Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Китай срещу СССР

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Китай срещу СССР

    Простете моето невежество,носят се разни легенди,че шейсете години на миналия век Китай напада СССР и за това как армията на Китай била унищожена с някякви невероятни орьжия само за няколко дни! Моля да ми кажете ,има ли такьв случай и ,ако има какво и как е станало? -?Благодаря за разбирането!
    Last edited by роген; 07-08-2006, 16:27. Причина: правописна грешка

    #2
    и аз съм ги чувал тия

    както и предположения, че победата е постигната чрез масиран обстрел с мобилни ситеми за неуправялеми ракети

    Comment


      #3
      Не ставаше въпрос за "нападение", а за гранични инциденти (повече от един), като мястото е остров в гарнична река. Доколкото си спомням, ставаше въпорс за постепенно ескалиране на събитията и включените сили, като в крайна сметка съветската армия използва установки за залпов огън (не помня какви), за да прогони китайците от острова. Т.е. причината е сходна като тази, довела до Халкинголския/Номонхансикя инцидент - неточно уредена гранична линия по река. Някъде, мисля че в този форум, имаше по-конкретно описание на сибитията. Трябва да се използав функцията за търсене.

      Ето я и въпросната тема:
      Last edited by gollum; 07-08-2006, 13:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

      Comment


        #4
        Държавната граница м/у Китай и СССР по онова време е минавала не по фарватера на реката,както е прието.От царско време остров Дамански и бил територия на Русия.Китайците искали този остров,рашаните не го давали и постепенно напрежението ескалирало в нападения на части от армията на Китай.За последно в резултат на сраженията е пленен съветски танк,последен модел чийто прототип в момента китайците го произвеждат масово.Имало е загинали и от двете страни.Това е наложило включването на по-големи сили от страна са руската армия и е наложен масиран обстрел с ракети система "Град",което си е казало думата.После сраженията са преустановени, защото не можат две соц държави да воюват.Съответно китайците запълнили коритото на реката от към тяхната срата,островът престанал да е остров и в момента територията му е китайска. :tup:

        Comment


          #5
          А, хъм, за този случай ли се разправя че пленения танк е Т-72, едните го влачели с кабели по дъното на реката, другите се опитвали да си го върнат? Чел съм някъде статия за такова нещо на времето, но бях останал с впечатление че става дума за някакъв остров в Тихия Океан въобще, където съветите правели учения и американците решили да им свият един танк. Може и да бъркам, но в реката бойни водолази се боричкали 2-3 дена, докато накрая танка бил отмъкнат (от китайци или американци )
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            #6
            Конфликтът за който се носят легенди става през 1974 г. и продължава 3 дни. За тогавашните разбирания наистина е преключил твърде бързо, още повече че доколкото знам Китай е навлязал на територията на СССР с доста голям контингент (пък може и да не е бил голям, все пак не съм бил там!). Унищожението на китайците е станало с реактивни артилерийски установки от типа на "Град", но не точно. Не съм военен и не знам точно, но съм говорил с хора които са имали контакт с участници в конфликта и оттам знам, че една такава артелирийска установка може да обработи бая голям терен.

            Сражението никога не е било някаква тайна, но наистина за него малко се говори. Поради това, че приключва бързо започват да се носят легенди, че е използвано някакво принципно ново унищожително оръжие. Обаче в десетилетията на космическите одисеи, звездните войни и неутронната бомба, едва ли може да ни учудва това.

            П.С. Пък твърдението, че социалистически страни не могат да воюват, не е правилно. Аз например помня войната между Китай и Виетнам през 80-те години на ХХ век.

            Comment


              #7
              Хм, баща ми ми е разказвал, че някакъв негов познат офицер бил на мястото на конфликта. Та този офицер казал че Руснаците използвали лазери...Не знам до колко е достоверно това. Освен това и за ракети, които вдигали "мъгла" и полсе 1 ракета възпламенявала "мъглата" и на мястот оставало само обгорена земя (за това мисля че ставаше въпрос и в другата тема....).

