If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това е твое право. Аз имам предвид, че независимо от етническият произход при липсата на дисциплина и контрол всички хора почват да проявяват склонност за злоупотреба с власт. Примери за това колкото искаш. Тоест всички онези помаци, татари и турци които са били в състава на редовни турски части(дисциплинирани и контролирани) са се въздържали от зверства или поне при тях проявите му са далеч по-ограничени в сравнение с милиционните формирования(недисциплинирани и безконтролни).
А за третото царство си прав Един познат даже ми е развивал теория, че български войски в новата история на България не са губили битка, само са "отстъпвали тактически".
О това силно ми напомня на британското "an advance to the rear in force". Както се казва - нищо ново под слънцето.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Сумарно 3 гимназии (едната в чужбина - Болград), десетина специализирани училища, 11 фабрики, 1 параход, 1 професор (Марин Дринов), няколкостотин висшисти (предимно от руски военни училища и семинарии, както и Робърт колидж в Цариград), десетки читалища, няколкостотин килийни училища.
Откъде са ти данните? Македония включваш ли в бройката?
1 България пада под турско робство през 1398.
2 Българи и ромеи през средновековието са били врагове постоянно/това е един възрожденски мит неизживян и днес/.
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Мита за това, че не сме губели битка през ТБЦ идва от това, че бойното ни знаме никога не е било пленявано, докато във Военно историческия музей само можеш да видиш всякакви пленени бойни знамена от нашата армия.
(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Примери например през ВСВ има много - казаци, украинци, белорусци, наказателни отряди в окупираните територии на СССР.
Белоруските и украинските национални формирования, както и тези в състава на Вермахта и Ваффен-СС са били мотивирани от идеята за освобождение от съветска власт и борба срещу болшевизма.Извършва ли са полицейски- т.е антипартизански функции.Малко от частите са взели участие в боеве срещу РККА.Дори 30 СС гренадирска доброволческа дивизия (белоруска) служи и на Западния фронт, срещу съюзниците, където обаче в резултат от тежките боеве от лятото на 1944 се саморазпада.Любопитно е че една голяма част от личния й състав преминава на страната на съюзниците и се влива главно в полското съпротивително движение.Но да не се отклонявам от темата.
Всъщност истинските кланета над руското население през ВСВ освен от Айнзатцгрупите и Алгемайне СС били извършвани масово от прибалтийските есесовци (естонци и латвиици).
Дайте да направим списък на загубените сражения от третото българско царство и да приключим с темата! Ще се съберат в един постинг, нали?
Ами ето нещо,което Дибо е писал в една друга тема.Аз обаче бих добавил към този списък и злополучната Сремска настъпателна операция от декември 1944.
Kula 1885
Breznik 1885
Kukush (i.e. Kilkis) 06.1913
Yarebichina 1918
Dobro pole 1918
Macedonia and Serbia 09.1944
Мита за това, че не сме губели битка през ТБЦ идва от това, че бойното ни знаме никога не е било пленявано, докато във Военно историческия музей само можеш да видиш всякакви пленени бойни знамена от нашата армия.
Това според мен е меко казано странна логика. Според теб поражение е само сражение/операция, при която е загубен поне един флаг? Ако я разширим малко значи и война не сме губили.
Ханс, не мисля че това има предвид Уорлорд-а. По-скоро дава обяснение за възникването на този мит. А това със знамената дали е факт или и то спада към категорията на митовете?
