Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Между творчеството и убежденията на твореца обикновено има връзка, но тя не винаги е пряка. За мен като ценител обаче е по-важно творчеството, отколкото застъпваните от човека убеждения. Имаше нещо навремето, някаква шега около композитора Чайковски на тази тема
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

А Араслане чакай малко защо казваш нас ни таковаха 45 години при условие че ти имаш нещо общо само с да кажем 7-8 години от тези 45 и в общи линии нищо не си видял ама абсолютно нищо.

И сегашните "държавници" се справят по жесток начин с поетите само че постъпват изключително финяшки както се изразява един мнго уважаван от мен човек: интелектуалците и творците не могат да се изстъпвят гордо това просто не могат да направят а са докарани до просешка тояга с цялата отвратителност на израза - Христо Фотев умра с 60 лева пенсия и вестниците подеха кампания за набиране на средства за да го спасят но не успяха. Недялко Йорданов прави каквото прави но и на него му свършиха парите и сега мълчи. Стефан Цанев не съм чувал нищо за него от доста време. Маститите поети от комунистическо време си мълчат и само дето Павел Матев ей наскоро празнува 80 тодини а за него не бях чувал от сиг,рно 10 години. Александър Геров умря в старчески дом и само новините по радиото ми напомниха че въобще е същуствувал такъв човек. Любомир Левчев? Да ок има петолъчки в сърцето ми поне така пише има стихотворения за октомври но това не пречи да е един от най-добрите български поети макар и лягал под идеологемата.

Не се наемам да казвам добър ли е Н. Йорданов Стефан Цанев Матев и т.н. - важното е че устите им са затворени и макар че са живи на повечето им се иска да са мъртви защото се чувстват без вина виновни така че положението им е по-незавидно от Гео Вапцаров или Далчев който пък предпочете да не пише стихотворения до края на живота си вместо да се поддаде на изискванията на системата.

Comment

Araslan написа
        Аз искам да попитам тези които симпатизират на Вапцаров одобрават ли марксистко-анархистичните възгледи?А мисията му която за радост не успява?................. ...Комунист-патриот айде стига лиготии моля ви се...
        Хъм, не бъркай понятията - социалистическата или комунистическата идея, преди да са опорочени от рускя ленинско - сталински модел, си е нещо много добро и хуманно, обаче не случайно Маркс е казал че комунизъм може да има след като капитализма отживее като строй, тоест комунизъм би могло да има в държави където капитализма е в залеза си, а Ленин с мужишката логика казва че веригата се къса на най слабото място - Руската империя... да обаче там едва започва епохата на капитализма, а тя трябва да се изживее, за да се стигне до следващ етап... това което изживяхме от 45-та до 89та не беше нито социализъм нито комунизъм... А Вапцаров, като и много други са били идеалисти и затова са загинали в борбата и са останали само тарикатите като "Янко" дето до има на документален филм как се запознава с партизаните на 9 IX... А на тия дето хвалят периода преди 9 септември само мога да кажа че баща ми на 7 години са го извели насила заедно с цяло Чепино /Велинград/ за да им покажат за сплашване обезглавената от жандармерията Вела Пеева... или пък избитите от полицията деца в Ястребино... или пък сваления с преврат и убит Ал Стамболийски... не , те не са били с нищо по-добри от тия дето организират народния съд и пращат в трудови лагери
        may the Force be with you

Comment

Е да, напълно съгласен - това си е така за идеализма. Но от сегашната ни гледна точка ще е трудно да ги разберем - тогава идеалите и вижданията са били други, а съм съвсем сигурен, че поет като Вапцаров сам би се стреснал, ако би могъл да види какво става след 1944 година. (Разбира се, преди 9.9.1944 година на в страната не управляват ангелчета, а хора много подобни в доста отношения на хората на въпросния Янко )
          Но не веднага - в началото освен всичко останало е имало и период на еуфория, който не е само пропаганда. Както и да е - отклонихме се, но пък не е за първи път.
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Erich Von Manstein написа
            Примери:

