KG125 написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Национализъм и нихилизъм в новата история на България
Collapse
X
-
Quae fuerant vitia, mores sunt.
-
Гост
Юлиан Август написа Виж мнениеЗапазеното самосъзнание е било дотам мизерен фактор, че на един монах му се наложило да казва :"О, неразумний юроде! Поради что се cpaмиш да се нapeчеш болгарин... ?" Защото току виж след няколко години всички българи щели сами да се прекръстят с гръцки имена, започвайки от елита, та и до пъдаря. Последвалият път до борбите за църковна независимост, като първа проява на събудения дух на самоопределението, е доста дълъг и трънлив.
Не случайно непознаващото книгопечатане малко книжле така бързо се е разпространило из народа
А това, че някои, но далеч не всички българи са тръгнали по гръцкия път на фанариотите е просто поредното издание на стария български номер "фили и фоби" - византийска партия/антивизантийска партия, "еди кви си фили и еди кви си фоби", "червени/сини/пембени/зелени", "потомци на Александър или елини-славянофони". Познато явление.
Той българинът като се посвети на някоя външна сила, е готов да си запали къщата (най-често тая на съседа) само и само да стане неговата, т.е. тази на "каузата му". Тази тема частично засгя и това.
Ако цял народ иска да стане гръцки, не виждам как едно манастирско книжле би го спряло Защото тогава политическа организация не е имало
Comment
-
Литературните лъжи са по-добри от другите
Нанси Хюстън
Преди две години посетих читателска група в женския затвор във Фльори-Мерожи, който се намира на около 30 км от Париж. След дискусията, продължила близо два часа, една от затворничките, която дотогава упорито мълчеше, вдигна поглед, погледна ме право в очите и попита: „Какво ви носи измислянето на истории при положение, че самата реалност е толкова невероятна?“
С жената беше свършено. Тя беше извършила убийство. А аз не.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Гост
Чудна статия, макар и в известен смисъл "литературно разхвърляна"; само трябва да се определи кое е "истина" и кое "измислица", за да се прецени дали е относимо към контекста на статията... Защото иначе, всичко, за което хората си (се) мислят, може да се вкара в графата "измислица", но далеч не е така
Та, "измислица", материализирана в литературата, за да има ефект, трябва да намери среда, почва. Няма толкова силна книга, която да събуди някого, ако той не го иска.
А и на една криминална писателка може да се позволи да пренесе своето отношение - "измислица-ефект-среда" върху националните проблеми, но доколко е верен анализът й (доста творчески разхвърлян, пак да кажа) е съвсееееем отделен въпрос.
Comment
-
Гост
-
Най-идиотското в целия коментар на KG е емотиконът за смигване накрая - сякаш авторът му отдаавна, отдаавна е разбрал за какво става въпрос в статията. Само мен ли ме напушва смях?
Ханс, поздравления, че го сложи това тук. Разпратих го насам натам сред хора, които иначе не четат Култура и в момента, може да се каже, че предизвиква тих фурор.
Comment
-
Гост
-
КГ125, според мен, търсиш под вола теле и то само защото се хващаш за думички като "измислица", "лъжа", "истина", които според теб се поставят в контекста на думичката "национализъм". А въпросния текст (създаден на основа на устно изказване, доколкото разбирам) е ценно, поне за мен, не с друго, а със синтетичния си подход (разхвърлян, литературен, ако щеш) към темата и точно поради това има интересни и точни попадения, макар и може би не и формулировки.
Идентификацията е част от културата, както и всички тези "измислици", "истини" и "лъжи", а като такава е част от нещо изфабрикувано, което превръща обществото ни в общество и нас в хора (в контекста на статията: осмисля съществуването ни и прочее). Въпросът е, че ти възприемаш само един нюанс, който при това отсъстват от семантичния спектър на статията: конотацията на нещо лошо, свързана с думички като "лъжа" и "измислица", което като нещо мръсно полепва от тях към "национализъм". Идентификацията и свързаните с нея механизми и фикции са нещо много важно и необходимо, нещо без което обществото е невъзможно, следователно всичко това са не само необходими, но и неизбежни неща.
Във връзка с това си помислих, че може дори да цитираш този откъс от текста:
Причината, че не се решават да го направят, е, че така биха накърнили измислените основи на своето съществуване – лоялността към родителите си, предците си или братята по вяра; идентификацията с техните страдания, необходимостта да предадат историята си на следващото поколение. Но ако все пак се решат, ще трябва да се присъединят към друга измислица – към детинската, арогантна, прометеевска измислица на произлезлия от само себе си, самодостатъчен индивид.
ПП Като и да е, текстът е интересен, също толкова интересен за мен бе и другия текст, пуснат пак от Ханс в темата за новостите около икономиката.
Comment
-
Голъм, много добре казано. Впрочем ще ти е интересно и да видиш (ако не си я чел вече де - не помня дали бях(ме) давали линк тук) паралелите с близка по дух и тематика статия от съпругът й.
http://bg.mondediplo.com/spip.php?article235
Comment
-
Гост
Ами очевидно съм го схванал в другият контекст, по-стриктно придържан към темата. Защото все пак е тук постнат от Ханс, не другаде.
Иначе си прав за статията.
Comment
-
Гост
"Това че признаваме добродетелите на литературата не ни задължава да смятаме, че истинският живот е в литературата или пък че всичко на този свят го има, за да се превърне в книга – догма, коя то би изключила от „истинския живот” три четвърти от човечеството."
Наистина, колко добре казано. Но каква е връзката му с "национализма"? Не го казвам като формализиране тип "не е по темата", но ми се струва, че малко се отклонихме в друга посока.
Comment
-
Е ..това е въпрос с повишена трудност явно. Каква ли наистина е връзката между механизма на съвторяване на култура (Голъм, 'инфообекти' ) описан от Нанси Хюстън (впрочем за пръв път чета някой да я определя, като 'криминална писателка' при това загатвайки, че не е квалифицирана да говори по такива теми, каквито занимават КГ) и отчасти от Цветан Тодоров (напр. в пазажа, който започва с "Всеки от нас непрекъснато..." и завършва с "....отколкото във философско или научно съчинение.") и национализма?
Знаете ли КГ, най-добре го приемете като странност, като прищявка на Ханс, белег на ексцентричност. Той провокира, а вие му се връзвате. Бива ли така.
Comment
-
Гост
Знаете ли, Албирео, не бива /Ханс добре си я е пуснал, човекът, но виж че аз тръгнах да я разглеждам от тоз аспект, може би не биваше/ И да, малко позасилих в посока "криминална писателка"; и то не бива.
Предпочитам обаче, вместо да разчетем всеки по своему (и оттук да сътворим материал колкото за дискусия, толкова и за объркване на конците) текстовете на Цв.Тодоров и неговата съпруга, както и на Голъм, да Ви поканя да формулирате, доколкото материята позволява, конкретна теза, свързана с тези текстове и пасажа, започващ със "всеки от нас непрекъснато" и това, което тук, в тази тема, от години вече назоваваме "национализъм", макар да имаме по-широк кръг неща предвид.
Comment
Comment