяснява.
Което сме го победили-победили сме го.Което ни е било, било ни е.
По твоята логика ще трябва да отречем битката при Велбъжд 1330,Преслав 971-ва,Ключ 1014-та,Търново 1393-та.
Ето ви още едни повод за размисъл.
Когато Алексий Ангел назначава Иванко на визнтийска служба, българските войски не са могли да припарят в Тракия, защото той им е виждал сметката и то доста добре.
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Warlord, съгласен съм с теб - наистина трябва да се балансират нещата, а не като реакция на съществуващите (и широко прокламирани) митове всичко да се обявява за митично.
осветляват голяма част от неговата политическа дейност. Това се дължи на запазените писма на Калоян до папа Инокентий ²²² и на латинските хроники, чийто автори са преки участници в превземането на Константинопол и битката при Одрин. Неговата смърт и до днес е загадка, както е загадка и неговия личен живот.
Що се отнася до църквата Св. 40- мъченици тя също е обект на спорове. Известна ми е Търновската колона на Иван Асен ²², но също ми е известна и тази на хан Омуртаг. Ако беше така, както цар Иван Асен съобщава какво тогава прави Омуртаговата колона в тази църква. Освен това археологическите разкопки доказват, че Търново като селище е възникнал още преди славяни и прабългари да се заселят в днешните български земи. Неговия произход е тракийски.
.
Странни отговори на митовете. Никъде не съм казал, че за времето на Калоян нама извори. Точно обратното извори за западните войни дал Господ, така че да ги виждаме като самоходни движещи се кутии е чиста проба глупост.
Самото погребение от църквата е съвременна фалшификация, нужна да ни успокои, че и ние имаме свое царско погребение.
Защо никъде не се споменават археологическите находки от последните години, където такива богати гробове има няколко?
Това, че на Търново е имало тракийско селище, а може би ще ти е интересно и мнението на покойният Мечислав Домарадски и голям елинистически център, какво общо има с Калоян? Идеята на Йордан Андреев за колоната на Омуртаг и по-ранната църква е трудно, ако не и въобще недоказумеа.
Интересно кой трябва да слушаме по въпроса-историци или археолози?
Като говорим за този храм да престанем да цитираме Йордан Андреев и Йордан Алексиев, да погледнем последните проучвания на Константин Тотев и Евгений Дерменджиев
Според мене битката при Брезник не трябва да се отнесе към пораженията.В заповедта на началник-щаба Рачо Петров изрично е казано "можем да загубим един отряд но ще спасим отечеството".Целта поставена пред капитан Кисьов е ясна - да спечели един ден и да забави настъплението на Моравската дивизия към тила на Сливнишката позиция.Никой ни е искал от Кисьов да разбие сръбската дивизия /което е и невъзможно при съотношение 1:6 на жива силав полза на сърбите и отсъствие на артилерия от наша страна/.Трябва да се признае че Кисьов изпълнява поставените му задачи / въпреки че е могъл и подобре да организира отстъплението си,както и да прегрупира частите си за нова атака на другия ден/.Битката при Брезник от тактическа гледна точка може и да е неуспех но от стратегически план е безспорен успех за българите.Идеята сръбската Моравска дивизия да бъде забавена и по възможност спряна до идването на силни български части които да я разбият се оказва правилна и точно изпълнена.Считам,че като български поражение трябва да се приемат Кукуш и Лахна през 1913 г. като вината за това трябва да се хвърли не върху обикновения войник/ който се срежава изключително храбро в тези битки/ а върху главното командване и командира на 2 армия ген.Никола Иванов допуснали изключително груби грешки довели до сериозно числено превъзходство на гърците,предрешило изхода на сраженията.
Ясно ми стана,какви хора посещават този форум! Добре че,направихте тази тема,та поне да лъснете всички като коледни лампички! :x Та те историците още немогат да скалъпят историята, а тука някакви модераторчета почнали да казват кое било мит и кое не.Така например в една друга тема видях написано от модератор,че най-голямата империя съществувала някога в света била Монголската . Неможе ли поне малко да се засрамите?
Просто приемете,като факт,че България е най-старата държава в Европа и толкоз.В последно време излезнаха на показ доста извори в който ясно и точно си пише,че макар и през робството българският дух,религия,бит са били запазени.
Кирил и Методий най-вероятно са били българи и независимо,че въпроса е спорен,по-обоснованото и реално твърдение си е именно това.Следователно то се приема за истина.
Абе Бага-Тур-е, защо поне не кажеш как така се получава, че България е по-стара от Сан Марино?
Иначе съм напълно съгласен, че историците ни още немогат да скалъпят историята, макар да се опитват.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Ясно ми стана,какви хора посещават този форум! Добре че,направихте тази тема,та поне да лъснете всички като коледни лампички! :x Та те историците още немогат да скалъпят историята, а тука някакви модераторчета почнали да казват кое било мит и кое не.Така например в една друга тема видях написано от модератор,че най-голямата империя съществувала някога в света била Монголската . Неможе ли поне малко да се засрамите?
