Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Цар Фердинанд Българский

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Moesia написа Виж мнение
    Нали искаше аргументи. Ето, казах ти аргумент против Фердинанд. Искал е да превземе Цариград. Според теб една заповед за атака на Чаталджа какви цели има при положение, че столицата е на 40км? Допълнително ти казах, че това ми е и обобщение от прочетеното от военни съвременници на събитията. Мисля, че този въпрос го изчерпахме.

    Нямам нищо против това да изнасяш разни факти, но просто не приемам квалификацията им.
    - директива за опазване на растенията
    - зоологическа градина
    - тристепенна система на образование
    - институт, училища, пристанището в Бургас и пр.
    - телефона и телеграфа приноквали в страната
    На това ли се оповава възстановената културна и военна мощ. Какви глупости говориш ? Фактор в буйния живот в Европа, бабини трънкини.
    Безспорно нововъведения, промени, развитие, но що за бомбастични заключения.

    Бил от велика династия, имал рода из Европа. Коя велика династия ? Какви са тези хора за български народ? Никакви. Натресена пасмина. Фердинанд даже и със Стамболов не можеш да го сравниш. Докато последния с действия е допринасял да я има България, Фердинанд някъде си е чоплил носа.
    Явно не си запознат със ситуацията в България след Освобождението и след идването на Фердинанд. Тези нововъведения, за които ти говоря, вече ги е имало в останалите европейски държави,но България най-късно се освобождава от турското иго и е нормално да е по-изостанала в сравнение с тях. Но благодарение на погледа на човек, роден на Запад и който познава тамошните порядки, превръща България в една истински развита страна, която вече не отстъпва по нищо на останалите. Великата династия е на Сакскобургготите, както уточних Фердинанд се пада роднина на всички останали европейски дворове, което малко или много играе роля при дипломацията.
    Фердинанд и наследникът му цар Борис Трети не само възстановиха България, но я превърнаха във Велика държава, с редовна армия, която е погромявала французи, англичани, руснаци и немци, но и се борят за реализацията на националното Обединение. Всички войни, в които България участва, имат тази обща изконна цел.
    Културната и военна мощ се основават не само на изброените от теб фактори, но и на още много, защото с тях България се изравнява с останалите европейски държави. Ако ги нямаше тези неща, нямаше да го има и подемът на Третото българско царство.
    Не знам на какво са те учили в училище, но е грешка да си така преднамерено зле настроен към Монарха. Познавай историята и се гордей с нея.
    Стамболов и Фердинанд допринасят с много. Стамболов полага основите, а Фердинанд ги развива пълноценно и на максимум.

    Comment


      #32
      "Фердинанд и наследникът му цар Борис Трети не само възстановиха България, но я превърнаха във Велика държава"

      Нали ти казах, хубаво е когато националното достойнство се гради на факти, реални, не измислици и не преувеличени да допълня. Иначе се излагаме пред чужденците. Да не се чудим после ако ни бъзикат с клипчета от рода "И всичката наденица е мАкедонска".

      Искам директен отговор - "Войната завършва, без да изгубим нито едно сражение, погромявайки всичко, което се изпречи на пътя ни." Продължаваш ли да го твърдиш ? ( и да уточним, че поне при Дойран никой не ни се е пречкал, по-скоро нашите са се пречкали )

      Comment


        #33
        Тази тема започва да се превръща в някакъв абсурд...
        Не е само пробивът при Добро Поле. При Яребична пленяват практически целия 49-ти полк, а боя при завоя на Черна едва ли може да го наречем победа. До тук имаме три загуби.
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

        Comment


          #34
          Дори и да сме загубили едно-две сражения, България доказва военната си мощ през Първата световна война с бляскавите победи на всички фронтове. А битката при Дойран е най-великият ни успех за войната - безкомпромисен погром над Антантата - факт, който трябва да ни накара да се чувстваме горди българи!
          Но за да не се откланям от темата - ще си спазя обещанието, което дадох по-рано. Но все пак наистина е тъжен фактът, че никой не се нае сериозно да обсъжда личността на цар Фердинанд, а поде само отделни нещица, някои от които дори нямаха почти нищо общо с темата.

