Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Araslan написа
    За мен няма друга гледна точка колеги.Като съм убеден в нещо никакви доводи не могат да ме разубедят.Турци комунисти ги ненавиждам от дъното на душата си и с удоволствие никога не гледам обективно на нещата!
    Турци-комунисти или и турци и комунисти... И без да те убеждавам в кавото и да било ще потретя:
    тия дето държаха властта до 10 ноември не бяха комунисти от фактологическа гледна точка не е правилно да ги наричаш така, както не е правилно да наричаш изпълзелите от техните редици и вляли се в СДС демократи... от псевдокомунист и псевдодемократ не става, но това е вече друг въпрос....
    may the Force be with you

Comment

Е то тука нещата станаха много крайни.Ако продължаваме по този начин:"Като съм убеден в нещо никакви доводи не могат да ме разубедят."-цитирам Араслан,няма смисъл от целия разговор.Нали се опитваме уж да си изясним кой е прав и то като се вслушваме в доводите на другия?А иначе именно фанатиците и от двете страни-комунисти и техните противници-не знам вече как да ги наричам-монархисти,десни или пък некомунисти,доведоха нещата до там да се гърмат едни други, и всичките простотии,довели до това дередже на което сме сега.Уж всички мислим за България,ама за едните България е една в представите им ,а за другите-друга.И кво става от тук нататък?Пак разделени в името на една цел.
      "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

Comment

Да това беше доста глупаво от страна на Араслан - нищо не може да ме убеди - ами за какво тогава е форума??? Дай като всеки си има някакво мнение и не ще да се вслушва в другото да затворим форума като сме толкова хитри. Айде сега моля ти се. И пак казвам - защо говориш за комунизма като не си видял нищо от него?

Comment

Според мен араслан имаше предвид нещо друго - когато въз основа на личното си вярване си дълбоко убеден в нещо, ти нямаш желание да го подлагаш на "преразглеждане" (или другояче казано - на съмнение), независимо от доводите на разума. Т.е., "това си е моя лична вяра и не се опитвайте да я промените" - което стига да не я налага другиму, не е нещо лошо (макар че съмнението винаги е здравословно като подход, но това е друга тема ).

Comment

gollum написа
            (макар че съмнението винаги е здравословно като подход
            Ше питам Джордано Бруно Галилей и Коперник. :mhehe: :twisted:

Comment

Комунистите никога не са стоели пред лични дилеми заради убвжденията си!

Comment

Да Ам-гъл ме е разбралА Манщайн приятельо ти не си ли разбрал че бате ти Араслан винаги е прав :twisted: :imperial: Това че не съм сългасен с вас съвсем не означава че не уважавам мненията ви.Дори повече от колкото ми подхожда на варварския манталитет (Това драги Парабелум е въртене на очи!)
                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Днес се навършват 70 години от разстрела на поета. Вечна му памет.

Разстрел, и след разстрела – червеи.
                  Това е толкоз просто и логично.
                  Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
                  народе мой, защото те обичахме!

Comment

В цял свят терористите свършват така. А Вапцаров не просто е бил терорист, а терорист, който се борил да наложи един антидемократичен и античовешки режим, жертва на който са станали десетки милиони невинни хора в цял свят и десетки хиляди в българските земи. Предвид антибългарската същност на терористическата организация, към която принадлежал, разстрелът е твърде леко наказание.
                    Да гори вечно в ада.

Comment

Нека се въздържаме от политически оценки моля. Вапцаров е поет (в това няма никакво съмнение), а за някои - изключителен поет даже. Извън поезията може да е такъв или инакъв, да има такива или онакива убеждения, "но ние не затова го ценим", да перефразирам аз анекдота за Чайковски.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Stan написа Виж мнение
                        В цял свят терористите свършват така. ...........
                        ..............
                        Да гори вечно в ада.
                        Там е той, там е ... редом с Левски, Ботев, Бенковски, Каблешков ... с Гоце, Даме, Орце, Пере ... в нашенския ад на дребните души, на които погледа не може да се вдигне до зенита на тия терористи, за да види отвисоко, че светлината която те хвърлят по пътя напред е толкова от високо и толкова ярка, че сенките на дребните души не се виждат из под петите им ... та за това си мислят, че и те светят с някои свои проблясъци ...

Comment

Напълно съм съгласен с Воланд.
                          Творчеството на поета е велико и не трябва да се забърква с идеологията му или с действията му.
                          Франсоа Вийон е бил разбойник и крадец. За това увисва на бесилото. Но стиховете му вдъхновяват, като че ли са писани днес.
                          Аркадий Гайдар е бил убиец-психопат, но е написал прекрасни детски повести.
                          Гениите са сложни личности и за нас - обикновените хора е най-добре да не се опитваме да им слагаме етикети.

Но разкажи със думи прости
                          на тях – на бъдещите хора,
                          които ще поемат поста ни,
                          че ние храбро сме се борили.

Може би е извадил късмет, че го застреляха през 42-ра. Иначе, може би щеше да свърши като Маяковски.
                          "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                          FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

messire Woland написа Виж мнение
                            Нека се въздържаме от политически оценки моля. Вапцаров е поет (в това няма никакво съмнение), а за някои - изключителен поет даже. Извън поезията може да е такъв или инакъв, да има такива или онакива убеждения, "но ние не затова го ценим", да перефразирам аз анекдота за Чайковски.
                            И какво като е бил поет? Както знаем и Хитлер е бил художник.
                            ПП. Ако националсоциалистическа Германия беше спечелила ВСВ, едвали може да има съмнение, че Хитлер щеше да минава за един от най-великите художници. По същата причина комунистическата пропаганда наложи Вапцаров като "велик поет". Може да сме сигурни, че ако СССР не беше нападнал България, не беше я окупирал и с кръв наложил съратниците на Вапцаров, то Вапцаров щеше да си остане никому неизвестен поет.

Comment

По същата причина комунистическата пропаганда наложи Вапцаров като "велик поет".
                              Тук грешиш. Опитваха се да налагат Крум Велков, Николай Зидаров, Младен Исаев, Орлин Орлинов ...
                              Вапцаров нямаше нужда да бъде налаган.
                              Айде да направим един експеримент - ама честно. Забрави всичко което знаеш за човека и прочети това http://www.slovo.bg/showwork.php3?Au...ID=109&Level=3
                              Не изразява ли то твоите мисли, твоите желания и стремежи?
                              "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                              FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

поп_Първан написа Виж мнение
                                Там е той, там е ... редом с Левски, Ботев, Бенковски, Каблешков ... с Гоце, Даме, Орце, Пере ... в нашенския ад на дребните души, на които погледа не може да се вдигне до зенита на тия терористи, за да види отвисоко, че светлината която те хвърлят по пътя напред е толкова от високо и толкова ярка, че сенките на дребните души не се виждат из под петите им ... та за това си мислят, че и те светят с някои свои проблясъци ...
                                Реално погледно, вън от националните емоции, посочените от теб хора са терористи. Аз бих добавил също Т. Александров, Иван Михайлов, Владо Черноземски и още много. Разликата между тях и съветския аген Вапцаров, е че те са използвали методите на тероризма за борба в името на една свободна, единна и демократична България, докато, Вапцаров се е борил срещу същата България, което е разбираемо, защото той като истински комунист е бил патриот, но не български, а съветски. Грях ти на душата като споменаваш Вапцаров редом с последните трима - забравяш, какво сториха само няколко години по-късно, съратниците му в Пиринска Македония.

Comment

Working...
                                X