Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съветските политически офицери

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

да

а бихте ли ми разяснили по-подробно как стои въпросът с по-висшите полит-офицери? на кого са били подчинени? на висшите военни или на партийното ръководство?

Comment

Понеже аз съм служил две години ,и преди 1990г. ,и по -волята на случая имам впечатления от няколко поделения,ще ви кажа ,че по-големи скатавки в армията от ЗКПЧ -тата нямаше.
      Водеха обикновенно часовете по полит.подготовка на които всички спяха и се говореха винаги едни и същи изтъркани лафове.
      По печените даже изобщо не водеха никакви часове,ами хващаха някой по-грамотен войник да им пише конспектите с темите за пред проверяващите.Два пъти в годината провеждаха комсомолско събрание и по някое тържество с шефките. .

В общи линии длъжност без която спокойно може да се мине,а пък дали съответното ЗКПЧ ще е някой тъпанар ,който доносничи и създава проблеми,или нормален офицер си зависи най-вече от съответния човек.

Comment

Конечно они подчинялись партийному руководству! Впрочем тогда все военные подчинялись в конце концов партии.
        "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Да, моя, грешка, не съм видял, че темата е разширена. Извинявай Виталий.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

мда

Originally posted by "виталий"

. Вообщем, если командир части был отцом своим подчиненным, то ЗКПЧ –мамкой.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

какво ли не става в необятната съветска страна........
            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

На въпроса за "политическите" генерали.

Следва да се отбележи ,че в Съв.армия и съответно в Българската,съществуваше специялна структура за ръководство на полит .живот в армията.Т.Н. ГЛАВПУР -Главно полит.управление.,имащо статут на отдел на ЦК на партията.Така че ЗКПЧ бяха пак един вид на двойно подчинение- на командира и на главпура.

Следва да се отбележи ,че Зкпч са съществували на ниво до дивизия.На ниво армия и фронт са се наричали Членове на Военните съвети.Нямам информация,как е било на корпусно ниво.

Comment

Gaden Gogi написа
                Понеже баща ми беше политически офицер та съм светнат с какво са се заниавали поне в нашата армия..... Общо взето точно това което Виталии казва, с много силен акцент върху психологията. А разните изроди замполити пращащи на почивка в Сибир (имаше един такъв лаф в "Кавказка пленница" :lol: ) се въдят предимно в кухите тикви на такива като Том Кланси. А като казах психология недейте забравя че тогава службата беше по 2 години, а в бившия СССР дори повече...
                Ти сигурен ли си, че само в кухите глави има замполити, пращащи в Сибир?

Comment

виталий написа
                  Воспитание -преданность вождю и партии. Но messire , при воспитании не забывали и про Родину и народ!
                  Допреди връщането на пагоните и патриотичните призиви в съветската армия, или и преди това, по времето на ромбчетата и "пролетарската революция?"

Comment

rambler написа
                    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

какво ли не става в необятната съветска страна........
                    Ама те нещо.... не семейни начала да не би..... ай, ай, ай.

Comment

По време на възникване са били институция за контрол на партията над армията. Така е и в България през 45-та, и после. Тогава са салагани разни партизански командири за "комисраи", заместници на командирите. Само че, във време на война бързо става ясно, че войната "не ще Екзарх, а Караджата". Затова, (според мен), по време и след на втората св. война в СССР се превръщат в органи, отговорни за морално-политическото състояние на личния състав - там да ги информират и обясняват разни събития и тези. Като идея хубаво, но основно се занимаваха с излавяне на умеещи да рисуват войници, та да рисуват плакати и паразитираха, та имаше и цял орган - ГЛАВПУНА )))) Който е служил след 89-та, да го разшифрова без справки) .
                      Като идея не е лошо, обаче те се занимаваха с комунистически глупости, повтаряне на щури постулати или "изправяне на пружини". Па и много бяха.

Comment

Има ли са военно образование.През ВСВ е и през цялото съществуване на СССР е имало военно политическото училище названо на името на Ленин.
                        Българската Армия е в сърцата ни.
                        http://vbox7.com/play:eb638c1e
                        http://vbox7.com/play:f18d542d

Comment

БНА-БА написа Виж мнение
                          Има ли са военно образование.През ВСВ е и през цялото съществуване на СССР е имало военно политическото училище названо на името на Ленин.
                          Хммм ти на това военно образование ли му викаш?

Comment

Мдааа, печално известни са много, много случаи на неграмотни съветски офицери от войната. Неграмотни в буквалния смисъл на думата- т.е. не могат да четат и пишат, но пък за сметка на това умело и пестеливо съумяват да управляват поверените им ресурси в жива сила!
                            GOTT MIT UNS!

Comment

peterpetroff, не че нещо, но в темата не става въпрос за "съветските офицери", а за "съветските политически офицери". Разликата може да ти изглежда тънка, едва ли не чисто филологическа, но не е такава. А на политическите офицери по идея не им се и полага "да управляват поверените им ресурси в жива сила", както леко неопределено си се изразил, а да се занимават с политическо възпитание на войниците и да контролират (да се грижат за) психологическото състояние на поверените им военни единици.

mitaca написа
                              Хммм ти на това военно образование ли му викаш?
                              Интересно е какво все пак е включвало това образование. Въпреки че не е много ясно колко от политическите офицери са завършили въпросното учебно заведение, особено по време на войната, когато една не малка част от мобилизираните са резервисти.

Comment

gollum написа Виж мнение
                                Интересно е какво все пак е включвало това образование. Въпреки че не е много ясно колко от политическите офицери са завършили въпросното учебно заведение, особено по време на войната, когато една не малка част от мобилизираните са резервисти.
                                Смятам да се разровя. И на мен ми е интересно, какво се е четяло там (а и от кои). Всъщност и ти можеш да помогнеш , е ако имаш време и желание (то желание дал господ, но времето е кът ).

Comment

Working...
                                X