          А да се твърди, че е нямало геноцид над българите в Османската империя, в това число и македонските българи, е изключително лъжовно твърдение. Как може един българин да постави под въпрос една от най-големите трагедии в историята ни ??? Ако не и най-голямата, заедно с 9.9.1944!!!!
          АЗ съм изумен. Разчитах, че ще пиша с разбрани хора тук, а срещам такъв, който не признава геноцидът над българите в периода 1396-1941!!!!!!!!
          Без думи съм............................................... .................................................. ......

          Comment


            #35












            Цар Фердинанд - първият монарх, летял в самолет








            Монархът на експедиция в Африка

            Comment


              #36
              Всъщност отговорите са си точно по темата и опровергаха всичките "аргументи" досега.
              Виж, ако започнеш да гледаш по-реалистично и промениш тона от бомбастичен към разумен - такъв, като за исторически форум, съм сигурен, че може да се получи дискусия.
              И накрая, като модератор: тук не сме група неграмотни, които могат да бъдат подлагани на груба пропаганда, това е стил, който води прилагащия го само в една посока.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #37
                Каква пропаганда ?
                Пропаганда ли е да си знаем историята? Пропаганда ли е да уважаваме великите ни водачи? Малко ли причини изброих в уводния си пост?
                Абсолютно никой не си направи труда да го изчете. Вярно е, че копирах само и единствено биографичните данни на монарха, но всичко останало е мое дело, защото да познаваш родната история е незмеримо богатство. А да се отричат събития като геноцида над българския народ е вече ужасяващо.
                Аз се учудвам най-вече от факта, че тук липсва оново чувство на национална гордост. Какъв е смисълът от Военния форум, ако не се възхваляват и припомнят великите ни победи и великите ни политици??? Разчитах на това и затова се регистрирах. Картинката, която виждам е поразяваща..............
                Ако да обичаш родината и да говориш с жар за нея, позававайки се на световноизвестни факти, е вид пропаганда, то да, аз пропагандирам, но НЕ чалга, цигари, комунизъм или други извратени пошлости, а най-висшата ценност на света - а именно любовта към родината. Последните думи не са мои, а на Георги Стойков Раковски - Съби Стойков Попович.

                Comment


                  #38
                  И все пак ти пожелавам да не се отказваш в желанието си да изследваш историята. Пък не се знае, може я да си промениш възгледите, я друго. В спора се раждала истината, казват.

                  Comment


                    #39
                    Moesia написа Виж мнение
                    И все пак ти пожелавам да не се отказваш в желанието си да изследваш историята. Пък не се знае, може я да си промениш възгледите, я друго. В спора се раждала истината, казват.
                    Благодаря за пожеланието, но настина - не бива така. Факт е, че османлиите са извършили нечовешки геноцид и насилствено ислямизиране на българското население. Как така целият свят призна арменския геноцид, а никой не говори за Батак?
                    Все пак си прав - в спора се ражда истината, но има факти, които сами по себе си говорят достатъчно на бъдещите поколения-патриоти.

                    Comment


                      #40
                      Виж сега, нивото на БС е непостижимо по-високо от жалките ти пропагандни излияния. Само си представи - смисълът бил да се прославят победите и т.н. Глупости! Историята не е патерица за нараненото ти национално самочувствие!

                      Айде малко първо по военната тема. Като за нивото на съседите си и съобразно размерите на страната, българската армия е доста силна. Но като качества не може да влезе даже в челната петица европейски армии. Успехите и са основно срещу третостепенната турска армия, която през 1912 е изпреварена в разгръщането, оперативно изненадана от съществуването на 3-та армия и дори и тогава решителното сражение при Лозенград е висяло на косъм. Гръмката слава на превземането на Одрин говори повече за надценяването на крепостите в предвоенната доктрина, отколкото за неповторимия подвиг на българските и сръбските войски, които я превземат. През следващите три години далеч по-силни крепости от Одрин, като Лиеж, Антверпен, Мьобьож, Новогеоргиевск, че и Тутракан падата за броени дни и осъзнаването факта, че една крепост се превзема доста по-лесно, отколкото са си представяли преди ПСВ води дори до отказ от отбраната на Букурещ и Варшава.