Просто приемете,като факт,че България е най-старата държава в Европа и толкоз.В последно време излезнаха на показ доста извори в който ясно и точно си пише,че макар и през робството българският дух,религия,бит са били запазени.
Кирил и Методий най-вероятно са били българи и независимо,че въпроса е спорен,по-обоснованото и реално твърдение си е именно това.Следователно то се приема за истина.
Сори, ама божидардимитровски, петърдобревски и прочие глупости на вяра не приемам. Откъде накъде България да е първата европейска държава. Франция, Германия, Испания, че даже и Англия имат по-стари държавни традиции. Знам, че по Гърция не си падаш, но именно тя е наследникът на Византийската империя на Балканите. И не ми дреме какви са по произход Кирил и Методий. По същия начин, по който Джон Атанасов е АМЕРИКАНЕЦ, а не българин, така и те са РОМЕИ. Просто факти.
Средновековната българска литература е основно преводна, без забележителни оригинални произведения и с изцяло църковно богослужебен характер. Църквите са малки и схлупени, стенописите м са изцяло в руслото на византийската стенопис. Прабългарите НЕ СА ИМАЛИ развита градска цивилизация, независимо какво е имал предвид Захарий Ритор, защото развитата градска цивилизация не изчезва безследно. Правописната реформа на Евтимий е ретроградна, целяща да отдалечи писмения от говоримия език. Македония през ВБЦ не е българска, освен за един съвсем кратък период. България не е оказала яростна съпротива на османците за разлика от всички без изключение околни народи. Може и да е била самотвержена понякога, но никога ефективна. България не е имала огромни територии отвъд Дунава през ВБЦ. ВБЦ не е цъфтяща предренесансова страна а недоразвита икономическа периферия, подложена почти на колониална експлоатация. Търновската патриаршия е била точно търновска - простирала се е дотам, докъдето се е простирала властта на търновския цар и то не винаги. След изчезването на политическото и протежиране и тя изчезва. Симеон не е бил непобедим и винаги успешен владетел. Той е изгубил огромна територия на север от Дунава и напълно е изтощил ресурсите на стратната хвърляйки я в безжалостен предварително обречен сблъсък. А ако беше успял да превземе Константинопол това щеше да е не успех а катастрофа за България. През турското владичество единствено българите достигат до такова пропадане на националните си традиции. Априлското въстание не израз на героизъм, а жалка авантюра засегнала твърде ограничена част от страната, при която българите показват не даже посредствени, а въобще никакви военни качества и която е довела до краен успех само поради благоприятната международна конюктура. И въобще идеята на националния светец Левски за освобождение само със собствени сили е била обречена, нереалистична и би довела единствено до по-мащабно клане. След Освобождението България съвсем не е еднонационална страна - в нея има значителни осъзнати и борбени малцинства - турци, гърци, власи. Сегашната и относителна еднородност е постигната по- начин подобен на начина нашите съседи - с дискриминация и насилствена асимилация на малцинствата. А върожденските патриоти - демократи се превръщат в балкански политикани използващи властата си за лично обогатяване и се борят за нея с изборни фалшификации, клевети, побоища, политически убийства и впрягане на цялата държавна машина за репресии срещу политическите противници.
Свещената организация ВМРО се бори за свободата в Македония с отвратителни средства. Финансиране с жалък и позорен kidnapping, наркотърговия, "революционен" рекет и обикновени грабежи, използваща класическо етническо прочистване и безогледни атентати в които загиват предимно невинни. Обзета от жажда за власт която се излива в свиреп и самоубийствен вътрешен конфликт. Организацията пренася методите си и вътре в България. Начинът, по който действа ВМРО и неспособността на правителствата да се справят с нея изиграва важна роля за компрометирането на парламентарната демокрация.
И страхотната Българска армия през войните. Която първа употребила аероплан във война. Което се оказа ЛЪЖА. И която печелила с висок дух и остър нож. Лъжа печелила е с ефкасни офицери и с артилерия. И която смазала Одринската крепост по начина по-който година по късно са смазани и къде по-силни крепости - с тежки оръдия. Нищо учудващо. Нищо учудващо няма и в това, че когато тази борба на тежки оръдия и състезание на по-големите ресурси се оказва непосилна, то България рухва изведнъж. Един обикновен тактически пробив се превръща в грандиозно поражение, разпадане на фронта и военен метеж, настояващ за по-скорошна капитулация.
И нека само някой смее да спори с мен! това са фактите, а ако някой иска да си живее в света от розови сънища, то си е за негова сметка, но не е история!
Може да изглежда твърде едностранчиво, но за изтъкването на постиженията се грижи цялата държавна машина. Някой трябва да показва и другото!
