Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наследник ли е Турция на Османската империя или е държава която няма нищо общо с нея?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Напротив, не може да се разглежда по този начин, т.е. както става с Османската империя и Турция в тази тема. Но, същевременно, този въпрос вероятно е стоял за живеещите в Средното царство и те по определен (донякъде сходен) начин са го решавали: т.е. дали са се чувствали продължители на същата държава и традиции или не. Но пак се е решавал ретроспективно като "ние сме същите като тях".
    Между другото, всеки един период от историята може да бъде обект на политико-идеологически дискусии (за съжаление).
    Да обобщя. Въпросът може да се разглежда по два начина:

    1. В рамките на конкретена обществена реалност като част от идентификационните механизми и по този начин като част от определен политико.идеологически дискурс. В този случай историческото е само област, от която се взимат избирателно примери и аналогии, а целта е да се докаже определена предвзета позиция.

    2. В рамките на историческата наука, като в този случай се дефинира първо самото поянтие, за да е ясно какво се търси, след това се проследява развитието на различните страни и аспекти на реалността, която ни интересува: ккво е изчезнало, какво как се е видоизменило и прочее. И в зависимост от предварителните дефиниции и резултатите от аналитичната работа може да се заключи, че държавата Х води началото си от държавата У като нейна трансформация или развитие. Или пък не - че между двете няма никаква връзка. Или съвпадението е само по част от критериите. Подобен подход обаче няма стойност в рамките на първия и обратното.

    Comment


      #47
      "Историята никога не може да отрече кръвта,правото и богатството на един народ."Кемал Ататюрк

      Тогава,когато Турция признае за арменският геноцид,може би ще си помисля,че може би османската империя и Турция са две различни неща!

      Comment


        #48
        Наследник е какъв да е.

        Comment

        Working...
        X