Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Арменският геноцид

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

miralayyunus написа
    Но както споменава горе много коректно Йулиан Август тези хора не са клали за кеф,тогавашната ситуация е много по сложна от всякога (1915)
    и може да се каже Че Арменската освободтелна органзаця е най силната
    за времето си по добре е органзрана от всЧки Балкански комтети,по добре са въоржени(разбра се от Велкте сили и от тогавашнят веЧен враг на Османцте Русия тука може да се каже Че служат на Руските интереси)

А би ли допуснал , че са служили на собствените си интереси ?

Comment

виталий написа
      ...P.S. Вопрос- как Турция (если согласиться) должна признать геноцид?
      Покаяться всей страной? Кается только правительство? Каются родственники прошлых правителей и солдат? ....
      Тов. Виталий,

Не надо изобретать заново колесо. Платят же рядовые немцы евреям за "дела, которые они не совершали", как Вы прочувственно выразились. Современная Турция пытается отрицать национальный характер этого преступления и ответственность турок за трагедию армянского народа (мол, происходило это в период существования Османской империи), опасаясь вытекающих последствий. Ведь, кроме морального осуждения, включаемого признанием геноцида, возможны претензии и чисто материального характера - иски со стороны потомков жертв, территориальные притязания, притязания на культурные ценности, которые на турецкой территории.

Требование признать геноцид - это требование называть преступления своими именами.

А мне лично глубоко наплевать на "великую державу" Турцию, у которой были "славные страницы истории".
      Last edited by Nick; 24-05-2007, 18:07.
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Вопрос- как Турция (если согласиться) должна признать геноцид?
        Колкото до техническата страна на въпроса, решението никак не е сложно. Публично изявление от президент или премиер, под което са се подписали членовете на парламента. Вдигане на паметници на съответните места. Може и обявяване на някаква дата за отбелязване на събитието.
        Материалната страна - назначаване на комисия, която да разглежда исковете за обезщетения и да отпуска парите според решението. Както се процедира с евреите.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Както се процедира с евреите.
          Ма, тия не са евреи

Comment

Да... Боюсь номер с Евреями прокатывает только с Евреями...
            При вс¸м мо¸м уважении, Евреи не совсем "равные среди равных"
            Германия платит долги Евреям из-за мощного Еврейского лобби во многих странах в мире. Например с Белоруссами ситуация немного другая , суммы выплат (если они и были) в ДЕСЯТКИ раз меньше.

Хотя Армяни (если мне не изменяет память :sm186: ) относятся к той-же группе народов

"Требование признать геноцид - это требование называть преступления своими именами".
            Согласен, преступление надо называть своими именами. Это был геноцид... Но кто его совершал?
            Разве та страна на которую "глубоко наплевать на "великую державу" Турцию"?
            Правители той эпохи давно уже превратились в пыль...
            Они были преступниками - да, но соответственно и преступники те правители и государства, кто потдерживал с ними теплые, дружеские отношения, союзы.

"Современная Турция пытается отрицать национальный характер этого преступления и ответственность турок за трагедию армянского народа (мол, происходило это в период существования Османской империи), опасаясь вытекающих последствий. Ведь, кроме морального осуждения, включаемого признанием геноцида, возможны претензии и чисто материального характера - иски со стороны потомков жертв, территориальные притязания, притязания на культурные ценности, которые на турецкой территории". В том, то и дело, что процедура признания геноцида может привести к другой несправедливости к ныне живущем, ни в чем не виноватым людям.
            Ведь если геноцид признает Правительство, то расплачиваться по любому будет бедный рабочий или крестьянин Ахмет, а не Примьер-Министр, который признался ради легализации своих миллионов в Швейцарском банке ...
            Last edited by виталий; 25-05-2007, 09:23.
            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Забелязвам обаче определен стереотип на имперско мислене да се повтаря
              Сред разни хора и случаи. Почти като с естонския проблем
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

