Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имало ли е фашизъм в България?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е, но всеки, който преценява нещо обективно и без желание да лъже, се стреми точно към това. Разбира се, успехът не е гарантиран

Comment

KG125 написа
      Е, но всеки, който преценява нещо обективно и без желание да лъже, се стреми точно към това. Разбира се, успехът не е гарантиран
      Обективната преценка в повечето случаи трудно може да бъде достигната от субект, но понякога лично аз изпитвам усещането, че сред нас има същества, явно от по-висш разряд, способни на обективни и абсолютни оценки. Но разбира се не тук е мястото да водим теологични дискусии.
      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Темата е за фашизма, а не за обективизма

Comment

Хехе, Ханс, пак не ти схващат иронията
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

KG125 написа
            Темата е за фашизма, а не за обективизма
            Всяка тема е и за обективизма.

P.S.
            Не всяка тема е за фашизма, обаче.
            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Ами нормално, това все пак е съвременник на събитията, би трбвало да му се доверим. Все пак ние не сме живяли по това време и само може да фантазираме по въпроса. Щом Г. Димитров е казал че е имало фашизъм значи е имало, няма какво сега да съчиняваме други версии.
              О, след градивната критика на форумната управа аз се преродих духовно и превъзпитах и като казах, че мога да предложа още литература, ставаше дума за съдържателни (ако се налага направо от академици със подобаващото им съкращение пред името) езслудвянея. И за да не съм голословен, ето няколко съдържателни изследвания (дето хората са чели, иследвали, анализирали, мисли, обосновали и най-сетне написали):
              И. Димитров (всички го знаят) - Бълг. демокр. общност, фашизмът и войната 1934-1039, С., 1976
              Вл. Мигев - Утвърждаване на монархо-фашистката диктатура в България 1934-1936, С., 1976
              История на антифашистката борба в България 1939 - 1944, "Партиздат", 1976, 875 стр ......

Не мисля че антисемитизма е основна част или каквато и да е част от фашизма, Галахад.
              Ставаше дума да разгледаме всички белези на фашизма, които изброихме, вкл. и този - законодателството в периода, организации (вкл. младежките като "Бранник", "Отец Паисий"..), ролята на монарха в държавата, сътрудничеството с тристранния пакт, наличие на тоталитарно и/или авторитарно управление...

Разбира се по-обширно е, но при необходимост може да се прехвърлим на друг форум, който не е обект на вандалски прояви и да разгледаме по-обстойно и по-спокойно темата.
              Last edited by ; 07-03-2006, 20:54.

Comment

Galahad написа
                И. Димитров (всички го знаят) - Бълг. демокр. общност, фашизмът и войната 1934-1039, С., 1976
                Вл. Мигев - Утвърждаване на монархо-фашистката диктатура в България 1934-1936, С., 1976
                История на антифашистката борба в България 1939 - 1944, "Партиздат", 1976, 875 стр ......

Ставаше дума да разгледаме всички белези на фашизма, които изброихме, вкл. и този - законодателството в периода, организации (вкл. младежките като "Бранник", "Отец Паисий"..), ролята на монарха в държавата, сътрудничеството с тристранния пакт, наличие на тоталитарно и/или авторитарно управление...

Доколкото всичко у нас до 1989 г. по тия въпроси е писано под строг контрол, то към него ще трябва да се подхожда с нужната критичност, да не кажем с "презумпцията за невярност".

организациите "Бранник" и "Отец Паисий" нямат фашистки характер; ролята на монарха не е по-голяма от умерена авторитарност; външнополитическият съюз нищо не значи, защото тогава Сталин е капиталист, а Чърчил и Рузвелт - комунисти;
                Законодателството търпи критика, но пък практиката по него показва, че е за показ пред германците (че иначе иде окупация и тогава - адио Рио...).

ПП
                И таз авторитарност, във време на война е налице почти навсякъде. Чърчил нима не е бил авторитарен?

Sir Gray написа
                Хехе, Ханс, пак не ти схващат иронията
                Свхващат, схващат Но, небидейки тъй изтънчени, не щат да поемат в таз посока.
                Last edited by ; 07-03-2006, 21:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Доколкото всичко у нас до 1989 г. по тия въпроси е писано под строг контрол, то към него ще трябва да се подхожда с нужната критичност, да не кажем с "презумпцията за невярност".
                  Аз не мога да поставям под съмнения труда на академици-историци и политолози. Нямаме право да имаме неакадемично мнение. Ако се намери академична книга, в която да пише, че в България не е имало фашизъм - друга работа.

организациите "Бранник" и "Отец Паисий" нямат фашистки характер; ролята на монарха не е по-голяма от умерена авторитарност
                  Ставаше дума първо да разгледаме организациите, а после да направим изводите.

