Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пограничното сражение 1941 г. Съотношение на силите.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    "Агресивното незнание" ще се опитам да го контролирам, макар да не смятам, че съм проявявал агресия. Ирония да, сарказъм, може би, но чак пък агресия. Наистина, понякога не успявам да се въздържам, когато ме провокират, или когато избягват възникващите въпроси. Всъщност се радвам, че съм от стотния нагоре, който мисли по този начин, и че на "враговете" им свършва барута.
    .........
    Няма особено голямо значение какво четеш, ако вкараш мозъка си в действие. Дори да четеш наистина глупости. Може да са написани и в съвсем непретенциозен източник като Уикипедия. Защото навсякъде откриваш песъчинки истина. Пример: героичната история на Петя Клипа. Друг пример: рафинираната истина в книгата на ген. Сандалов. Друго е ако си предпочел да вярваш, вместо да мислиш и игнорираш всичко, което противоречи на религията, която изповядваш. Тогава наистина има значение какво четеш.
    .........
    Проблемът между двата ни "лагера" е, че едните ВЯРВАТЕ на официалната историография и се позовавате на щатните "историци", чиято работа вече повече от 70 години се основава на тайни и нескопосани лъжи, които лъсват с всяко открехване на вратите на московските архиви. И дори не се опитвате да дадете собствено обяснение на очевидни противоречия и несъответствия.
    .......
    За разлика от това другият "лагер" не вярва на нищо, а търси логиката навсякъде. Примери: 1. Един колега по-горе изкара Сталин идиот, който ръководи армията на СССР съобразно настроението, с което се е събудил сутрин. Удобно обяснение за много неща, но в него никаква логика и по-горе казах защо. 2. Никой не направи дори опит да отговори на въпроса как така Варшава пада за 20 дни, а Брест за 3 часа. Как немците в Полша напредват с 30 км дневно, а в СССР с 80 км, при положение, че полската армия от 1939 не може да се сравнява по абсолютно нищо със съветската от 1941. Крила ли са им поникнали, какво? Как колкото по-навътре влизат немците, толкова по-бавно напредват. Как превземат Брест за 1 месец (дори да приемем вашата теза), а се бият за Смоленск 2 месеца, за Сталинград 6 месеца, за Москва 7 месеца, за Ленинград повече от 2 години? И в крайна сметка последните три дори не успяват да ги превземат. При това положение твърдението, че е имало отбрана на границата е абсолютно нелогично. Логиката е в другото твърдение - при Брест отбрана не е имало, при другите градове вече е организирана. Само че вие продължавате да настоявате, че и при Брест е имало. Ако приемем това, излиза че отбраната на границата, осъществявана от кадровата армия на СССР, скрита зад крепостни стени, се оказала в пъти по-лесна за пробиване, отколкото отбраната във вътрешността на страната, осъществявана от набързо мобилизирани части без никаква подготовка, запасняци и местни ентусиасти - опълченци, скрити зад барикади и земни насипи. Дори не е необходимо да си военен експерт за да видиш черната логическа дупка в такава теза, достатъчно е да си играл стратегическа игра на компютъра си.
    ......
    Искам ти автентичен план - автентичен, с подписи, печати, изходящи номера, ти ми даваш 1. Факсимиле, 2. На !записки! по план за !прикритие!, 3. От неизвестен източник, който най-вероятно е отново някой псевдоисторик на заплата от Кремъл. Нямам какво повече да кажа.
    ......
    Понеже започнахме коментарите от разположението на силите към 22.06. съобразно картата, която колегата пусна и твоето обяснение за всички възможни варианти, упорито се опитвам да разбера как е възможно, според теб, огромна армия като съветската, да се готви едновременно за два взаимноизключващи се начина на водене на война - превантивен удар и отбрана. Не казваш. Но и не се отричаш от твърдението. Вместо това се взираш съсредоточено в примерите, които давам, опитвайки се да илюстрирам тезата си.
    .....
    Даваш ми книга от историк на заплата към руското министерство на отбраната, препоръчвайки ми го като едно от светилата по темата. Отворих я, стигнах до епопеята, в която поредният герой се опитва да взриви мост с бензиновоза си и приключих. С това опровергаваш сам себе си.
    ....
    Вярвам в древната максима, че в спора се ражда истината. Само че в случая няма как да стигнем до нея. Просто защото вяра не се опровергава с факти и логика. Използвайки факти и логика, никой не може да убеди човек, който вярва в нещо. Без значение дали вярва в Господ или в Исаев.
    ....
    В едно съм съгласен с теб. РККА не е готова. Само че не е готова за отбрана. Готова е за атака.
    Last edited by mrCrowley; 19-07-2019, 11:38.

