Връх Зъбите, южно от Гевгели! Аз имам подробна карта на целия фронт на 5-та пехотна дивизия - там няма върхове. Може би е по на запад от Гевгели по Паяк планина.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гевгели
Collapse
X
-
Прав си еМГето. И тук ударих на камък - в търсачката написах 'општина Гевгелиjа карта' и някъде между стотиците намерени сайтове намерих подробна сателитна карта на района с опции за zoom +/-. Никакви върхове. Има на югоизток някакви хълмчета, но те са на гръцка територия и по-скоро през фронтовата линия. Остава на запад. Пращам ти какво са ми писали от ЦВА - най-долу на първа страница и началото на втора, няма лъжа, връх Зъбите южно от Гевгели. Както споменах по-горе във тази тема, убите от същия полк има при кота 321 или 32i (не се чете точно) и спасителната висота, което говори все пак за някакви възвишения, но чак пък връх - там просто няма! От друг четец на форума, по скайпа, получих информация, че нашите са си наименували безименните върхове понякога както им отърва (напр. на някой загинал офицер и т. н.). Вече се чудя какво да правя. Минава ми през ума да потърся Любчо Корнелов от Охрид, който органиизира преди 2 г поход по Солунския фронт - оставил си е телефона в интернет, може той да знае нещо, най-малкото ще ми каже дали въобще ще ме пуснат там, ако отида, в предвид че това е все пак граничен район... Наистина по тоя въпрос не знам къде какво още мога да науча - май никъде нищо, но продължавам да ровя
Comment
-
Von Danitz, изпратих въпросите си като прикачен файл на е-мейла на архива, който намерих на сайта му. Но първо се обадих. Всъщност, това не ми е първото писмо до тях, но този път прекалих с въпросите... Приятно съм изненадан от отговорите, а за някои по общи въпроси изискващи повече работа ми отговориха, че трябва да ида на място и да получа читателска карта. Но и това, което получих не е малко. Това писмо беше за роднини. Но съм изпращал писмо и за издирване на загинали от дадено населено място - за съжаление не можаха да ми помогнат там. Не знам дали си се мотал из Добруджа, но там паметта за войните е нулева (изключение - с. Оброчище - паметникът е нов). Румънците са изгорили всички архиви - граждански и църковни регистри. Там няма войнишки паметници и никога не е имало, заради окупацията. Преди седем години станах зет в с. Стожер и пратих писмо до архива, подписано от попа и някои първенци. Имах намерение да финансирам паметни плочи и да ги монтираме на църквата, но ми отговориха, че не могат да ми помогнат без да знаят полковете. От тогава се занимавам само с роднини, започнах от най-близките, но само за един успях да въстановя последните мигове от живота му.
Comment
-
Не, като казах подробна, имам предвид обектите! Южно от Гевгели е Сеховската позиция - с. Сехово. Окопите минават непосредстено южно от селото с няколко (предни постове) малко по на юг. Не си спомням да има "Зъби". Има "Облата", "Циреите" (ляв и десен), "Офицерски кандидат (ако не се лъжа Никола) Авджиев" и "Дунавска китка" - но то е вече на (зад) Яребичните висоти, доста по на запад. "Зъби" не си спомням.
Comment
-
еМГето, благодаря ти за отговора. В писмото до мен от военния архив, което съм прикачил няколко мнения по-нагоре, се споменава за друг мой далечен родственик - Иван Хитов, старши подофицер, затиснат от един увраг и умрял на предната позиция при с. Сехово. Предполагам увраг значи окоп и се е срутил като са го копали или нещо такова, но това не е толкова важно - важното е, че той и изчезналият при връх зъбите са били от една рота - 10-та рота на 20 ПП. Доколкото разбрах полкът е на същата позиция от 1916 г. Единият е умрял на 30.07.1916 вероятно при копаенето на окопи при Сехово, а другият е атакувал 'зъбите' на 02.09.1918. От всичко това съдя, че връх зъбите е бил някъде под сеховската позиция, защото е бил атакуван - значи е бил пред нашите окопи... Ти споменаваш за някакви предни постове - имаш ли представа колко са били отдалечени напред. В момента чакам отговор от архива, поисках копие от списъка с изчезнали и убити в същата атака. По него ще си направя извод за мащаба на атаката и ще се опитам да вържа мащаба с релефа, следвайки логиката, че малък обект се атакува с малко хора и обратно, при положение че нямаме настъпление на целия фронт, а някаква щура авантюра с неизвесна цел, най-вероятно, както се каза по-горе за изясняване положението на противника. Доколкото съдя от последното ти мнение, цитираш тази своя карта по памет и вероятно не ти е под ръка. Има ли начин да ми я пратиш, или, ако е голяма, поне част от нев в района на сехово. Съдейки по имената на върховете които даваш - кандидат офицер Авджиев и Дунавска китка, тези имена са си ги измислили нашите и е невъзможно да се намерят на гръцки и македонски карти...
Comment
-
За съжаление картата не е под ръка. Не си спомням и мащаба и!
Позициите са били наричани с най-причудливи имена - в. Пеперуда, Свинския овраг, Пипенерата и какви ли не още! Те нямат нищо общо с географските имена, а са за вътрешна употреба (за командуването и още, като засекретяване в случай, че противникът подслушва разговорите).
Нападението е било вероятно патрулно (контролно). Такива са били проваждани непрестанно за залавяне на пленници или просто за да държат противника в напрежение.
Comment
-
Имам нови сведения от архива:
атаката на в. Зъбите не е атака, а контраатака. Значи върхът трябва да се търси в нашите позиции или предни постове. Смущава ме това съкращение 'в.' - може да е висота например, но това няма толкова голямо значение. При контраатаката са убити 2-ма човека (единият командир на отделение), ранени са 5 и са изчезнали 5. Всички те са от 10 рота (с изключение на един от 11-та) от 20-ти пп. По броя на загиналите съдя, че това е малка активност - както Von Danitz и еМГето вече предположиха. Имам копие на заповедите около тази дата - нищо повече, никъде не се споменава каквото и да е. От тук нататък ще съм благодарен на всеки от вас, който може да помогне с идентифицирането на върха (пише южно от Гевгели) и целите на атаката. Почти съм сигурен, че няма как да се сдобия с повече информация - но все пак...
Comment
-
Papena, доколкото разбрах, едно от нещата, които те интересуват, е за сраженията на 20 пп. Преди няколко години (мисля, че в 2002 г.) в Добрич издадоха книга на Георги Казанджиев за Добричките полкове във войните. Заглавието мисля, че е "Унизени, но непобедени". Помня, че се разглеждаше и бойния път на 20 пп. Местните историци са доста активни, така че може да има и други издания по темата.
Comment
Comment