Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е, това мнение съм го изразявал и аз и то въз основа на изявите на националистите на този форум. Що се отнася до другото - не смятам, че от 1944 г. са управлявали хора, които са били космополити или нещо подобно - напротив, те са много подобни в идеологическо отношение на всякакъв род националисти (интересното е, че в СССР руският национализъм е най-силен и в момента изцяло се основава именон върху представата за СССР и хора като Сталин - това само като пример).

Comment

Шовинистъ написа
      Колкото до онзи потребител/дори не му знам името/,които казва,че "крайните националисти" не обичали България,ще му кажа следното:
      Драги ми господине,само национализма може да спаси България.
      Използвайки вашите думи ще кажа "драги ми господине" толкова сте заслепен от ярост, че вашите "идеали" се разбиват на пух и прах, че започвате да се държите глупаво по нов начин. Няма да коментирам "пробългарските" ви изявления, но да кажете "колкотот до онзи потребител...." Ами потребителя ако си няма име си има поне псевдоним и вие явно сте сляп и в прекия смисъл на думата щом не можете да погледнете три реда под /и над/ вашия пост, за да разберете какъв е той. Или може би не искате, защото най-новата ви теза сигурно ще бъде, че ние /като едни недостойни българи/ не можем да бъдем назовавани по имена. Следващия път ви препоръчвам вместо с Драги ми господине, да започнете с Онзи-който-не-бива-да-се-назовава. :lol:
      Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Просто бързах да напиша отговора и не съм се заглеждал за името на потребителя.А и в крайна сметка тук всички сме анонимни,така че...

Онези от 1944,си бяха типичните слагачи,подмазващи се на една супер сила-СССР,а сегашните от 1989 се подмазват на друга сила-САЩ,освен това целите и на двете управления/ако може да се говори за съществени разлики между 1944-1989 и 1989-2004/ са България да бъде обезличена като народ,и натикана в болшевишки съюзи,първо беше Съветския,сега е Европейския.

Радостното,е че вече народите започват да се усещат какво всъщност е ЕС.
        Един депутат от Италия изрече думите,че" ЕС е болшевишка и сталинистка система"

Аз бих добаваил,че е и атеистическа,демонстартивно се отказаха от християнските ценности/това беше предложено от Франция/ и резултата е незачитане на името господне,легализации на наркотици,гей паради,обезличаване на народите...

Та ако обичате кажете,ми къде виждате национализма в тези периоди.
        И тъи като говорите по-точно за 1944-1989,щото според вас комунситите били националсити,аз не виждам нищо националистическо в това,да искаш народа ти да стане Съветска република?!?!? Не виждам нищо националистическо,да лъжеш и променящ историята си/да се срамуваш от Стефан Стамболов?!?! /.не виждам нищо националистическо в това да се отречеш от християнството-символ на Българщината.
        Замисляйте се малко,повече вместо да бълвате баластра.

