Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Collapse
X
-
На мен цялата тая история с упойването ми се вижда безсмислена.Най-вероятно изтощението си е казало думата.
-
Интересно.... В такъв случай, възниква въпросът, чисто технологично, доколко е било възможно османската държава, в лицето на репресивния си апарат в Казанлъшко, да осигури достатъчно количество опиум, за да упои няколко десетки бунтовници.boilad написа Виж мнениеОпиум извличан от мак
Македонски настоява, че във фаталната нощ преди сражението при Бузлуджа в мандрата, където за последен път попълва припасите си четата, е имало преоблечени овчари-помаци. Поне след Освобождението това са твърдели местните българи. Чисто медицински не е възможно от съчетание на брашно и прясно мляко да се получи интоксикация със симптоми на замаяност и сънливост; От друга страна, количество опиум за няколко десетки мъже - да се осигури за кратко време и да се постави тайно в кашата, ми се струва технологично трудно изпълнимо....
Leave a comment:
-
Опиум извличан от маккартаген написа Виж мнениеhttp://www.promacedonia.org/hm/index.htm
Някой може ли да каже нещо повече за билката "афион"? Според Македонски, тя вероятно е причина за неадекватното поведение на повечето четници в последното сражение под Бузлуджа...
Leave a comment:
-
http://www.promacedonia.org/hm/index.htm
Някой може ли да каже нещо повече за билката "афион"? Според Македонски, тя вероятно е причина за неадекватното поведение на повечето четници в последното сражение под Бузлуджа... Предполага се, че комитите били отровени с нея от овчари-помаци. С това се обяснява необичайната отпадналост и сънливостта на повечето четници в деня на последното сражение. Лошата физическа кондиция им попречва да заемат навреме по-изгодни позиции, и така по-лесно са разгромени...
Иначе, не може да се отрече, че четниците се представят превъзходно тактически . Очевидно обучението в легията и бойния опит при Гарибалди са превърнали мнозина от тях в отлични бойци, които нанасат сериозни загуби не само на башибозука, но и на редовните османски части.
Leave a comment:
-
boilad
Ще погледна този пост.
За времето си въпросната чета е вдигнала голям шум и турските власти , много са се изплашили да не започнат и други подобни чети да влизат в България.
От тогава е останало и названието комит.
Leave a comment:
-
В пост ¹ 5 има сравнително добра библиография.Попреглеждай темите,че пришки ми излизат на пръстите да повтарям вече написано.
Leave a comment:
-
Интересува ме дали има някаква книга по въпроса с тази чета и тези големи наши герои. Дали ще е документална, дали художествена - да е нещо за четене.
Leave a comment:
-
В крайна сметка саможертва им не се оказва безсмислена и това е забелязано още от техните съвременници.Например Пандели Кисимов,който е идеологически противник на въоръжените действия пише в спомените си "благодарете се на четите,защото на тях дължим днешната ни църковна независимост".(цитирам по памет)
Leave a comment:
-
Възможно е разбира се черепът да са на някой друг четник от общия гроб. Това се знае от време. Първо, те са погребани без никакъв знак. После черепът е изваден нощно време, и баба Тонка не е имала нито време, нито възможност да установи с точност какво точно взема...Не се съмнявам, че може да има и други неточности, които охотно ще бъдат изваждани най-напред. Но Освобождението е дело на обикновени селяни, занаятчии, даскали и дребни търговци, които не са имали много информация. Краят на Стефан Караджа и четниците му изиграва роля и натежава на везните на историята.Last edited by pehotinec; 28-10-2012, 06:38.
Leave a comment:
-
За костите пазени от баба Тонка писах по-напред в темата,затова съвсем накратко ще повторя,че са изследвани и са на мъж над 35г. (Караджата умира на 28г.)
Leave a comment:
-
Стефан Караджа е погребан заедно още с 13 четници накрая на гробището в Русе. Бесилката на която освен Стефан през годините били обесени още толкова поборници била при силистренската порта - на мястото на днешния паметник на Ст.Караджа.Тогава Русе бил силно укрепен . Една от първите неща на новата управа след Освобождението е да разруши , както извънградските фортове- без един, но най вече -стената с омразните " Мидхад пашови бесилки" и рова . На тяхно място се направил един булевард, който тогава опасвал периферията на града, а сега е в центъра му. Баба Тонка успяла да се грижи за гроба въпреки забраната. Нейни двама сина за загинали , а двама за заточени за вечни времена. Четите по онова време , особено четата на Х. Димитър и С. Караджа оказала голямо влияние върху умовете на всички - от тогава и досега казват: "Свободата не ще молитва , а иска Караджата" . И някой българин да не знаел за Караджата , то турският заптия му казвал "Че той ви е баща бе, пезевенк!". За първи път черепът е изваден на историческото посрещане на диарбекирските заточеници, между които имало хора, които вече никой не броял за живи.... След построяването на Пантеона на възрожденците неговите кости заедно с тези на другите четници, поборници и опълченци са пренесени там. А на Хаджи Димитър тялото, съм чел, че след време селяните, които получили позволение да погребват четниците го разпознали измежду другите по "изгорените с барут левове и други знаци по ръцете му".Last edited by pehotinec; 27-10-2012, 22:35.
Leave a comment:
-
Не, и може би никога няма да узнаем,освен като най-общо посочване - единия в Русе,а другия край Шипка,но главата му е стигнала до Търново.За Караджата вече съм писал в тази тема.За Хаджията има легенда,че е умрял след битката на Бузлуджа край Аджар мисля,че беше селото.
Leave a comment:
-
Съжалявам, подвел съм с неточен израз.boilad написа Виж мнениеС нетърпение чакам спомените на поп Балчо Колев!
става дума за спомени ЗА а не ОТ поп Балчо Колев.
събрал и погребал загиналите четници в двора на църквата във Вишовград, а няколко години по-късно загинал заедно с брат си Рачо Колев в Дряновския Манастир...
Leave a comment:
-
Не знаех,че сабята за която се предполага да е на Стефан Караджа ,е минала през окървавените ръце на Димитър Мантов,през чиято "Мантова гробница" са измъчвани и убити освен виновни по русофилския бунт и много повече невинни...Това са събития, съизмерими единствено с клането по време на "кървавия карнавал" из улиците на Русе преди 102 години........
Leave a comment:
Leave a comment: