През 1919 Антантата създава Комисия за проучване на нарушенията на законите за водене на война, която изработва доклад, изброяващ стотици военни престъпления и посочващ стотици германски, турски и БЪЛГАРСКИ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ !!! Имате ли представа кои действия на Българската армия са третирани като военни престъпления и кои българи са включени в този списък ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военни престъпления
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Гост
99% относно българите са сръбски лъжи, неопровергани от Стамболийски.
Като е толкова обективна тая комисия, посочва ли сръбски и гръцки военнопрестъпници?
Това е чиста проба подготовка на победителите за следвоенния техен диктат.
-
Аз, без уви да знам нещо конкретно по тая тема, бих казал, че по принцип не малко от дейстивята на коя да е армия по време на война могат при желание да се квалифицират като "военно престъпление". А това, че смятаме само армиите на съседните ни държави, но не и нашата, за способни на "военни престъпления", единствено показва доколко успешна е националната ни пропаганда и към коя нация принадлежим.
И това го има, несъмнено. Същото се случва и в края на ВСВ. Което обаче не означава, че военните престъпления са измислица - по-скоро сатав въпрос за липса на реципрочност (и естествено, поначало всичко това е въпрос на тълкуване и желание да бъде открито нещо).Това е чиста проба подготовка на победителите за следвоенния техен диктат.
Comment
-
Напълно се присъединявам към това мнение. Голъм, за пореден път моите най-искрени комплименти :nworthy:gollum написаАз, без уви да знам нещо конкретно по тая тема, бих казал, че по принцип не малко от дейстивята на коя да е армия по време на война могат при желание да се квалифицират като "военно престъпление". А това, че смятаме само армиите на съседните ни държави, но не и нашата, за способни на "военни престъпления", единствено показва доколко успешна е националната ни пропаганда и към коя нация принадлежим.
И това го има, несъмнено. Същото се случва и в края на ВСВ. Което обаче не означава, че военните престъпления са измислица - по-скоро сатав въпрос за липса на реципрочност (и естествено, поначало всичко това е въпрос на тълкуване и желание да бъде открито нещо).
Comment
-
Но все пак е интересно да се узнае кои акции на Българската армия са възприети от Антантата като военни престъпления. Имам бегъл спомен от ученическите години,които ни преподаваха НВО - помня, че нашият преподавател мимоходом бе споменал, че Антантанта обявила ген.Колев за военен престъпник ( може би става дума за онзи списък ? ) за действията на Конната дивизия в боя при Карапелит -Кочмар -Курт-Бунар.. .SEMPER AGRESSUS
Comment
-
Аз поне не знам ген.Колев някога да е бил обявяван за военнопрестъпник. А и няма как да е бил в списъка за издирване, изготвен през 1919, защото си отива от този свят на 29 юли 1917 г. във Виена. Доколкото знам големият брой обвинения са били във връзка с потушаването на т.нар.Топличко възстание в Сърбия през 1917 г. В тая връзка е бил издирван ген. Протогеров.
Comment
-
Гост
Несъмнено. Само че ще прощават да изкарват българите военнопрестъпници, а себе си - не. Нали знаете Протогеров колко е бил обичан в Сърбия, както и цялото ВМРО? Колко му е да пробват да го приберат од топлото си крило. По-вярвям на това, отколкото на версията за жестоките потушавания. Нали знаете сръбските чети в Македония какви са ги вършели, както и армията?gollum написапо принцип не малко от дейстивята на коя да е армия по време на война могат при желание да се квалифицират като "военно престъпление". А това, че смятаме само армиите на съседните ни държави, но не и нашата, за способни на "военни престъпления"....
Най-малко българската армия може да се обвинява на Балканите за това, не че не го е имало.
Поне заради факта, че БЪЛГАРИЯ СИ Е ЗАВЗЕМАЛА СВОИ ТЕРОТИРИИ. Не че не е имало това-онова, но дисциплината на армията ни си е била на ниво.
Обратно, сърби и гърци, па и турци, са били надъхвани точно с агресия срещу българския народ, което липсва в нашата реторика от войните. Има например плакати, където един гръцки войник ЯДЕ гърлото на български и пише "Бъдете българофаги", което значи нещо като българоядачи" ...
После - НЯМА ФАКТИ. В една книга - "България и Беломорието" има фундаментални 4 бр. снимки - група полицаи с бели дрехи стоят над трупове с отрязани глави. Дума да няма, варваство. Гръцката снимка гласи "гърци-жертви на българските палачи"; македонската и сръбската - аналогично. Всъщност това е един избит самоковски партизански отряд ....