виталий написа
                ...
                Согласен, преступление надо называть своими именами. Это был геноцид... Но кто его совершал?...
                А совершал его, друг любезный, тот же самый "бедный рабочий или крестьянин Ахмет". Не премьер-министр собственной персоной резал, насиловал и грабил.
                Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

miralayyunus написа
                  Подобни кнги за преувелЧената Арменска загуба са написани от множество западни историци като Justin Mc Carty и dr но не са разпространяват добре заради слната Арменска диаспора
                  Miralayyunus arkadashim, знаеш това не е заяждане. Justun McCarthy обаче като историк е известен именно само с отричането си на геноцида и никакъв сериозен принос като историк. Освен него, колко са другите историци, ама сериозни историци, които да отричат геноцида? А същевременно има и хора като Танер Акчам. Или той е предател а? Или пък попада под ударите на член 301? (Между другото нещо подобно на този член сигурно е мечта на българските националисти, БеДе-та, радетели за възраждане на национални ценности или каквито там се зоват). В това което пишеш, посочваш, че истината не е толкова проста, че има и арменска пропаганда и трябва да има дебат. Хубаво ама самата Турция не позволява дебат. С мерки като член 301, с убийството на Хрант Динк, с мерките с/у Орхан Памук, с това, че хора като Танер Акчам, са принудени да търсят политическо убежище и т.н. и т.н.
                  Стигне ли се до истински дебат обаче, аргументите на такива като Макарти много бързо издишат. Факт...
                  Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Постът на потребителя благовест нарушаваше Форумния Правилник в няколко точки и бе изтрито.
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Имам една книга на О. Памук казва се " Името ми е червен " и въобше не знаех че този автор е забранен в Турция заради мнението си за арменския геноцид. Казвал ли съм тук че и аз не го признавам това??? Маи не. Имам едни енциклопедии у нас които си ги чета и имат снимки от вестници от те времена. Та значи в една такава страница пише че арменска неква си организация сложила бомба в каляската на султан Абдул Хамид която гръмнала и убила няколко човека от кортежа на султана и два коня Можех да дам и по подробни данни но ме мързи щото пия кафе и съм ядосан на шефа че ме глоби 10 лв. за нещо което не съм виновен. Та стига съм се отклонявал...значи това става на 21.07.1905 г. А през 1921 г. на 15 март е застрелян Талят паша в Берлин от арменски активист на некавси комитет! Мдаааа......сега въпросът ми е кога е станал този геноцид коя година , атентатът срещу султана е бил несполучлив през 1905 г. а този срещу премиера през 1921 г. са ударили шестица от тотото обаче тук връзката е в това че аз ако бях султан през 1905 г. и то със нрав като Абдул Хамид ( четете история на Османската империя ) щях не към Ирак да ги екстрадирам ами направо в шепите на фамилия Романови да ги изпратя! Но проблема тук е друг, как така този свиреп султан ги е търпял толкова време?
                      а Израел що не искат репарации от Римското правителство за геноцида на евреи по времето на Веспасиан ? нали знаете че от то време до 1946 е нямало еврейска държава щото им разгонил фамилията
                      Най- ярките звезди на род османски
                      корони носят и седят на трона царски,
                      покорни са на заповедите господни
                      делата им добри и благородни.
                      И да воюва за правата вяра
                      на бащин трон султан се възцарява.

из " Корона на историите " на Ходжа Садеддин

Comment

Mehmed Fatih, така, или иначе геноцидът си е факт! И само "разни историци и публицисти от ранга на Резун и Божко Димитров могат да го оспорват.
                        They march in full battle dress
                        With faces grim and pale
                        Tattered banners and bloody flags
                        Rusty spears and blades...

Comment

Ааз пък си мисля зашто най големите турски историци като Халил иналджък, като професор Ортайлъ(дректор на топкапъ музей) като орднариус Фуад Кйопрюлю и много други казват Че не може да се каже Че е геноцид

тези яки хора не вярвам да скрят в душата си така нареЧенят Геноцид
                          since 1453
                          from İstanbul

Comment

Мисля, че с това се прекалява вече. Това, че турската национална пропаганда отрича събитието не означава, че то не се е случило. И айде да не превръщаме форума в трибуна на тази пропаганда. Предлагам да спрете до тук, преди дискусията да загуби добрия си тон и после да има закъснели съжаления.
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

От този пост нататък предложението на Воланд да се разбира като официално нареждане на Форумната Управа.
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Струва ми се, че цензурата ни идва малко в повече от необходимото.

Иначе фактът си е факт - в тези области е имало арменци, сега няма такива.
                                Last edited by Thorn; 13-06-2007, 09:33. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X