Да се надяваме, че тогава ще дойде .
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военни паметници и гробища
Collapse
X
-
Re: Битка за Москва
Съгласен съм, капитане, че нямаме основания да смятаме СССР за освободители в този случай, така че паметника със смисъла, с който е замислен е естествено напълно безсмислен сега. Но от друга страна идеята на един паметник е да напомня за нещо, т.е., да съхранява или подпомага паметта с вида си, а каква точно ще е тази памет зависи от вяско следващо поколение, което намира съответинят смисъл в него. Ако мавзолеят на Димитров беше останал (аз бях против събарянето му именно по тези причини) той щеше да напомня именно за опасността от авторитарното управление. Паметника на СЪветската армия напомня за окупацията и т.н.
Това е смисловото ниво, но освен него има и чисто архитектурно - този паметник отдавна е станал част от градинката, в която се намира и бих казал, че жителите на града са му намерили приложение - на него седят много хора, по не го рисуват и т.н. За какво да се унищожава всичко това? Аз лично не виждам смисъл. Де но говирм, че символното убиване на миналото едва ли помага (или помага най-много на скорошното му завръщане).
Явно хората, които искат да водят война с паметници всъщност водят война със собственото си минало и комплекси. А подобна война следва да се води в собстевното съзнание, а не някъде другаде.
Виталий, този паметник е построен от българското правителство, така че няма смисъл да бъде "евакуриан" от Русия, още повече, че не е нейн.
ВЪобще, цялата тази история много ми нампоня за "Шахиншахът" на Капушчински - как специални групи иранци следят строенето на всеки нов паметник на шаха, за да може като дойде времето да го бутнат по-лесно. Сякаш с това нещо ще се промени.
Comment
-
Ако наистина го саборят това ще е може би най-голямата простотия която ни се случва през последните 10-15 години. Още повече ако им позволим да го направят ще е абсолютна гавра. За мавзолея може да се съглася донякъде - едва ли има отделен човек който заслужава да му се издигат чак такива паметници.. при все че не пречеше един нагледен пример какво остава след като разрушим някое "наследство от комунизма" - едно нищо (открита тоалетна). Абсолютно категорично съм против подобно нещо даже напротив трябва да се реставрира и подържа !
Comment
-
Отправям следното питане по скоро предложение
възможно ли е към портала Бойна слава да се направи фото галерия на паметниците в България
а в последствие и поне кратко описание към тях
къде се намира паметника кога е построен по какъв случай и т.н.
далеч съм от мисълта, че това ще стане бързо и от веднъж
ако одобрите това предрложение специално за Варна се ангажирам да изготвя и предоставя снимков материял за всеки паметник
но както се казва първо това възможно ли е да се направи и
съответно имате ли желание да го направите ?SNN
Comment
-
Ми всички във Варна
Цялата алея на възрожденците
Пантеона, паметника на българо съветската дружба
на капитан Петко войвода
на капитан Димитър Добрев
Портала на 8-ми приморски полк
на загиналите в сръбско българската война
на освобождението на Варна от турско робство
Музея за 10.²Х.1444г.
100%нещо още изтървам
трябва да си планирам цял ден за да ги фотографирам всичкитеSNN
Comment
-
И е възможно, и желание има. Действай :tup:
Така или иначе вече се заформиха доста предложения за галерии така че задължително ще има нещо такова централно с различни подгалерии. Една от тях ще е за паметниците.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Да се похвалим
Проектите за галерия са:
1) предложената в тази тема
2) галерия на потребителите
3) "галерия" на модели - снимките ще са предоставени от хора на форума и от един мой приятел който се съгласи да даде своите снимки на за това ще дам инфо в темата "Сайт на биографиите"
Може да има още проекти за галерии за които да не се сещам.
Comment
-
Да, наистина трябва да се направи галерия във форума подредена теметично. То иначе какво става? Всеки слага снимки в хода на текстовете, които се отварят много бавно, ако ти е бавна връзката. Най-хубаво ще бъде една галерия на форума и когато се пиша статия да се слага линк , който да води към качената снимка.който иска да гледа, който иска да не гледаТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Военното гробище - музей в Добрич
Военното гробище в Добрич е създадено през септември 1916г., непосредствено след боеве за Добрич ( 5 - 7 септември 1916г. ), където са погребани тленните останки на загиналите български, руски и румънски войници. По - късно в него са погребани тленните останки на загиналите в бовете в Северна Добруджа български, германски и турски войници. През 1929г., румънските власти изграждат съвременния облик на военното гробище - музей - метална ограда, сграда с музейна експозиция и параклис.
Оръдието, което виждате е поставено през 70 - те години - трофей на 46 - ти Добрички полк, взет от хърватските усташки части, с които полкът се сражава на 15 май 1945г.
Първите три снимки са гробове на войници - евреи. Не е известно в редовете на ктоя армия са се сражавали.SEMPER AGRESSUS
Comment
Comment