Comment

Galahad написа
                    1/ Аз не мога да поставям под съмнения труда на академици-историци и политолози. Нямаме право да имаме неакадемично мнение. Ако се намери академична книга, в която да пише, че в България не е имало фашизъм - друга работа.

2/ Ставаше дума първо да разгледаме организациите, а после да направим изводите.

1/ :tup:

2/ и тука си прав, разбира се. Аз малко първосигнално подходих

Comment

Galahad написа
                      Аз не мога да поставям под съмнения труда на академици-историци и политолози. Нямаме право да имаме неакадемично мнение. Ако се намери академична книга, в която да пише, че в България не е имало фашизъм - друга работа.

Ставаше дума първо да разгледаме организациите, а после да направим изводите.
                      Ами, след като смяташ така, значи би трябвало да се съгласиш с българските историци . Доколкото ми е известно, те смятат, че фашизъм в България не е имало. И с основание. Още повече - национал социализъм. Наличието на отделни организации не е достатъчно, разликите между нас и фашистка Италия или между нас и нацистка Германия са твърде големи.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Ами, след като смяташ така, значи би трябвало да се съгласиш с българските историци
                        Както се казваше в един виц за студенски изпит по история: "Имената колега, имената" (със съкращенията пред тях разбира се). Пък и нещичко от аргументите им в полза на това твърдение няма да навреди на неакадемичните умове.
                        Защото от книгите на бълг. историци, които сложих - :noway: - с по-друго мнение останах. Пък то други публикации на бълг. историци май и не бяха посочени.

Comment

Всичко това сериозно ли го говориш или само за да се заяждаш? Предполагам второто, иначе или не си чел темата до тук, или не си я схванал, или нищо не знаеш по въпроса. Беше достатъчно ясно дефинирано що е фашизъм, какви са отличителните му черти и отсъствието им в България.

Requiem написа
                          В края на краищата, спокойно можем да кажем че в България е нямало фашизъм (нали все пак за това си е и дискусията). Това и на Запад си го казват - в книгата 'Фашизъм и Нацизъм' на Робърт Пиърс се изброяват 'фашистките' или 'деми-фашистките' страни в Европа - освен Германия и Италия, влизат и Испания и Португалия (но само заради много широкото и мътно понятие на фашизма). Дори под 'Военна Диктатура' не влизаме (което разбира се е истина) - там са Унгария, Гърция и т.н. България не е била фашистка и даже е била виждана като една от единствените свободни държави в Източна Европа (Марк Мазовер, 'Тъмният Континент: Европейският 20-и Век'), на път към развиване на либерална конституционна монархия.
                          И моля те, Галахад, спри да се заяждаш.
                          Last edited by Хана; 08-03-2006, 23:07.

Comment

Опасявам се, че някои бивши и настоящи членове на форумната управа успешно наложиха този кръчмарски стил на дискусия и какво друго ми остава освен да го приема и аз.

Предполагам второто, иначе или не си чел темата до тук, или не си я схванал, или нищо не знаеш по въпроса. Беше достатъчно ясно дефинирано що е фашизъм, какви са отличителните му черти и отсъствието им в България.
                            Ако всичко е изяснено, как може като го прочета и схвана да не знам нищо по въпроса?!? То че откъм история го докарахме на кръчма, ами поне да ползваме смислени логически конструкции.

И като знаеш толкова много по въпроса откъде е това?

Новата власт със своите идеи и програма зове към обединение, но не на групи и групички, а на целия народ; не под знамето на партии, а под знамето на България; не около самозвани водачи, шщефове и шефчета, които имат една грижа - да осигурят своето полит. влияние, а около Върховния вожд на българите...

Comment

Сещам се за една поговорка, много подходяща за случая. Чакай как беше точно... а, да - "крадецът вика дръжте крадеца". Винаги съм се забавлявал, когато попадна на подобен случай, интересно явление за наблюдение е .
                              Съжалявам за отколнението от темата, но то и без друго повечето постове уцелват толкоз темата, като да са изстрели на стрелец, вързал очите си, застанал на един крак и при това с гръб към мишената.
                              Last edited by gollum; 09-03-2006, 11:50.

Comment

Напълно подкрепям мнението на Голъм. За съжаление нямах време да ровя, но веднага мога да сложа тук името на преподавател от ИФ в Университета, подкрепящ тезата, че фашизъм в България не е имало. Това е Искра Баева, с нея сме говорили точно по тая тема. Тия дни ще я питам да ми каже още кой от катедрата подкрепя същата идея, но според мен - цялата катедра. Надявам се да е достатъчно
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...
                                X