Пеньо Пенев
            Манщайн колко неща на Пенев си чел Той е от родното село на отдавна починалата ми пра-баба -Добромирка.
            Интересно ми е да какво хубаво намираш в творби-"Да строим комунизъм" каквито са пеньо пеневите.
            Съгласен съм,че за Вацпаров и Смирнески,все пак може да се търсят някакви качества и НЕпартиина поезия,но при Пеньо Пенев....
            Все пак той се самоуби,заради комунистите,така че мир на праха му.

gollum как може да наричаш Гео Милев-патриот,при положение,че в "Септември",той говори против Бога,царя и отечеството.За мене по това време тези неща определят патриотизма.А дори и Милев да е бил против царя,как може да е против Бога и собствената си родина,да не цитирам сега от поемата

Comment

Бога и Царя са ценности, несподеляни от всички хора. Царя е определено преходна ценност струва ми се . Монархията е строй твърде зависещ от личността на монарха, което най-често има негативни за държавата ни последици - пример: Фердинанд, един с извинение палячо, чиито действия освен че ни направиха смешни пред света, ни донесоха куп нещастия. Борис III е друг случай и все пак ... а какво би казал, ако сега цар ни беше Симеон II?
              Бога ... е различен за всеки човек също, така че ... а и има и атеисти (или според определението на Ватикана - "свободомислещи", сред които съм и аз).
              Може би трябва да направим разбор на съответната поема. Но този разбор пак ще е продукт на нашите субективни гледни точки.
              Проект 22.06.1941 г.

Comment

Да не забравяме, че Левски се е борил за чиста и свята република
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Е добре де той в поемата си пише директно против отечеството.
                  Няма никакъв спор,че Гео Милев си е с анархистки възгледи.

Comment

Сега сме демокрация, смятай, че му е простено, със задна дата
                    Аз не одобрявам анархизма, но в края на краищата, убежденията са си лично нещо, до момента, в който не засегнат други хора. В случая реакцията на държавните чиновници е била най-малкото прекалена, всъщност даже глупава. Типично.
                    Проект 22.06.1941 г.

Comment

Е да да сравняваш Левски с Милев и Вапцаров не е особено удачно.Левски наистина е патриот но не анархист.За Милев понятието "обществен строй" е въздух.Може да е на много хора любим поет но аз не го харесвам нито като творец нито като човек,но това не ми пречи да осъждам остро убииците му.Абе като цяло смятам че точно заради такива хора комунистите идват на власт...Те са не по малко виновни от самите комунисти.А Манщайн аз наистина съм живял само 7 години по комунизъм пък и съм бил доста малък но родата ми по бащина линия е била доста репресирана през целия този период.Добре разбирам нали бедните мразят богатите но роднините ми са били едва свързващи двата края земеделци никой не може да оправдае убийствата побоищата и кражбите.Абе като ми кажете комунист и ми бъркате в червата направо.Всички подобни екземпляри са ми толкова грозни в очите че няма сила на света която да ме убеди в противното.
                      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Хъм, това си е твоето лично мнение/отношение. На мен като царскатавласт е разстреляла прадядо ми и за малко не е успяла да докопа дядо ми и баба ми, какво да кажа? Само че не се водя от това, защото това е нещолично и няма нищо общо с Вапцаров, камо ли с Гео Милев. Все едно да твърдиш, че К. Маркс е отговорен за престъпленията на Сталин.
                        И въобще, когато обсъждате това време, дайте си малко труд да се поинтересувате защо става това или онова. Гео Милев пише въпросната поема по конкретен повод и когато в нея се мяркат думите свързанис "Бога, Царя и Отечеството" (така възмутили Шовиниста), то се позамислете какво точно означават - а именно, конкретна метафора за хората, които си служат с този лозунг. А това са хората, които организират преврата срещу Стамболийски и след това цял дълъг низ от репресии. Отговор на които, между другото, е и атентата в "св. Неделя". Та в този смисъл Гео МИлев е патриот (пък и поинтересувайте се къде и защо получава раняването си, например), но в конкретният случай заклеймява други, които подприкритието на патриотизма си унищожават свои сънародници си. Впрочем, Гео Милев дори не е комунист, което е съвсем отделна тема. Същото важи и за смешното твърдение, че е "с анархистични възгледи".