Last edited by Thorn; 11-04-2006, 00:16.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Да, общо взето съм съгласен с голяма част от това, което си написал, Thorn. Мисля че човек може да уважава страната си и народа й и когато е малко или много наясно с историята им - такава, каквато е, а не каквато би ни се искало да бъде. И не смятам, че това някого с нещо унижава или оскърбява.
Олеле, диктатура! Господа диктаторите, успокойте се де Какво толкова е станало. Нито можете да натрапите мнението си на някого, нито да забраните на някой да ви противоречи. Странното е, че не сте от вчера на този форум(а предполагам и на други), а изведнъж избиват тук някакви абсурдни намеци, които биха били смешни, ако не бяха обидни - "не се знае точно, затова приемете моята версия", "това е така, защото аз казвам" и т.н. Аз лично съм склонен да се съглася с Торн, но не ми е ясно защо се страхува толкова някой да не спори с него
Багатуре, интересно с какво ще обосновеш тези твърдения - за Б-я най-стара държава в Европа и т.н. Аз продължавам да твърдя, че след 5 века робство няма как една държава да не се променни коренно (ако още съществува). Каква промяна в обществото настъпи за 45 години от един политически режим, а можем да си представим какво става за 500 години робство.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Ясно ми стана,какви хора посещават този форум! Добре че,направихте тази тема,та поне да лъснете всички като коледни лампички!
Багатуре аз вече писах че работя с цифри.Мислиш, че не ме боли отвътре като чета за нашите поражения? Дълбоко се лъжеш!
В къщи аз притежавам бойната сабя на пра-пра дядо ми руска офицерска обр.1854 с нея се е бил при Сливница, също така притежавам парадната сабя на пра-дядо ми плюс неговите ордени За храброст 4 степен 2 клас,4 степен 1 клас и 3 степен 2 клас,плюс няколко за Военни заслуги и отлична служба.Самият аз колекционирам и реставрирам историческо оружие-да онова оружие което е донесло нашата свобода, онова оружие което е било победено от българското-за поколенията аз съм успял да запазя късче то Българската история, която разните локумаджии от всички партии, медии и прочие успяха да опорочат и ти казваш, че светя като коледна лапичка, защото отричам Българското?
Кажи ми какво направихте вие т.нар Българи за България? Когато някой неграмотен дойде при теб и ти каже обясни ми ти какво ще му обясниш?Като ти каже покажи ми-ти какво ще му покажеш?Ще се тупаш по гърдите и ще му говориш врели некипели за славното ни минало без да пропускаш пораженията?Когато те попита за 200 години византийско и 500 турско и защо сме седяли толкова време и не сме се освободили ти какво ще му кажеш?При цялото ми уважение към теб ще ти кажа, че не си прав да ни съдиш по този начин.
Две години подред НД Традиция прави историческа въстановка на Шипка.Първата година "турци" нямаше, защото кметът на Казънлък не искал етническо напрежение. Миналата година за пръв път имаше и турци.Обикновенните членове на Традиция, които нямаха Опълченски униформи облякоха турските и щурмуваха два пъти върха. Според теб на тези хора и на тях ли им светят лапичките? Явно, щом са се изтипосали като турци за радост на вас.
Но точно тези хора ще накарат простичките хорица, които до този момент не са чели нищо за Шипка да отворят книгите или нета и да прочетат.Едно е да ти го разкажат, а друго е да ти го покажат.
Затова аз използвам цифри.
За да показвам!
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Аз лично съм склонен да се съглася с Торн, но не ми е ясно защо се страхува толкова някой да не спори с него
Защота зад това, което казва, стоят факти, които трябва да имаш интереса и да си загубиш времето, за да ги откриеш, а не пропагандни клишета от вестникарски статии и ярко оцветени книжки по сергиите. И защото отговорът срещу такива факти обикновено е: "Това не е патриотично, значи не е истина".
Трябва да отсяваме патриотизма и емоцията от фактите.Дори се сещам и за още един патриотичен изблик - митологизирането на сина на Вълкашин - Крал Марко, известен в народния епос като Крали Марко.Той реално е бил васал на Мурад, а после на Баязид и умира в битката при Ровине през 1395г., биейки се на страната на Баязид.
Или хан Крум - причината за смъртта му била сърдечен удар???
До Торн - кажи ми кога ВМРО се е занимавала с наркотрафик,етническо прочистване и атентати при които са загинали "много" невинни хора?Ако можеш ми дай примери.
Леко си попрекалил, Thorn. В изказаното от теб мнение си има нещо определено с Божидардимитровски размах, ама с обратен знак...
Thorn написа
Средновековната българска литература е основно преводна, без забележителни оригинални произведения и с изцяло църковно богослужебен характер.
Подобен характер е имала голямата част от средновековната литература на Европа от онази епоха. А и няма как да знаем каква е била "цялата" българска литература от онази епоха. Знаем каква е била онази, която се е запазила до наши дни.
Last edited by Николай; 11-04-2006, 15:08.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Comment