Amazon написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
АЗБУЧНИК на българските лични имена
Collapse
X
-
Amazon написа Виж мнениеВ западна България и в Търново се говори по-твърдо. Може меката съставка да е изшкурена от диалекта. Знае ли се от кой край на България произлиза името?Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Понеже гимназията учих в Троян, наред със старите често срещани имена там като Минко ,Дончо, има и имена които са типични за онзи край. Поне местните така твърдяха ,а и аз не съм чувал такива другаде.Това са :Бочо ,Бочко,Дочо,Дочко,Калчо,и един от учителите ми Каолин Генов (лека му пръст). Името Калчо ,прави асоциация с грънчарството ,широко разпространено в района.
Comment
-
mokria написа Виж мнениеИмето Калчо ,прави асоциация с грънчарството ,широко разпространено в района."Мы летим, ковыляя во мгле, Мы ползем на последнем крыле. Бак пробит, хвост горит и машина летит. На честном слове и на одном крыле..."
Comment
-
Е ,аз като художник и керамик затова направих връзката на Калчо с -кал, глина.За мен са интересни и имената на българо - мохамеданите след смяната на имената.Избягвали са да кръщават децата си с имена на християнски светци ,често са ползвали имена на цветя и дървета. В казармата имахме един помак от Велинградско - Мануш. Мисля ,че е имало такъв хайдутин?
Comment
-
mokria написа Виж мнениеЕ ,аз като художник и керамик затова направих връзката на Калчо с -кал, глина.За мен са интересни и имената на българо - мохамеданите след смяната на имената.Избягвали са да кръщават децата си с имена на християнски светци ,често са ползвали имена на цветя и дървета. В казармата имахме един помак от Велинградско - Мануш. Мисля ,че е имало такъв хайдутин?
По една случайност бях даскал на една негова правнучка.
За него е една от най-хубавите песни.
Иначе, ако не се лъжа, самото име .... циганско. В което няма нищо странно, в етногенеза на съвременните българи са участвали не само прабългари и славяни. Защо тоя помак са го кръстили Мануш, знаят само майка му и баща му.Last edited by Stan; 19-06-2013, 12:09.
Comment
Comment