Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турските зверства в България

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    подобни немско-български дилетанти не могат да бъдат научни.
    чел ли си какво точно пишат тези хора и защо? говорил ли си с тях? щото аз не съм, и не бих могъл да се изказвам по преразказ на нещо си от медиите...

    Comment


      И не само от сегашна гледна точка. Тези събития са послужили като повод за избухването на Руско-Турската война с одобрението на всички Велики Сили!
      Не съм съгласен, от сегашна гледна точка са "военни престъпления". От тогавашната гледна точка на "общественото мнение" в рамките на европейската цивилизация (а Руската империя се развива донякъде в тези рамки) това е било "варварство" и абсолютно безобразие, но не "военно престъпление", такова понятие се появява по-късно, както отбеляза и кало. А че свидетелставта аз това варварство срещу хрисктиянско население изиграват значителан роля за формирането на определено мнение сред въпросните общности е съвсем вярно. Да речем, ако сходни жестокости бъдат (а такива са извършвани, между другото) извършени срещу нехристиянско население, ефектът би бил много по-малък, а в много случаи въобще би липсвал. Примери за това има не малко. Т.е. отправната точка за тази реакция и оценка е представата, че "една дива и варварска мюсюлманска империя коли невинно християнско население". С промяната на някой от параметрите се получава различен резултат (например, империята не е "мюсюлманска", "дива" и "нецивилизована" или пък населението не е "християнско" и "невинно").

      Comment


        Ами виж им само мотивите. Тези истории били причини за пораждане на омраза срещу мюсюлманите днес. Мотивите им са ПОЛИТИЧЕСКИ, а не исторически.

        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

        Comment


          Ами виж им само мотивите. Тези истории били причини за пораждане на омраза срещу мюсюлманите днес. Мотивите им са ПОЛИТИЧЕСКИ, а не исторически.
          Без всякакво съмнение е така. Но това не означава, че на тези исторически събития не може да се погледен и доколкото е възможон обективно, нещо което съвсем ясно Дибо посочи (както много пъти е правил по повод на нашата история). Още повече, че подобен поглед има, макар че си признавам, че не съм чел въпросният текст от Венедиков. Но при случай ще се опитам да поправя този пропуск, ще ми е интересно.

          Comment


            gollum написа
            ...Не съм съгласен, от сегашна гледна точка са "военни престъпления". От тогавашната гледна точка...
            Това ми е пределно ясно и мисля, че съм се изразил съвсем ясно:
            IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
            На това, което е вършено от мюсюлманите в Батак и други селища през Априлското въстание, днес му казват военни престъпления и престъпления срещу човечеството...
            P. S. Впрочем, може и само да си мисля, че е съвсем ясно, но това съм имал предвид, което ти казваш.

            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

            Comment


              говорил ли си с тези хора? може мотивите им да са именно политически, вярно е. ако обаче те привеждат аргументи, всеки с всичкия си, ще може да отдели пропагандата от науката. мисълта ми е, че:
              1. ненужно гръмки изказвания чета тук
              2. няма дискусия, а лозунгаджийство
              3. трето, някои от участниците, обидени от това, което нашенски медии твърдят, че твърди някакъв си германо-български екип, всеки момент ще завладеят Полша...

              IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
              Това ми е пределно ясно и мисля, че съм се изразил съвсем ясно:

              а заради това, което е правел човекът от твоя ник, днес САЩ удрят с крилати ракети...
              Last edited by кало; 25-04-2007, 10:34. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

              Comment


                Мдааа,

                Имах предвид че въстаниците е трябвало да са по активни...

                "Тоя същия ден ние решихме да нападнем околните черкезки села, па и Ихтиман, гдето, според разказванието на очевидци, имало дебой с оръжие и барут. Далматинците настояваха най-много да стане това, Шутич и Албрехт искаха да вземат началството на тоя поход. Нападението щеше да стане нощно време. Но така ли говореха еледжикските въстаници? Тия не искаха да знаят нищо повече от онова, щото се вършеше вън от тяхната ограда. Когато днес много градове, начело с учени глави, се делят на териториални жители и нищо не искат да знаят за други градове, пак с техни братя населени, то що оставаше за еледжикските въстаници, между които ни един нямаше да притежава по-отвлечено понятие за единицата на една държава или страна? Те казваха, че тяхната длъжност е да пазят Еледжлк само, да се грижат за безопасността на своите семейства и нищо повече."
                Записки по българските въстания, Захари Стоянов, том2

                Доколкото турска войска...срамно е, но е достоверно. Или може би 2-3 табора (баталион) са невъобразимо страховита сила?

                "По-после ще да говоря по-напространно за това, а сега ще забележа за знание само тоя истински факт, че Априлското въстание се погаси не толкова от башибозуците, колкото от жестокото време. Разбира се, че на неприятеля това му не пречеше; неговите пушки бяха шаспо, шнайдер и винчестер."

                Записки по българските въстания, Захари Стоянов

                Сполай ВИ!

                Comment


                  кало написа
                  ... а заради това, което е правел човекът от твоя ник, днес САЩ удрят с крилати ракети...
                  Кланетата са факт, каквото и да си приказваме. И не съм съгласен, че трябва да ги замазваме по политически причини. Не виждам и какво ново може да добави по въпроса въпросния българо-германски екип. Може би някакви нови, неизвестни документи, отричащи тези кланета ли?:sm186:
                  А може би човекът от моя ник е виновен и за Руско-турската война?