    Comment


      #62
      От методологична гледна точка безспорно имаш право - знанието трябва да се изгражда върху факти и логика. Проблема е, че за тази цел са нужни две неща: 1) много силно упорство в ровенето из разни документи; и 2) много силен интелект за логически анализ на тези документи. Поотделно двете качества се срещат достатъчно рядко, а съчетанието им е, да кажем, твърде екзотично.

      Но лично аз имам вяра в теб. Пожелавам ти успешно изучаване на периода

      Comment


        #63
        Бележка от мен като модератор: не съм разчистил темата, само защото Кухулин явно (все още) има похвално желание да се бори с незнанието.

        mrCrowley, "тезите" ви наистина вече са изказвани многократно на форума и просто трябва да обележа, че наистина показват повръхностно, но пък доста ентусиазирано в повръхността си, позание по темата. Което е съвсем нормално, но и аз бих препоръчал по-задълбочено проучване, по възможност сериозна литература (споменатият от Кухулин Гланц е силно препоръчителен).
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

        Comment


          #64
          Простете, не знаех, че "знанието" е категория, която се дефинира само съобразно критериите на съответния форум, респективно екипа, който го модерира. Дано доживеем СССР да разсекрети архивите си, за да имаме възможността да пием вода от извора, а не кой каквото прецени, че е подходящо да ни сипва. Желая успешен ден на всички!

          Comment


            #65
            mrCrowley написа Виж мнение
            ... РККА не е готова. Само че не е готова за отбрана. Готова е за атака.
            Срещу кого и кога точно във времето ?


            mrCrowley написа Виж мнение
            ...Дано доживеем СССР да разсекрети архивите си, за да имаме възможността да пием вода от извора, а не кой каквото прецени, че е подходящо да ни сипва.
            Силно се съмнявам, но даже и да разсекрети някаква част, то тя ще е здраво "пипната" предварително.

            Comment


              #66
              Сун Дзъ написа Виж мнение
              Срещу кого и кога точно във времето ?
              Подобра ирония и груб сарказъм не са в рамките на добрия тон, да не говорим за псувните.
              Sir Gray
              Last edited by Sir Gray; 20-07-2019, 22:30.

              Comment


                #67
                mrCrowley написа Виж мнение
                Дано доживеем СССР да разсекрети архивите си, за да имаме възможността да пием вода от извора...
                Някаква част от архивите бяха разсекретени, Гланц всъщност точно тях проучва задълбочено (а и не само той де). Така че това желание донякъде се е сбъднало. Естествено, не знаем доколко (вероятно доста) са предварително редактирани, а също и огромна част са все още засекретени.
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

                Comment


                  #68
                  Sir Gray написа Виж мнение
                  Някаква част от архивите бяха разсекретени, Гланц всъщност точно тях проучва задълбочено (а и не само той де). Така че това желание донякъде се е сбъднало. Естествено, не знаем доколко (вероятно доста) са предварително редактирани, а също и огромна част са все още засекретени.
                  Засега няма как, който и да било да сглоби цялата картина на събитията само върху трохите, които кремълските хазяи благоволят да подхвърлят. Самият факт, че още крият огромна част от архивите си, означава само едно - те противоречат на официалната им версия за "вероломното" нападение, "Великата" "отечествена" война, неподготвеността на РККА и т.н. Ако я потвърждаваха, отдавна да ги бяха разсекретили и показали на целия свят. Дори само заради това съм склонен да вярвам на Хитлер, че нанесеният от него удар е превантивен.
                  А за "псувните" не си прав, никого не съм псувал.

                  Comment


                    #69
                    По-голямата част, без най-малките детайли, е вече сглобена и ясна. Тук доста документи, трактовки и мнение по темата са публикувани, но "You can lead a horse to water, but you can't make it drink".
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      #70
                      messire Woland написа Виж мнение
                      По-голямата част, без най-малките детайли, е вече сглобена и ясна. Тук доста документи, трактовки и мнение по темата са публикувани, но "You can lead a horse to water, but you can't make it drink".
                      Гледам какво си писал тук http://www.history-simulations.net/w...sbori_RKKA.htm
                      ...
                      Чета и какво пише в Уикито:
                      К январю 1941 года — 4 200 000 человек[15].
                      На 22 июня 1941 года — 5 080 977 человек.
                      К 1 июля 1941 года — 10 380 000 человек[14

                      Чудя се тия що не взеха да те питат колко им е била армията, а се излагат като кифладжии с тия неверни данни...
                      Last edited by mrCrowley; 23-07-2019, 22:26.

                      Comment

                      Working...
                      X