Comment

Шовинистъ написа
                          Манщайн колко неща на Пенев си чел Той е от родното село на отдавна починалата ми пра-баба -Добромирка.
                          Интересно ми е да какво хубаво намираш в творби-"Да строим комунизъм" каквито са пеньо пеневите.
                          Съгласен съм,че за Вацпаров и Смирнески,все пак може да се търсят някакви качества и НЕпартиина поезия,но при Пеньо Пенев....
                          Все пак той се самоуби,заради комунистите,така че мир на праха му.

gollum как може да наричаш Гео Милев-патриот,при положение,че в "Септември",той говори против Бога,царя и отечеството.За мене по това време тези неща определят патриотизма.А дори и Милев да е бил против царя,как може да е против Бога и собствената си родина,да не цитирам сега от поемата
                          АЗ, ЕДИН ОТ НАРОДА

Не мечтая
                          безсмъртие
                          и пътища леки, а ватенка топла
                          за зимния ден. — Безсмъртно
                          нека остане
                          навеки построеното тук
                          от мен!

Чел ли си (ще цитирам по памет)

Земята в деветия месец е бременна
                          земята ни
                          чуден отрок ще роди...

Това е велико стихотворение.

Баба ти може да е родена в Добромирка но дядо ми е живял в съседния апартамент до Пеньо Пенев. (По странно стечение на обстоятелствата името на дядо ми е Пенко Пенев)

Искам да те питам къде в "Септември" Гео Милев говори срещу царя?
                          Мога да те уверя че нищо не разбираш от поезия щом направи тази изцепка с Бог. Съжалявам че трябва да ти го кажа така но това е горчивата истина.И за да не кажеш че говоря голословно:

с въжета и лостове
                          ще снемем блажения рай
                          долу
                          върху печалния
                          в кърви обляния
                          земен шар.
                          Такааааааааа смъкване на рая на земята.
                          А преди това трикратното ДОЛУ БОГ! естествено се взима като чиста логика - щом раят е на земята къде по дяволите трябва да стои Бог? Естествено че в рая тоест и той слиза на земята. Това става в бъдещето - човекът става равен на Бог с най-прости думи казано.

Така че преди да опиташ да говориш срещу гениалния Гео Милев по-полека Шовинисте.

що се отнася до проблемите на Пеньо Пенев късно е да търсиш решението и причините им - Пенев ги е намерил преди 45 години.

Comment

Araslan написа
                            ..............Абе като цяло смятам че точно заради такива хора комунистите идват на власт...Те са не по малко виновни от самите комунисти........ .........Абе като ми кажете комунист и ми бъркате в червата направо.Всички подобни екземпляри са ми толкова грозни в очите че няма сила на света която да ме убеди в противното.
                            Ами ще прощаваш ама мисля че точно в последните думи е същността на проблема ти .... а като заговорихме за дядовци, да ти кажа че аз съм стие учил от моя, чието име и нося, а той 20-та година учи в Германия финанси и се връща като убеден социалист, и за малко да се получи така че да се стрелят от двете страни на барикадата с брат си който е във военното училище... след 9 септември му взимат партийния билет, защото идват репресиите , реабилитират го по-късно но той до смъртта си 91 година отказа да се върне в БКП /БСП/ но докрая си остана с леви убеждения..... И по тоя повод да те попитам ти как виждаш Вапцаров редом с псевдокомунистите държали властта 45 години.... вземи и погледни нещата и от другата гледна точка а? :wall:
                            may the Force be with you

Comment

Съгласен съм с теб, Хан Соло. Щеше да се случи същата история като с Жендов и много други.

Comment

За мен няма друга гледна точка колеги.Като съм убеден в нещо никакви доводи не могат да ме разубедят.Турци комунисти ги ненавиждам от дъното на душата си и с удоволствие никога не гледам обективно на нещата!
                                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
                                X