Comment

Замислям се достатъчно, Шовинисте, преди да напиша нещо, имам такъв навик .
          Инак по-сериозно - ясно ми е, че тъй като на Вас целият този период и властта през това време са Ви омразни, то вероятно ги виждате като едно монолитно "тъмно време". Аз обаче се интересувам от всякакви подобни периоди и без да мога да се нарека специалист точно по този, мога все пак да определя това-онова. Хубавото е, че в момента има поне няколко сериозни български историци, които работят по периода, преравяйки архивите (които за радост вече са достъпни) и постепенно започват да съставят една малко по-балансирана и смислена картина на тези години. Лошото е, че както почти през цялата ни история от възобновяването на българската държавност досега, конюнктурата действа и монго малко хора въобще ще чуят или ще се запознаят с резултатите от техният труд. Още повече, когато научната продукция се издава в някакви смешни тиражи по 250-300 бройки.
          Периодът в българската история между 1944-89 г. е многопластов и всъщност може да се разчлени на множество различни периоди и направления в управлението. ИЗпъстрен е и с достатъчно вътрешни борби и различни възможности за конкретни действия, за да се разглежда като една монолитна цялост. Без съмнение, сред хората навлезли в управелнието, особено в самото начало (ориентировъчно до средата на 50-те години) има достатъчно такива, които напълно отхвърлят националният принцип като държавообразуващ (подобни настроения има и в началото на създаването на СССР). Тях предполагам бихте назовали "космополити", макар че това име не им приляга особено много.
          Но освен тях и покрай тях има достатъчно много хора, за които основното е България по един или друг начин да запази идентичността си и цялостта си като отделна и относително самостоятелна държава. Бих казал, че в следващите десетилетия те определено надделяват. При това, трябва да се отчита фактът, че България тогава се намира в условия, в които е невъзможно да бъде самостоятелна, дори съществува някаква опасност да загуби идентичността си, нещо което обаче не се случва.
          Естествено, основната маса, особено откакто се възцарява относително спокойствие в обществения живот, са най-обикновенни кариеристи и хора, обслужващи предимно личните си интереси (но това е характерно за всяка форма на власт в една или друга степен - особено в периоди на "затишие").
          През целият този период България запазва целостта си и националното си единство и бих казал, че макар да не придобива никакви територии, тя и не губи никакви територии. И през целият този период българите си остават патриотично настроени, в училищата (особено в периода от 60-те години насам) се преподава българската история (естествено, подплатена със съответната неизбежна идеология), така че да насажда патриотични чувства.
          Знам че в този период понятия като "национализъм" започват да се възприемат силно негативно, но това се отнася повече до конкретното название, а не толкова до по-неуловимото съдържание зад него - просто то се измества и скрива зад други понятия, където продължава да оказва сходно въздействие. Също толкова естествено, цялата националистическа идеология и свързаните с нея исторически събития, имена и т.н. се подлага на критика, забрана и изместване, но това е повече за да се отрече предишния режим, отколкото за да се насажда антипатриотизъм или нещо подобно (както отбелязах, тези чувства не само си остават, но и се продуцират, просто в друга окраска и скрити зад друг идеологически апарат).
          Но съвсем не е била целта българският народ "да бъде обезличен" или нещо подобно - Вие го възприемате така, защото е изкоренявана националистическата идеология, присъща на българското пурваление и определени кръгове от обществото в периода 1934-44 г., която явно силно Ви импонира. Но имайте предвид, че националната идентификация и чувства могат да заемат много различни форми и конкретни идеологически системи, без да губят същността си (макар естествено традицията, на която се опират да изглежда силно изменена).

Що се отнася до спекулациите около превръщането ни в 17-та република на СССР - понеже съм много отблизо запознат с цялата история мога да кажа, че въобще не е имало подобно намерение, а това е част от една политическа интрига, водена с цел получаване на определени отстъпки. Да, знам че ще ми отвърнете, че това е "слагане пред СССР", но в интерес на истината, именно политиката на правителството от преди 1944 г. ни натиква в ситуация, в която попадаме изцяло под пряката зависимост от СССР. Не казвам, че това е могло да се избегне, при друга политика - не съм сигурен в това. Но определено, независимо какво биха правили българите през периода 1944-47 година, България щеше да си остане "народна-демокрация" и директно свързан със СССР сателит. Вярно, ако това беше станало насилствено и с много смърт сега щяхме да се "гордеем", че поне сме се съпротивлявали. Но така или иначе, може би българите в някаква национална родова памет имат заложено естествено съпротивление и някакъв стереотип на поведение в подобни ситуации, които може би сработват в конкретният случай.

За "слагачеството" в българската външна политика съм общо взето съгласен, но с поне една поправка - през периода 1944-89 г. това е неизбежен елемент - ние насилствено ставаме част от външнополитическата система на СССР. През следващият период обаче тази политика е малко или много свободна и сответно съществува по-малко оправдание. Но много сходни възрважения могат да се отправят и спрямо външната политика преди 1944 г., която също твърде често е направлявана от "слагачески чуства", но този път насочени повече към Германия (е в началото на съществуването на държавата ни има често подобни чувства и настроения насочени и към Руската империя).

За това доколко псевдокомунистическата идеология се е превърнала в опора на руския национализъм мисля няма нужда от доказателства - това е процес достъпен за наблюдение и достатъчно отчетлив.

Въобще, хубаво е малко по-често да се заглеждаме под повърхността на събитията, а не да се водим единствено по външността...

За Европейския съюз и идеите стоящи зад него (и подобен тип образования) има смисъл да дискутираме, но най-добре да го сторим в отделна тема.

Comment

gollum,благодаря Ви за хубавото изложение

Само една поправака,за СССР и превръщането ни в 17 република.Това не е спекулация,Бай Тошо беше много близък с Брежнев,дори мисля,че станаха роднини. Добре че Леонди Брежнев умря 1982 година,това спаси България да стане съветска република,не че не беше,но щеше да стане и формално.