Вие ми кажете за какво им е такава фалшификация, ако имаше факти. Няма.
За прочутото драмско въстание, дето били паднали 50 000 борци за свобода знам от първа ръка, от участник, че всъщност е било работа не толкоз на гърците, но на македонстващи и проюгославски сили и че жертвите са не повече от 500.
През ПСВ съм чувал, че обвинявали българите, че пълнели със сърби църкивте и ги задушавали с дим. Вие ми кажете вярно ли е.
Като се гледа изводите да са реални, това е правилно, но не и на основата на сръбски източници. Та те викаша, че до Сливница се говори не български, а "шопски" и че в Македония живели 500 000 сърби /то не остана място за албанци, ей..../
Балкани са това, не се подвеждайте.
Comment
-
Е, аз също не считам думите на моя учител за последната инстанция на истината, и поради тази причина отговорих тази тема. Честно казано, на прима виста, не бих могъл да предположа какво са имали предвид съглашенците. Явно е, че са ни приписали действителни и мними престъпления - така е когато победителите ни съдят. Така е през 1918г., така и през 1947г.Николай написаАз поне не знам ген.Колев някога да е бил обявяван за военнопрестъпник. А и няма как да е бил в списъка за издирване, изготвен през 1919, защото си отива от този свят на 29 юли 1917 г. във Виена. Доколкото знам големият брой обвинения са били във връзка с потушаването на т.нар.Топличко възстание в Сърбия през 1917 г. В тая връзка е бил издирван ген. Протогеров.
Някой би ли ни осветлил за Топличкото въстание ?SEMPER AGRESSUS
Comment
-
Гост
Какви по-точно "зверства"? Сръбската армия си е армия и унищожаването й е въпрос на война. ВМРО има много основания да се занимава с нея. Пък ако е искала да се запази, да се е предала. В България военнопленниците не са страдали, което е доказателство, че българската армия като цяло не си е позволявала да прави бели. Не и над неизбежното и във всички случаи повече от другите.Thorn написаДоколкото знам доста зверства е имало при трагичното отстъпление на сръбската армия през 1915. Макар, че доколкото знам за повечето от тях е виновна не редовната армия, а ВМРО.
Ако някой историк се зарови в архивите на военните съдилища, ще получи добра картина.
Не се съмнявай, имали са предвид да ни изкарат канибали и изроди пред света та да приберат Македония, Тракия и всичко, което могат.HELLCAT написаЧестно казано, на прима виста, не бих могъл да предположа какво са имали предвид съглашенците. ....
Някой би ли ни осветлил за Топличкото въстание ?
Това въстание надали е нещо съществено, ако въобще е въстание. Сръбски измишльотини.
Comment
-
А за израза съюзници-разбойници не си ли чувал? Изобщо цялото ти писане, във всички теми е пример за резултатите на различни пропагандни кампании.Обратно, сърби и гърци, па и турци, са били надъхвани точно с агресия срещу българския народ, което липсва в нашата реторика от войните.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Гост
Мерси
Обаче съм прав. Съюзници-разбойници е справедлива и нормална реакция на поведението на съюзниците ни, а от него до "яжте гърците" е от небето до земята.
ПП
На кои кампании по-точно?
Comment
-
Войната срещу тероризма, образователната система на Република България, дрънканиците на директор на национален исторически музей, дрънканиците и драсканиците на различни други професори. Сигурно и други, не е чак толкова интересно, че да го проучвам специално.На кои кампании по-точно?Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Гост
По принцип, военнопрестъпления е имало от страна на всички воюващи. Някъде из форума бях показал снимки на нехуманни куршуми /не, че има хуманни/, използвани от англичани и французи./показвам ги пак/ Но и ние не сме били безгрешни... Нашите войници са рязали върховете на Манлихеровите куршуми и по този начин са повишавали поразяващата им способност няколко пъти...
Comment
-
Гост
Е, много плоско схващаш пък ти сега. Нещо не чаткам - конкретните не съгласия са едно, но какво против поначало имаш срещу "образователната система на Република България, дрънканиците на директор на национален исторически музей, дрънканиците и драсканиците на различни други професори?"Hans Delbruck написаВойната срещу тероризма, образователната система на Република България, дрънканиците на директор на национален исторически музей, дрънканиците и драсканиците на различни други професори. Сигурно и други, не е чак толкова интересно, че да го проучвам специално.
Това да. Сръбските варианти - тцvalo написаПо принцип, военнопрестъпления е имало от страна на всички воюващи.
Comment

Comment