Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Междусъюзническата война 1913

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Sula написа Виж мнение
    Аз съм привъженик на мнението, че Фердинанд променя позицията си в командването на армията по време на двете Балкански войни под въздействие на собствената си суетност.

    Ако проследим поведението му от началото на Първата Балканска до края на Втората ще видим, че той започва смирено, като един конституционен монрах, който в Стара Загора казва на ген. Савов нещо от рода на "не зная как се управляват армии и водят войни, оттук нататък сте вие генералите" (цитатът не е точен, но нямам време да търся) и стига до там, че е спорно участието му в издаването на заповедта за атаката при Чаталджа и безспорно в тази за началото на Междусъюзническата война. Причините за такава промяна са дълбоко личностни.

    Представете си в началото на Първата Балканска война още при първите действия на армията цяла България и Европа научават имената на българските генерали, постигащи победа след победа. Със сигурност на Фердинанд не му е било приятно да чете повечеза подчинените си "селяндури", отколкото за себе си. Така той започва да се меси активно във взимането на стратегическите решения, в провеждането на кадровата политика (разговорът за чудната кариера на Жеков по-горе) и дори на оперативно-тактическо ниво.

    Верен на семейната си традиция, той прави това винаги в сянката на някой наивен военен, който верен пък на нашата народна традиция, винаги е на разположение за такива интриги и в крайна сметка отнася цялата отговорност.

    Отделно по въпроса дали е взимал пари от австрийците, за да ни намеси в Междусъюзническата война, не мога да бъда сигурен, защото няма доказателства. Все пак имаме всички основания да го подозираме в това, защото е безспорно, че е взел подкуп от германците за вкарването ни в Първата световна.
    И аз не можех да приема идеята първоначално, че Фердинанд може да е подкупен, но колкото повече мисля , толкова по-вероятна ми се струва..Няма преки данни за тези пари наистина, имам впредвид написаното на проф. Марков (най-добрия позвач на тази част от историята ни) за това че Фердинанд е бил меркантилен (освен и честолюбив и суетен): Фердинанд е "цоцал"(казано по народному) пари от всичките си европейски "роднини" под гормата на безвъзмезни кредити (които не е погасявал), и подарени суми, а също така се е облагодетелствал материално и финансово от присъединяването на България към Централните сили...

    Comment


      ..., а днес вече знаем и какво и как е прибрал от българския народ.

      Все пак имам опасения, че по времето на Междусъюзническата война просто е сглупил.

      Нямаме доказателства да е взимал подкуп, затова ни остава само логиката. От една страна, както става ясно, той е имал навика да поставя личните си доходи над националните интереси, от друга обаче по това време той все още е бил доста суетен и самонадеен.

      Такава бляскава победа, каквато получава през Балканската война, той не е и сънувал. Главозамайването стига до там, че да пренебрегне предупрежденията на румънския си "брат", че онзи е зинал за компенсации от България и ако те не му се дадът по мирен път ще си ги вземе насила. Това е съпроводено с неистови пристъпи на капризност как иска Солун на всяка цена, както и с размахване на юмруци в посока Сърбия. Сведетелствата на съвременниците за подобни изблици на мегаломания и детска истерия са много. Това поведение не ми прилича да е на човек, комуто е обещан подкуп, а по-скоро става дума за самозабравил се лигльо, който си мисли, че е хванал Бога за шлифера.

      Такава ми е работата, че от нея съм научил, че не е редно да се обвинява човек във взимане на подкуп и в хомосексуализъм, ако не си го хванал in flagrande.
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

      Гюстав Льо Бон

      Comment


        Подвигът на ген. Константин Каварналиев по време на Междусъюзническата война

        Здравейте, понеже не намерих такава тема, а се интересувам от този въпрос, пускам тази тема. Първо, цифритие по-долу мисля, че са измислица на Божидар Димитров и ми се струват адски нереални:

        Шест дивизии, командвани лично от крал Константинос I, атакуват Кукуш, отбраняван от два български полка. Те се сражават три дни, давайки възможност на населението да се изтегли без жертви към Стара България. Гърците губят 10 000 убити (в цялата Балканска война са само 6000 убити!). Без да позволят да бъдат обкръжени, българските полкове се изтеглят на север. Кукуш е изгорен до основи и гръцката армия се устремява към Дойран. Полковник Каварналиев разполага само с два полка - 32-ри и 42-ри, които на всичкото отгоре са непълни и имат общо едва 3000 бойци. Гърците атакуват с 42 000 бойци. Един срещу четиринадесет.

        Боят пламва със страшна сила на 18 юни 1913 г. Резерви и поддръжки от тила не идват. На 22 юни полковник Каварналиев изпраща в тила адютанта си поручик Дуров с думите: "Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!" Дуров среща много български войници. Но те също се сражават отчаяно - при Злетово, Щип, Занога, Кресна, Предела, Пехчево, Берово, Криволак, Калиманци. И на 23 юни полк. Каварналиев хвърля в боя единствения резерв - себе си. Напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Противникът е отбит, позицията удържана, гърците се отказват от настъпление към България. По време на сражението полковник Каварналиев е ранен в крака. Раната изглежда лека и той не напуска бойното поле, но се оказва, че куршумът е пронизал важна артерия.

        Храбрият пълководец умира няколко часа по-късно от загуба на кръв на 23 юни 1913 г. Произведен е посмъртно в генерал-майор.
        В книгата на полк. Александър Ганчев "Войните през Третото българско царство" се споменава за това сражение, но съвсем накратко. Каварналиев е начело на 3-та бригада от Трета Балканска дивизия, която е атакувана от 2 гръцки дивизии на височините южно от Дойранското езеро. Искам да узная приблизителната численост на гърците и на нашата бригада


        Comment


          Виж мнение 142 и последващите няколко от тази тема.
          We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

          Comment


            Не е напълно пряко свързано с войната, но все пак - мисля, че това е подходящата тема. Новопоявили се цветни снимки от 1913 г. Поствам тук тези от Балканите с описа към тях (не мога да гарантирам, че е верен):

            Български войници:



            арестуван от гърците за шпионаж в района на Атон:




            гърци:



            турски бежанци след превземането на Одрин от българската армия:



            Мелник, български бежанци:



            Солун:




            Comment


              С изумление открих тези редки и едновременно с това страшни сцени от боевете между българи и гърци.

              Click image for larger version

Name:	Kresnabattle.jpg
Views:	1
Size:	241.7 КБ
ID:	538605
              Битката в Кресненското дефиле

              Click image for larger version

Name:	bulg1.jpg
Views:	1
Size:	243.5 КБ
ID:	538606
              Превземането на Кавала от гръцките войски 27 юни 1913г.

              Click image for larger version

Name:	DEMIRHISSARBATTLE.jpg
Views:	1
Size:	251.7 КБ
ID:	538607
              Битката при Демир Хисар

              Click image for larger version

Name:	Poulovoulgarakia.jpg
Views:	1
Size:	248.7 КБ
ID:	538608
              Битката при Кукуш 20-21 юни 2013г.

              Click image for larger version

Name:	KILKISBATTLE.jpg
Views:	1
Size:	238.2 КБ
ID:	538609


              Боят за Рупелския пролом (боя за Демир Хисар), между български и гръцки войски. Завършва с поражение на българите и овладяване на пролома от гърците.
              Битката при Кукуш е сражение между гръцки и български войски, състояло се на 19-21 юни (2-4 юли нов стил) 1913 г., в началото на Междусъюзническата война.
              Last edited by Henry Sinclair; 27-01-2014, 23:21.
              Войната е лека за зрителите...

              Comment

              Working...
              X