Някой има ли достоверна информация? Да е обиколил всички музеи в Румъния, Турция, Гърция и Югославия?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Боят продължава няколко часа . Бият се Моравската дивизия с численост 9000 души от трите рода войски и Радомирският отряд на кап.Кисьов с численост 1949 човека-пехота или по-точно казано-все пак аз съм почитател на цифрите, а не на разтегли локумите-
1-ва дружина от 2-ри Струмски полк-216 души,
2-ра дружина от 2-ри Струмски полк - 339 души
5 Бдински роти - 850 души
Радомирска опълченска дружина - 400 души
Доброволческа чета - 120 души и конница -24 души
Сражението започва на 6 ноември сутринта, като целта на Радомирският отряд е да задържи главните сили на Моравската дивизия от Сливница колкото се може по-дълго.В 12 часа на обед Опълченската дружина се огъва под напора на сръбският артилерийски обстрел и опълченците започват да бягат захвърляйки оръжието си.Слабата подготовка и ниският морал на Опълченците са причината за разстройването на Радомирският отряд.Загубите на българите са 300 души убити, ранени и пленени, сърбите дават само 3 убити и 13 ранени.В 10 часа вечерта отрядът наброява само 500 души.
Все пак целта на отряда е постигната-той спасява Сливница-Моравската дивзия е задържана с един ден и тя се явява на Сливница вместо 9 активни-първи призив, 3 втори призив баталиона и 4 батареи само с 4 първи призив баталиона и 2 батареи, като останалата част е оставена в Брезник да пази тила.Макар й загубено това сражение печели битката за Сливница-мое мнение....
А относно Кула, утре ще ви разкажа с цифри какво се случва там.Все пак там е имало две сражения, а не едно като в Брезник
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Това според мен е меко казано странна логика. Според теб поражение е само сражение/операция, при която е загубен поне един флаг? Ако я разширим малко значи и война не сме губили.
Не това не е моята логика - според мен това е причината по-незапознатите да си мислят така. Колкото до това дали е мит, че никой не е пленявал бойното ни знаме - ако искате проверете обстойно случая, опитайте се да намерите наше знаме в чуждестранен музей. Аз ви пожелавам успех!
(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Боят продължава няколко часа . Бият се Моравската дивизия с численост 9000 души от трите рода войски и Радомирският отряд на кап.Кисьов с численост 1949 човека-пехота или по-точно казано-все пак аз съм почитател на цифрите, а не на разтегли локумите-
1-ва дружина от 2-ри Струмски полк-216 души,
2-ра дружина от 2-ри Струмски полк - 339 души
5 Бдински роти - 850 души
Радомирска опълченска дружина - 400 души
Доброволческа чета - 120 души и конница -24 души
Не е никак зле като за поражение. 2000, в чието число има и опълчение (няма да е зле малко повече за опълчението да се каже) срещу 9000 редовна армия. Може ли това да се нарече загубена битка, или по-скоро нашите са изтласкани от позициите си. Не ме разбирайте грешно - против митовете съм, но и против съзнателното очерняне. Може би трябва да направим сравнение с други битки с подобно съотношение на силите.
Давайте!Отречете целата българска история! :x Как не ви е срам? :vb_sad:
Това ме подсети за още поводи за срам, даже се чудя как никой не ги е споменал:
- България най-старата държава в Европа/света!
- Българите, най-старите европейци(впрочем туй що ще рече :sm186: )!
Багатуре не се ядосвай, наистина в нашата история има много митове, лъжи и неточности. В този форум обаче се забелязва открита тенденция при всеки удобен случай за умаловажаване на всички български постижения и дори тяхното отричане, което освен че поне за мен е напълно необяснимо, е и не по-малко престъпно колкото и преувеличаването на някои неща и измислянето на митове.
Защо никой не иска да приеме, че обикновено истината е по средата, а застава в една от крайните позиции и плюе другата?
(\_/)
(°_°)
Чакай малко. Говорим дали са победили или са загубили битката. Това, че са се сражавали храбро не прави поражението победа. Никой няма да отрече, че германците са се сражавали храбро в уличните боеве в Берлин, но накрая пак са капитулирали.
Това ме подсети за още поводи за срам, даже се чудя как никой не ги е споменал:
- България най-старата държава в Европа/света!
Аз знам за Европа, а на за целия свят.. :nod:
Тъй като казваш, че е мит: коя държава / в Европа/ носи от преди 1300 години името си?..
Защото в момента не се сещам.. ....освен България
..може би Франкската империя.... :sm186:
..И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment