Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    Извинявам се че разбуних духовете. Явно съм се подвел от името на форума, което навява на идеята че се обсъжда история и то основно военна. В тази връзка, аз си помислих, че ще се обсъжда Вапцаров като терорист, съпричастен на една конкретна идеология която заля земята с кръвта на милиони, а то се оказа кръжок по литературно четене. Моля, променете името на темата и да е ясно, че се обсъжда стойността на творчестовото на Н. Вапцаров и че темата е чисто литературана. Аз няколко пъти казах, че популярността на Вапцаров е конюнктурна следстветвие от поливин вековна пропаганда, която нетърпеше различно мнение. Това че Вапцаров, според голяма част от присъстващите тук е един от най-великите български поети, съвсем не означава че това е факт. Предполагам че огромната част са повече или по-малко жертва на соц.образованието и съответно пропагандна машина. Дори и да не го осъзнават, че дори и да ненавиждат соца. Просто това е набито. Аз не искам да съм литературен критик, но само ще отбележа, че ако сега се направи анкета сред българските ученици за най-великия музикант, вероятно поне 50 % ще кажат че това Азис, което разбира се съвсем не значи че това е така. Така че кое е хубаво и кое не в сферата на изкуството е доста субективно и най-вече предпоставено от възпитанието, пропагандата и средата в която човек израства. А култът към Вапцаров цели 50 г. е факт, мисля че никой няма да го оспори. Съответно оценката, след три поколения обожествяване, няма как да обективна. И тъй като явно в България трудно се отърсваме от това което ни е набито в тиквите, нищо чудно че сме на това дередже, а по-страшното е че и след 40 г. ще сме на тоя хал. Тогава ще измрат последните родени в робсто.

    Comment


      #77
      Явно съм се подвел от името на форума, което навява на идеята че се обсъжда история и то основно военна.
      В тази връзка защо не вземеш и ти да напишеш нещо, свързано с историята, а да престанеш да обсъждаш литературата на Вапцаров?
      И по възможност преди да почнеш да раздаваш оценки наляво и надясно, да изложиш и някой и друг факт. Специално за Вапцаров покрай митовете и легендите има още спорни, а дори и неизвестни моменти.
      We don't see things as they are, we see them as we are
      ---Anais Nin----

      Comment


        #78
        :Материали за процеса срещу Вапцаров Кой уби Вапцаров ?
        "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

        Comment


          #79
          @Stan
          Дори и след 40 год. Вапцаров ще си останe в пантеона на най-големите ни поети. И съвсем не става дума за масов вкус. И ако това е страшно за теб - свиквай с тази "страшна" действителност .
          Колкото до за това как си се бил подвел от името на форума (което смятам, че е долна лъжа и словоблудство и съвсем не си се подвел, а сега го увърташ, но нейсе да приемем, че греша):
          Да това е военноисторически форум и да тук, в Бойна слава, е редно (подчертавам редно) да се обсъжда Вапцаров първо и предимно, като поет и като част от литературното ни богатство. Ако това ти се струва парадоксално или в противоречие със заявените претенции на форума (т.е. наистина си се подвел) - ами толкова по-зле за теб. Явно не познаваш форума достатъчно добре. Тук за изкуство и литература в частност все пак са писали Манщайн, Хана, Кайзер, освен че и досега присъстващите хора (примерно) Голъм, Воланд и Империал не са стояли в миманса на такава тематика. И то са писали именно за изкуство и л-ра сами за себе си, а не като част от някакъв по-общ проблем от хуманитаристиката.
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

          https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

          Comment


            #80
            Извинявай, Дибо, все пак се налага да отговоря:
            Стан написа
            Това че Вапцаров, според голяма част от присъстващите тук е един от най-великите български поети, съвсем не означава че това е факт.
            Стан, за какви "факти" пишеш? Откога естетическите оценки се правят въз основа на факти?!? Все пак, оказва се има някаква полза от философското образование. Няма истина и лъжа, когато опрем до естетика. Определено естетическите съждения не се опират и на статистика или гласуване (та да говорим за мнозинства и прочее работи). Естетическите съждения са лична работа и всеки ги изказва сам за себе си и сам застава зад тях (да речем, аз не съм харесал Вапцаров (разбира се, това не важи само за него от българските поети)когато го изучавахме в училище (тогава все още нямах интерес към каквато и да е поезия), а значително по-късно самостоятелно, когато започнах сам активно да се интересувам от поезия и да си създавам собствен вкус (за съжаление, съмнявам се изучаването на литература в училище да е успяло някому "Да отвори очите" за даден автор: май повече са обратните примери). Точка.
            Не ти харесва - ок, не ти харесва. Защо държиш да наложиш мнението си на останалите? И защо, следа като сам искаш да пишеш за история (но не си написал и един ред в тази тема за нея ), продължаваш да пишеш за поезия? И то поне реално да пишеше, т.е. да обясняваше кое е слабото, лошото и некадърното в неговата поезия (защото да се обсъжда естетически въпрос по този начин - с привличане на аргументи от областта на политика, история и прочее е, ъъъ, странно, най-малкото).

            Та, да повторя предложението-предупреждението си от предишния си пост:
            Та, темата е за Вапцаров - било то като житейска съдба или като поет, а не за "комунизма" или нещо подобно: не е обща тема, а съвсем конкретна, за съдбата и творчеството на един (за мен, от гениалните български поети) конкретен човек. Всичко останало е извън темата и ако Дибо няма време, аз ще хвърлям едно око и ще трия и раздавам наказания. Хитлер, Сталин и световните съдбини ги оставете за вечер в кръчмата: модераторски съвет.
            Надявам се следващия ти пост да съдържа само исторически факти от съдбата на Вапцаров. Или, ако предпочиташ, литературен анализ на някое негово стихотворение. Мисля че от повече общи и лични съждения около темата няма нужда - най-малкото всеки е написал достатъчно ясно какво мисли за Вапцаров, та да има нужда от допълнително "изясняване".

            Comment


              #81
              Вапцаров е млад идеалист бил, с това не казвам нищо ново. Макар увлеченията си по тази човеконенавистна идеология, по-късно той преосмисля възгледите си. В самата му поезия се долавя наистина драмата на човека от народа, всъщност експлоатиран от режима, има почит към личността, към труда, към живота - все неща, неприсъщи на комунизма. Аз също не разбирам защо да не е от най-великите ни поети и един от най-великите на световно ниво? Това встрани от всякакъв патриотизъм или който както би го нарекъл. Ако не ти харесва - добре, уважително е. И все пак, можеш да дадеш положителна оценка, не говоря в случая, на неща, които иначе не са ти по вкуса - аз не харесвам акварел например (встрани от темата, но за пример), но бих оценил такъв, по мой вкус, то е ясно.
              Петият корен...

              Comment


                #82
                Малко документи:
                Джумла! - динамична система за създаване на портали, корпоративни сайтове и управление на съдържанието
                We don't see things as they are, we see them as we are
                ---Anais Nin----

                Comment


                  #83
                  bukvite написа Виж мнение
                  Честно казано не очаквах такава дискусия в исторически форум. Толкова коне с капаци отдавна не бях виждал. Стан хубаво не иска да чете нищо от Вапцаров, но не е лошо да прочете нещо ЗА Вапцаров.
                  За едни 90 000 хектара гори, купени по поръчка на Фердинанд от баща му Йонко Вапцаров, които така и не стигат до царя, защото "Царят на Пирино" Йонко Вапцаров иска да ги припише директно на държавата. За една пиеса за Македония, започната от Вапцаров, която и до днес никой не иска да я публикува от страх. За това как се оженва набързо /ако Стан е чел Что делат, може да стане по-ясно/. Стои си Йонко пленен няколко месеца от другата половина на ВМРО-то, след една седянка Никола изведнъж се заженва за Бойка /тотално непозната/, че и сложна за вземане, защото спешно е трябвало да си смени религията на протестантска. Минава сватбата и Йонко се прибира в къщи.
                  За това как е привлечен в ЦК и как тоя ЦК е предаден лично от Сталин, защото не са искали да слушат и много други подробности.
                  В общи линии, около Вапцаров има ужасно много скрити неща, след 9ти набързо го правят комунист /с фалшифициран протокол, той никога не е членувал в партията/. Слага му се една икона - поет комунист и се покрива огромна част от творчеството му. Примерно, не знам дали знаете, но той има невероятно любовна поезия, която никога не е издавана. Преди девети - ясно защо, след девети - той комунист, как така любовна поезия, след 10-ти - ами той комунист, как така ще го издаваме. Стиховете му са безобразно редактирани от всеки, който е набарал ръкописите. Примерно Шмиргела добавя онова прословуто "народе мой защото СЕ обичахме" на мястото на "ТЕ обичахме", което сменя тотално смисъла. Добре, че в края на годината падат авторските права и ще започнат да излизат документ.
                  А, да, за творчеството - Вапцаров е един от петте ни големи поети, наравно с Ботев и Яворов. Общото мнение в българската литература е, че след него никой не е написал нищо стойностно в поезията. А за това как се пробутва версията, че Багряна не го е защитила пред съда, направо не ми се говори... Какво да му пояснява творчеството, като с Борис III са лични приятели, а баща му е спасил живота на Борис през първата световна.... Просто нещата са били такива тогава, че и Борис не е можел да помогне. Вапцаров нарочно е жертван от комунистите.
                  Ако на някой му се чете - тук имаме доста подробни две статии
                  http://www.bukvite.bg/forum/index.php?showtopic=35
                  Линкът не е активен. Кои са статиите, за които става въпрос? Някой може ли да даде повече информация горните твърдения (това за горите, връзката с Борис III и добавените неща в биографията и стиховете му)?

                  Comment

                  Working...
                  X