              Comment


                #8
                Това са ми го разказвали и на мен, за лазер, през който китайците нимали и се изпарили :shocking: Обаче като поотраснах се порових и не немерих нищо за лазери, ползвани от руснаците. Както се казва по-горе те ползват ракетна система от типа "Град".
                Но иначе историята със лазера е много яка за лека нощ
                Аз-ът губи смисъл в битката. Тук на бойното поле, аз-ът се завръща единствено, когато враните впият клюнове в посечения ти труп, когато длетото потъва в надгробният камък, за да избише окованото в дати име. Бием се като отряд. Умираме сами. Винаги е било така и винаги винаги ще бъде.

                Never let the future disturb you. You will meet it, if you have to, with the same weapons of reason wich today arm you against the present. Marcus Aurelius Antonius

                Comment


                  #9
                  И на мен са ми разказвали тази история за Китай с/у СССР.Казват че руснаците са дали 49 жертви , а китайците 2 млн. Благодарение на лазера който руснаците използвали с/у тях бая са понатупали китайците ако историята е вярна разбира се.
                  Союз Советских Социалистических Республик
                  http://www.vbox7.com/play:3ab659cc

                  Comment


                    #10
                    С две изречения - действието се развива през 1969, островът е Даманский. Малко островче, почти до китайския бряг. При последващите преговори руснаците официално го признаха за китайски, а китайците засипаха канала между острова и брега и той вече даже и не е остров.

                    Няма лазери, няма извънземни. Има дивизион 122 мм "Град" /тогава секретни/, танк Т-62/тогава също секретен/ пленен от китайците и нормална стволна артилерия.

                    Ето един линк с подробности: http://www.damanski-zhenbao.ru/chronicals.htm


                    thorn

                    Средновековните църкви в България

                    Comment


                      #11
                      След 1969 г. също е имало погранични инциденти между СССР и Китай.
                      Стандартна работа - престрелки, навлизане в чуждото въздушно пространство, такива неща.
                      Чел съм за инциденти при които са сваляни китайски бойни самолети, но легенди много.
                      Ама знае ли човек всъщност.
                      Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                      Comment


                        #12
                        А защо не обсъдим широкомащабен Китайско-руски конфликт - 2009-2010 година например. Повод - въстание, примерно, на Китайци в Комсомолск на Амур, щото им забранили китайската нова година. Искат международен арбитраж. В града влизат ОМОН и се започва ескалация. Виетнам и Северна Корея пазят неутралитет. Казахстан , неутрален, но някоя от страните може да използва територята му за обхват. Афганстан и Таджикистан- бойно поле. Монголия също на пангара. Индия- позиция в развитие заради Пакистан, който преде с Китай. Кой с какво ще удари. Колко дни ще трае конфликта? Кой ще спечели?

                        Е, как мислите? И не почвайте анализа с "това е невъзможно, щото обективно погледнато...", ако е възможно! Нека реализмът да е в бойните действия.Ама ще кажете:"Те са неотделими от политическата система за сигурност!"- ама и за това не ми е приказката Без политика, ми е мисълта, за бой да си поговорим.Кой е по-силен - Китай или Русия, ядрено знаем. Ама по чугун също знаем...

                        Comment


                          #13
                          В конвенционален конфликт Китай е по-силен. Икономически и логистически. Поне такова е незапознатото ми мнение - братушките няма да могат да пратят големи сили в такива забутани райони, а каквото пратят, ще измре от глад
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

                          (Richard III - William Shakespeare)

                          Comment


                            #14
                            Така, така, ама едва ли ще е конвенционален. Вземат ли китайците Иркутск, ще прережат руснаците през средата. Нямам идея колко ще е руската мобилизация и до какво ще доведе...Няма да е конвенционален. Ще нагреят Харбин, Шанхай и Пекин.

                            Comment


                              #15
                              Това ще е забавно - ядрена война не заради Европа, не заради арабския нефт, не заради религиозен екстремизъм, а зари едни от най-забутаните области на земното кълбо

                              Хм, порових за някоя снимка от "онези" места и ми попадна Мис Сибир (явно виреят и хубави неща там)

                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment

                              Working...
                              X