А за ЕС,предлагам да направим тема "Ползите и вредите от ЕС"

Comment

За германско-съветските съотношения - първа част

Няма за какво .

Понеже познавам лично един от хората, които изровиха цялата тази история и след това я изследваха по архивните документи мога да Ви уверя, че макар тя да е напълно реална, начинът п окойто я отразиха тогава в медиите беше много превратен. Живков използва тази теза с конкретна политическа цел и тя съвсем не е пръвръщането ни в 17-та република на СССР. Нещо, с което впрочем и самият Брежнев въобще не е съгласен. Общо взето, става въпрос за политическа игра, която доста добре разиграва Живков и постига целите си - а именно определени отстъпки, които облагоприятстват най-вече икономическото и политическо положение на България в рамките на СИВ и по-общо - на политическата система на социалистическите страни. Вярно че от сегашна гледна точка цялата тази работа може да изглежда безсмислена или дори опасна, в действителност няма никаква опасност да се превърнем в 17-та република и това въобще не е целта на въпросната инициатива, а по-скоро част от политическо-идеологическото прикритие .
              Знам как звучи сега, но нещата трябва да се разглеждат и според съвременният им контекст.

А за ЕС трябва да направим тема, но сега няма да имам време да сторя това, така че може друг да се заеме или пък да почакаме .

Comment

Почему в 17-ую республику? А кто мог вперед Болгарии стать 16 – ой?
                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Всъщност в статията, която вдигна шум около този въпрос (някъде в началото на 90-те и май първоначалната статия беше на Драгомир Драганов, тогава дупетат) ставаше дума всъщност за 16-та република.
                  Въпросът е обаче, че около цялата история се вдигна много шум, главно заради събиране на политически дивиденти, а всъщност проблема въобще не беше разгледан сериозно. Както каза и Голъм - става дума за нещо съвсем друго - а именно бай Тошо си извоюва малка преднина в борбата с братските социалистически страни. Не е ставало дума наистина да ставаме 16-та република обаче. А и - помислете, за разлика от други държави от лагера, у нас даже нямаше и съветски войски. Това да ви говори нещо?
                  Въобще, въпросът е по-скоро специфичен и свързан с особеностите на вътрешната политика на СИВ, не с някакви пъклени планове, както тогава бяха представени нещата. И - най-добре е с въпроса да се занимават специалисти, от популисти няма нужда - все пак нали искаме да разглеждаме нещата сериозно, а не да залагаме на евтини емоции.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

виталий написа
                    Почему в 17-ую республику? А кто мог вперед Болгарии стать 16 – ой?
                    Mexico :lol: :lol: 8)
                    На нож!

Comment

Добре казано, капитане

Извинявайте, Виталий, обърках се, че в СССР е имало 16, а не 15 републики и от тук тази грешка . Става въпрос за 16-та република.

Comment

Впрочем за да бъдем точни, след войната с Финландия 39-40-та превзетата Финландска територия от СССР е превърната в 16-та република.Обаче само след няколко месеца финландското население емигрира в Родината си и тази Република остава без такова. Тогава Сталин решава да присъедини тази територия към СССР. Явно на братушките числото 16 е доста коварно за тях
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Предатели има доста.Не само тези които уронват престийжа на България и тези които работят за чужди разузнавания са предатели.Ами и тези който се продават за долари те също са предали България.Може би левовете не им харесват сигурно и българския език не ги кефи и за това отиват да работят в чужбина.Или българските училища са по лоши от чуждите.Щом смятат така те не могат да бъдат патриоти нито да се нарекат Българи.Те са предатели на всичко Българско.
                          Има една такава руска приказка." Я за долари не продаюсь моя родина совтский съюз."

Comment

Днес в шоуто на дългия се спомена че някакъв Български предател иска да строи паметник на осман паша някъде на Шипка.Та Слави се закани, че ако случайно той бъде построен той лично ще отиде да го гътне.Е аз мога да му помогна с 400грама артилерийски зрив и детонатор.Предлагам ако наистина се извърши такова нещо наистина да му ебеме мамата да го изравним с земята ,а иницятора на това начинание заслужава смърт като национален предател.

Comment

Е такова нещо не вярвам да стане, колкото и да ни е шашава държавицата...
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Абе и аз невярвам ама ако все пак ако случайно се случи трябва да го заличим от земята

Comment

Working...
                                X