                  "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                  Comment


                    von Danitz написа
                    Уф, сега гледах и Каракачанов при невероятно "умната, прозорлива и надарена" Ани Цолова, страшен кич. Чете ни от речта на Юго пред френския сенат. После нападна защитниците на извиненията за възродителния процес. Естествено. И сега пак се връщаме на изходни позиции. Бай Тошо защитаваше рОдината, Гадният Запад(германците=фашисти), с турските колячи, искат да ни оставят без нея, Русия ще ни помогне и лично товарищ Путин ще ни помогне. Това сочат историческите документи, това сочат и журналистическите материали от българския Таймс - Труд и от българското Си Ен Ен - Скат.

                    Явно това е едно пране, по-скоро партенка, която ще съхне поне няколко месеца. От руското посолство тая седмица пак ще пратят веиколепен доклад от София, и ще ги похвалят.
                    Късметлия... Аз пък гледах Божидар Димитров. Както може да се досети човек, ако не е той да ни защити националните интереси, досега немци, турци и български родоотстъпници да са ни изтрили от лицето на земята.

                    Гледам, статията на Мартина Балева е от преди една година. Няма никакво ново събитие, което да повдигне този въпрос точно в този момент, освен разбира се изборите за Европарламент. Да стане ясно кои ще защитават националните интереси и кои ще ги продават. Костите на Калоян не им бяха достатъчни, сега и костите в Батак.

                    А между другото, темата, макар и да не е десета по ред, ако не плаче, то поне силно моли за заключване. Ако някой има да изнесе факти или анализ по събитията в Батак и рецепцията им в годините след това (защото това също е историческо събитие) - с интерес бих се запознала, идеологически, политически и партиотични коментари не ми се четат (лично мнение).

                    Comment


                      ох, не разбирам защо този разговор продължава.

                      Аз казвам (за 147-ми път), че не бих могъл да коментирам изследване, което не съм чел. ТОЕСТ - НЕ МОГА ДА ГОВОРЯ ПО СЪЩЕСТВО ДАЛИ ТВЪРДЯНОТО ОТ АВТОРИТЕ МУ Е ВЯРНО ИЛИ НЕ.

                      А забележката за ника (очевидно трябва да поясня и това) беше, за да покаже до какъв абсурд водят изводите за отношенията в историческото минало от гледна точка на съвременните отношения. със сигурност подобна позиция НЕ ВОДИ до разбиране. между другото, няма сведения през 19-ти век да са ползвали интернет - значи са задръстени непросветници (особено мюсюлманите)...

                      Comment


                        Бе ние всъщност на Хлътев що му викаме Бенковски, като стана дума за Венедиков. Какъв паспорт е имал бай Гаврил? Дибо май нещо за "ръждивия кинжал" подмята, ама таз тезичка ще им излезе на приятелите възсоленичка, пък и пиперлия. Повод и причини, хора, за избухването на войната за освобождение на България... нелицеприятно, действително.

                        А за книжки, в тоя ред на мисли, бих могъл да предложа на вниманието ви и Петвеков с "История на Източния въпрос", и Раковски-младши с "Русия на Изток"...

                        Comment


                          Аз не съм много компетентен по история на Възраждането, но тук става дума за нещо твърде ясно: кланета е имало, разбира се, включително и в Батак. Съществуват документи, в т.ч. и турски. А - доколкото разбирам от медиите - проектът се прави, за да бъде "опровергано" клането в Батак. Вчера по една телевизия показаха самия текст на проекта в едър план и успях да прочета няколко реда, затова го и казвам.
                          Божидар Димитров, естествено, се оля за пореден път с бомбастичните си приказки поне по 5-6 TV-канали, които нацелих, но за основното беше прав. Един път и аз да съм съгласен с него.
                          От друга страна това, което намеква Dibo, е също истина. Въстаниците не са били ангели - основното занимание на т.нар.Хвърковата чета е "окървавяването" - знаете какво то значи. Но "нежните революции" тогава не са били на мода.

                          Comment


                            кало написа
                            А забележката за ника (очевидно трябва да поясня и това) беше, за да покаже до какъв абсурд водят изводите за отношенията в историческото минало от гледна точка на съвременните отношения. със сигурност подобна позиция НЕ ВОДИ до разбиране. между другото, няма сведения през 19-ти век да са ползвали интернет - значи са задръстени непросветници (особено мюсюлманите)...
                            Не съм сигурен, че схванах всичко, написано. Затова не съм сигурен, че мога да отговоря подобаващо. Тогавашните кланета, преувеличавани, или не, са били факт, послужил като повод за свикването на Цариградската конференция. Дори Великобритания, традиционен османски съюзник, не се е възпротивила на Руско-Турската война. Това мисля, че говори достатъчно и за гледната точка на съвременниците на онези събития.
                            Пак ще се повторя. Каквото и да се е случило тогава, то по никакъв начин не е причина да мразим днес някои етнически групи. Каквото и да отрича или твърди немския екип, Болен Клинкерхофен и феновете му ще продължат да насаждат междуетническа омраза по разбираеми причини.

                            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                            Comment


                              разбрахме се.

                              Comment


                                Преди малко ми изпратиха концепцията за проекта, която прикачвам. Според мен става дума за тълкувание, което е в унисон с разни практики на толерантност. В този проект не става дума за историческа реалност, а за дискусия по отношение на стереотипи. Винаги стереотипите са свързани с тълкувания.
                                ___________
                                Хм, файла ми е 1,49 МВ и не ще да се качва, а е в пдф. Режа и слагам в word.

                                Comment

                                Working...
                                X