Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имало ли е фашизъм в България?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    KG125 написа
    За Бога, човек! Отнета е през 1913-та, най-малкото Безспорната зона. Това в дипломатически смисъл. А иначе вярвам ти е ясно за какво става дума. Македония е населена с българи и е в рамките на чужда държава пряко волята им и заради идиоти-управници. (Ако не беше така там сърбите нямаше да изградят такава система от терор и да се чудят как да наричат населението - "южни сърби", "прави сърби" и най-сетне "македонци").
    Колко македонците са българи и дали трябва да са в България е друг въпрос. Слагам един линк с две карти, КГ, виж ги:


    Македония е "отнета" от България през 1913 г. след като е завладяна през 1912 г., както е "отнета" през 1944 г. след като е взета през 1941 г...

    Но този македонски въпрос не е по темата за фашизма точно, така че предлагам да спрем дотук.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #92
      Е, да, не е темата за това. Само че братко, ако за тебе не е ясно какви са македонците, не си достатъчно запознат (казвам го без обида).
      А тия карти кога са печатани и откъде са? (защото отразяват някакви периоди, но откога са самите карти?)

      Comment


        #93
        и накрая човек какъв извод треа си направи човек?
        че в България е имало отделни про-нациски настроени личности но не е имало фашизъм като държавна политика (както е било в Италия) или национал-социализъм(както в Германия ) ?
        No job
        No money
        No girl
        No problem

        Comment


          #94
          Aми това е извода.

          Comment


            #95
            Да и според мен това е извода. Както и във Великобритания, САЩ и други държави е имало отделни личности и обществени организации, които могат да бъдат определени като профашистки или пронационал-социалистически. Но те влияние върху властта са имали слабо или никакво и сравнително слаба популарност.
            В България популярността им е била малко по-голяма, донякъде и влиянието, но не са участвали във властта.
            Без съмнение се наблюдава авторитарен режим в България. Каквото е положението и в повечето малки европейски държави между двете световни войни.

            Comment


              #96
              Последният текст показа, според мен, една тема, в която пълноценно се отговори на поставения въпрос.

              Comment


                #97
                Дори и в момента в България, пък и в други държави, има отделни личности и политически организации, дори и парламентарно представени партии, които използват фашистка символика, имат в програмите си отделни постановки, характерни за фашизма и т.н. В някои европейски стани такива партии са в управлението. Това означава ли, че в България или в друга европейска държава в момента има фашизъм?

                П.П. Дали всички, които са се ръкували със Сталин, Хитлер, Маккарти и т.н., единствено чрез допира стават автоматично сталинисти, фашисти, маккартисти, биват посвещавани така да се каже в съответната идеология, а ако са ръководители на държави и държавите им съответно стават такива?

                Comment


                  #98
                  Ами зависи какво значи да са в управлението - дали да имат няколко депутата в парламента или да имат ключови ръководни места в държавата? Цитата, който сложих по-горе не е от някой уличен митинг на треторазрядна партийка, а е на министър Петър Габровски в отговор на тронното слово (6.12.1940). Тронното слово и отговорът се явяват нещо като днешната правителствена програма (но не за целия мандат, а за сесията - НС тогава е работело не целогодишно, а сесийно).

                  Comment


                    #99
                    Въпросният цитат, според мен, не говори за "фашизъм" или "национал-социализъм".

                    Comment


                      А за премахване на партиите и Върховен вожд. Той отговора на тронното слово е дълъг. Какво още те интересува от съдържанието на фашизма/национал-социализма?

                      Comment


                        А за премахване на партиите и Върховен вожд.
                        Ако премахването на партиите и наличието на "върховен вожд" са достатъчен критерий за да обявиш една държава за "фашитска", то не само че такава е и СССР, но едновременно с това понятието можеш произволно да го прилагаш към огромен брой държавни структури по назад във времето. И въобще към почти всяка авторитарна държава. В много малко държавни структури (погледнато за един дълъг исторически период) има политически партии и в по-голямата част от тях има еквивалент на понятието "върховен вожд".

                        Въобще, както вече споменах (но явно модераторът на раздела не се е торгнал от моя пирзив ), преди да даваш отговори трябва първо да определиш какво е фашизъм, което не си сторил. Колко и кои са абсолютно необходимите белези на една форма на държавно управление и на политичесак ситуация, за да може да бъде обявена за "фашистка"? И след това трябва да имаш предивд, че тези критерии могат да се прилагат към всяка съществувала държавна струкутра, за да се провери полученото понятие.

                        Comment


                          Galahad написа
                          А за премахване на партиите и Върховен вожд. Той отговора на тронното слово е дълъг. Какво още те интересува от съдържанието на фашизма/национал-социализма?
                          Това още не е фашизъм, хеле пък национал-социализъм.

                          Comment


                            преди да даваш отговори трябва първо да определиш какво е фашизъм, което не си сторил.
                            Ако премахването на партиите и наличието на "върховен вожд" са достатъчен критерий за да обявиш една държава за "фашитска",
                            Какво е фашизъм се дискутираше в началото на темата, а както споменах съм сложил само част от словото (в контекста ставаше дума за "царя-фюрер" и затова се спрях на частта посветена на Върховния вожд). Все пак не е лошо преди да се пише в някоя тема да се види какво е написано.

                            Comment


                              Еми тва е - за който не е разбрал СССР е най-върлата фашистка държава, нали си имат Бащица и само една Партийка. Остава да покажем, че и САЩ са били национал-социалисти и да решим проблема веднъж за винаги.
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

                              Comment


                                Sir Gray написа
                                Еми тва е - за който не е разбрал СССР е най-върлата фашистка държава, нали си имат Бащица и само една Партийка. Остава да покажем, че и САЩ са били национал-социалисти и да решим проблема веднъж за винаги.
                                Абе то нали Теодор Рузвелт бил голям расист и нещо не обичал евреите? Първата стъпка към национал-социализъм!

                                Мисля че то на въпроса се отговори достатъчно добре, от няколко човека, че и по няколко пъти от всеки тях.
                                -"War is much too serious a matter to be entrusted to the military." - Clemencau

                                Comment

                                Working...
                                X