Коцето написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Национализъм и нихилизъм в новата история на България
Collapse
X
-
dibo написа Виж мнениеКога обичам българската държава
Митко Новков
Сега, 09.05.2009
http://www.segabg.com/online/new/art...d=5&id=0000902Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
dibo написа Виж мнениеКърджалийски етюд
Бойко Ламбовски, вестник Сега, 14.07.2009
http://www.segabg.com/online/new/art...d=5&id=0001101
Comment
-
Гост
Mda, съвременната криза прави описаното в статията все по-реалистично. Макар, че нещата не са тъй еднозначни, защото българската провинция е много пъстро нещо.
Comment
-
Нещата, описани в статията не са особено свързани с кризата, всъщност повечето от тях са резултати от различни дългосрочни процеси. Добра статия, хареса ми.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Гост
До кризата имаше някои места в провинцита, като Севлиево, Банско, Козлодуй и някои курорти в планината, където повечето доходи носеха по-добър бит. Сега вече тези процеси затихват.
Comment
-
Проблемът далеч не е само в доходите. Само на мен ли ми се струва, че главното там не е това? А е по-скоро в съвсем друго, нещо, свързано с националния ни бит, виждания и т.н. Ако щеш и в тая подробност, че нашенците смятат четенето и книгите за "празна работа". Няма да забравя, когато бях малък, как някои хора, като те видеха някой с книга в ръка и бързаха веднага да му намерят работа. Това си ни е в гените, че който чете - значи клинчи от някаква работа, а същевременно самото "изклинчване" е също добре познато - много малко са хората в България, които намират удоволствие в работата или положителни емоции от какъвто и да е род. Съответно масово е и желанието да се намери такава работа, на която "да не се работи". Знам, КГ125, че няма да се съгласиш с мен, спорили сме по въпроса И моето виждане е с много изключения, може би малко прекалено черногледо, но и реалността около нас малко или много е в подкрепа на вижданията ми. Далеч не всичко в обществото е свързано с наличието на достатъчно пари. Социалната организация и т.н. ... но това отива все по извън темата.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Гост
Днешната реалност, Воланд, днешната. И то в някои аспекти.
Отворете Димитър Маринов и вижте разказа му за първия му учебен ден и реакцията на родителите му на това, че ученето му се отдава... Култът към образованието го имаше например дори и през социализма. Макар, да имаше и деформацията "Учи мама, за да не работиш".
И наблюдението, че нещата се изменят в позитивна или негативна насока дава хем надежда, хем основания за оспорване на прекаления песимизъм.
Впрочем и днес, хората се радват децата им като идат да учат в чужбина.
Всичко е функция на икономиката - ако има доходи в провинцията, ще има читав бит, ако няма - чалгата ще дъни. Нормален социален процес, като изключим чалгата, която е продукт на странични явления.
Но разбира се, днешния свят е друг - да си представяме някаква идилия от миналото не е реалистично. България е просто европейска провинция вече, така, че все повече ще ни тегли към Харвард или Берлин.
Comment
Comment