                      И кой знае какви военни постижения през междусъюзническата война не виждам. Тъпо замислен удар не с пълна сила по целия фронт, без съсредочаване води до това, че българската армия почва веднага да отстъпва по целия фронт и до разгрома на южния фланг при Кукуш, за който сигурно и не си чувал. Да не мислиш, че гръцката армия стига до Горна Джумая по предварителен план на българското командване?

                      През ПСВ имаме удар в гръб на сръбските части, който е ефективен, но не може да се брои за голямо постижение, срещните боеве при Криволак, които наистина са повод за гордост и после тъпо и трудно удържане на фронта за три години с поражения, като Битоля, Черна и Яребична и с тоталния погром при Добро поле.

                      ще продължа.
                      Last edited by gollum; 30-01-2012, 11:25.


                      thorn

                      Средновековните църкви в България

                      Comment


                        #41
                        В България фашистки, нацистки и комунистически възгледи са забранени със закон. Нима всеки патриот непременно става нацист и фашист ? Само от това изречение всичко ми става ясно. И Фердинанд най-вероятно е бил нацист, нали ? Тц, тц, тц. По принцип в България фашизъм и нацизъм не е имало дори по време на войната, но както и да е...
                        И щом българската армия не в топ 5 в Европа, защо побеждава англичани, французи, руснаци, сърби, гърци, румънци, турци и немци в периода 1878-1945 ???
                        По-хубаво е да имаш национално самочувствие, отколкото да го нямаш.

                        Comment


                          #42
                          Комунистическите възгледи не са забранени със закон, а колкото до "патриотизма" - повечето, които се имат за патриоти в България са изявени нацисти.

                          Колкото до победите - когато са били срещу първокласни армии, те са били не срещу първокласните им части.


                          thorn

                          Средновековните църкви в България

                          Comment


                            #43
                            Аз съдя сам по себе си, че не съм нацист, не споделям вижданията на Хитлер, Химлер и тем подобните. За мен патрон са личности като Левски, Ботев и Раковски. Не съм чуждопоклонник. А през 2000г. Народното събрание обяви комунистическият режим за престъпен, следователно нелегитимен.
                            Относно армиите - за англичаните знам, че са разполагали с малобройна армия, съставена най-вече от доброволци, които са имали честта да се бият с нас, но това какви са им частите няма никакво значение - има значение изходът от битката, която, ако визирам примерно Дойран, е била успешна за нас.
                            Както във футбола - никой няма да те пита кой е играл красиво, а кой е спечелил мача.

                            Comment


                              #44
                              Thorn написа Виж мнение

                              Колкото до победите - когато са били срещу първокласни армии, те са били не срещу първокласните им части.

                              Не знам какво им не е било първокласно на англичаните при Дойран. 22 и 26 английски дивизии са били от "новата армия" /създадени след началото на войната на острова, а не някакви колониални части/, а 27 си е била от редовната т.е. кадровата армия. Сухопътната им редовна армия се е състояла от десетина дивизии, болшинството от които са били просто "стопени" на Западния фронт в началото на войната.

                              Comment


                                #45
                                Като си говорим за Балканската война и за "класата" на турската армия, непосредствено преди началото на военните действия, фон дер Голц настоява, че Портата трябва да мобилизира 807 хил. души, докато Генералния щаб смята, че ще може да мобилизира 1,5 млн войници, предвид факта, че Империята има 23 милиона население.Е, в крайна сметка са мобилизирани едва 500 хиляди, що-годе колко мобилизираме и ние

                                А е това е карта на жп системата в азиатската част на Империята през 1914г.Както виждате, огромна част от страната не е обхваната по никакъв начин, а пътят от Багдад до Истанбул е бил около 20 дена
                                Attached Files
                                Last edited by AggressiveRefrain; 29-01-2012, 12:49.
                                Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

                                Comment

                                Working...
                                X