Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

когато бях на почивка в Испания преди време забелязах че там има много старинни мавритански сгради и паметници в арабски стил...попитах един българин който живее там да ми разясни малко той каза че тези паметници са част от историята на испанците и те си ги харесват и дори правят пари от тях...много заклет анти-комунист съм по идеологически и семейни причини ама все пак червената армия по мое мнение носи основната тежест в войната и не бива да бъркаме руския войник с партийния секретар както и офицер от вермахта с гестаповец!
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

а какво бихте искали да има на мястото на паметниците които не ви харесват ??? и вообще искате ли някви паметници и необходими ли са ви и защо ???

Comment

абе нека да има секфи паметници бе
        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Евтин популизъм.
          По моя преценка съм обективен.

Comment

да бе да има да няма да ... НО когато се взимат пари( и то много ) от народа за някви пишман творци , а децата няма къде да играят ( площадки за баскетбол и много други ) , библиоеките се рушат и не купуват нови книги и т.н. ... някои могат и да оправдават `ндииците` които ги режат и карат в вторични суровини .

Comment

пОРЕДНИТЕ СМЕшКОВЦИ, КОИТО ВДИГАТ шУМ ,ЗА ДА ПРИКРИЯТ КОМУНИСТИчЕСКОТО СИ МИНАЛО

Comment

araslan написа
                абе нека да има секфи паметници
                ето с това съм много съгласен - колкото по-малко грозни бетонени постройки и колкото повече яки паметници има - толкова по-добре и за туризма и за изгледа на градовете ни. Разбира се, трябва да има накакви независими, доколкото е възможно комисии (предполагам, че ще е най-добре към областна управа), които да решават нещата, за да не се допускат изгъзици все пак и да са съгласувани от примерно Комисия за историческото наследство или нещо подобно в национален мащаб.

Comment

Нека първо да направат така че да няма бездомни хора, нека първо построят нещо след това да бутат.От 15 години знаят смо да продават и да рушат
                  Ще ми се тия да ги подхване ГЕСТАПО и да им разгони фамилията.Па тогава ще ги питам дали ще бутат паметника.

Comment

ами наистина през последните 15 години повече се руши(на държавно ниво)от колкото се строи...

Comment

Ейййй ква тема се е заформила.
                      Много ме изкефи как реагирахте всички.
                      Просто ще обобщя накратко, че комунистите никога не са слизали от властта. От 15 години в България само те управляват, скрити зад разни цветове. Евала на тези които не измениха на Пратията си. Те са хора достойни за уважение. Те си понесоха съдбата, но останаха. Може и да не ги харесвам, може й да ги мразя, но за мен те са достойни хора.
                      Пикльовци са тези от разните му там цветни движения. За съжаление точно те разбиха държавата. Впрочем те разрушиха онова, което бяха построили преди 10-ти.
                      Нека да се направи един музей на кумунистическият абсурд и нека от него България да печели. Даже може и восъчна фигура на мумията на Димитров да направим нещо като музея на восъчните фигури. Ще бъде много яко
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

да бе може да сложат и статуи на партизаните.Тези народни защитници които ограбваха биеха и убиваха народа...

Comment

Виж сега, да се говори така за партизаните е въпрос на историческа преценка.

Няма съмнение, че някои от тях са вършили точно нещата, които описваш. Но не това е най-важното. Дали на тях ще се гледа като на терористи или на пазители на българския народен дух и на бунтари срещу фашистка Германия и антибългарския съюз на България с нея е въпрос на нагласи и на историческа преценка.

Както съм казвал и преди, историята не е това, което е било, а това, което ние направим да е било - т.е. ако има паметници на партизаните и в учебниците пише, че са били готини пичове - те така ще останат в историята - като истински българи, заслужили славата си. Може би не всички от тях са били такива, но е имало много, за които да пожертват живота си е било ниска цена за добруването на страната ни и техният принос едва ли трябва да се омаловажава. Дали каузата им (имам пред вид комунистическата, макар и за това да историята да не е сигурна) е била правилна или не не е толкова важно - важни са намеренията и действията им.

Вземи за пример хайдутите - дали те са били всички защитници на българщината и борци за отмъщение - едни български Зоро-вци на средните векове и възраждането? Дали според турските власти не са били крайпътни разбойници? И дали някои от тях не са били наистина такива? Кой знае, а и кой го е грижа? Те са останали в паметта ни като пример за изява на националния ни дух и такива и трябва да бъдат.

Comment

Защо ли си мисля, че историята в никакъв случай не трябва да бъде заложница на някакви националистични мераци и да избягва да ксъздава митове, защото когато след време тези митове се сгромолясат, реакцията на обмществото е много болезнена.
                            А за хайдутите - радвай се, че не си им попаднал в ръчичките. Това че няколко чети наистина са се били и умрели за добруването на България не променя факта, че и досега думата "хайдук" - означава разбойник.
                            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Означава, ама на турски. И човече - националната ни история се гради на митове и легенди, съчинени от хронисти и осторици, както и по-голямата част от световната такава.

Колкото до паметниците - те са малко далеч от науката като такава и имат отношение главно към народното съзнание и именно за това са често обект на посегателства от знайни и незнайни политици.

Comment

Българската енергетика, или има ли нужда от АЕЦ БЕЛЕНЕ

По моему не бива да се унищожават паметниците на нито една култура, от нито една епоха. Да се похваля, утре заминавам за Дупница и сега ще ви разкажа как тамошните хора се грижат за паметниците. След 10-ти, когато навсякъде започнаха да демонтират статуи, те, също се съгласиха да се махнат монументите на Ленин и Сталин, примириха се дори с "убийството" на Станке Димитров, но не позволиха да се заличи от историята Васил "Желю" Демиревски... остана и паметника на "Дупнишката комуна". Сега в по ново време издигнаха и паметник за събитята от началото на '97г., вече има и наистина красивия паметник "Костница", за който можем да кажем, че дупничани се оказаха достойни...

За паметника на "Съветската Армия", остро съм против срещу унищожаването му. Липсата на този монумент от "Парка на Свободата" няма с нищо да ми помогне да забравя робското си мислене, може дори да ме подсеща за напред, че трябва да мисля и да не се кланям пред всевъзможни "Освободители". Особено меродавно ще е за напред, когато вече 39 000 ни армия няма да отблъсне човекомразните мераци на лъжемюсюлманите...
                                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                                нека четат пред вратите
                                нашата памет остъклена
                                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Working...
                                X