Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съветска военна техника

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Съветска военна техника

Тази тема е предназначена за данни за съветска военна техника от периода 1919-1945 г. И по-масовите, серийни модели и по-странните единични опитни образци. Малко по-късно в темата ще сложа връзки към страниците, които правя в момента, скоро ще е готова една за бронираните коли, по-нататък и за останалата техника. А като за начало и старт на темата ще дам ето тази машинка:

Бронеавтомобил БАД-2 (бронеавтоводомашина) от периода 1931-1932 г. Може да се движи по пътища (с до 70 км/ч), по жп линии (с до 90 км/ч), има ерзац-вериги за движение извън път и даже може и да плава, с до 6 км/ч. Само не може да лети (да цитирам разговора си с Одзава по темата ). Истински водно-сухопътен-жп дреднаут с две кули и с оръдейно въоръжение - в предната кула има 37 мм оръдие.
    Мисля, този род машини илюстрират търсенията в периода на 30-те, когато концепциите още не са се избистрили, но индустрията е започнала да се проявява и е дала възможност да се произведат в огромно количество всякакви машини, включително и множество бронирани коли. Макар и всички те да страдат от общ недостатък - слаби двигатели и слабо брониране, но пък доста тежко въоръжение - произведени са около 4 000 бронирани коли с оръдия с калибър 45 мм и 37 мм.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

На този линк лека-полека ще се появят повечето видове машини, с които РККА е разполагала до и през войната. Засега там е общо взето пълен списък на бронираните коли, произвеждани през периода 1919-1941, по-късно ще добавя и произвежданите през 1941-1945 г.
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Те туканка ---> "Степанов А.П. Плавающая бронетехника России" има някои интересни нещица,ако още не ти е попадала.

П.П. таковата Воениздат
      Last edited by bigbeer; 19-04-2009, 19:12.

Comment

Не, не ми е попадала. Чета от други източници, включително и книгата на А.Г. Солянкин: "Отечественные бронированные машины. XX век.". Има почти всичко в нея, е, вярно и в нея има доста чести рефрени за най-големия слон, но все пак не е лоша.
        След като направя и танковата техника, ако искаш погледни и ако има машини, дето аз не съм ги описвал - казвай, ще ги добавя.
        Проект 22.06.1941 г.

Comment

И още нещичко срещу... 1 долар http://alternathistory.livejournal.com/23776.html
          + една рекламка http://www.bookvoed.ru/one_picture.p...r=348124&tip=1
          Тук http://lib.rus.ec/b/140752/read#t2 можеш да я прегледаш безплатно,аз още не съм го направил изцяло,но в анотацията пише - непубликувани до момента фото материали. Каратък цитат:
          " .....Бронемашины собственной конструкции на шасси "Форд-Тимкен" и "Мореланд" Дыренков предъявил военным только в мае 1931 года. Броневики получили обозначения Д-13 и Д-9 (Д – Дыренков).

При описването на Д-9 споменаваш,че шасито не е на форд.В този цитат го определят като шаси "Мореланд",което ме наведе на мисълта,че книжлето би могло да ти е от полза.
          Last edited by bigbeer; 19-04-2009, 19:31.

Comment

bigbeer написа Виж мнение
            При описването на Д-9 споменаваш,че шасито не е на форд.В този цитат го определят като шаси "Мореланд",което ме наведе на мисълта,че книжлето би могло да ти е от полза.
            Ами не, там пишеше, че е на Мореланд, но не съм много сигурен как да обърна на български руската транскрипция на английската дума Съответно оставих нещата така, не ми се видя важно, за да търся специално. Май на всички машини пишеше какви са шаситата, даже и на съществувалите само на чертеж. В схемата съм пропуснал правените от преди 1917 г. машини, оставил съм само тези след това. И ще се огранича до 1945 г. Но пък като свърша с описанието ... сигурно ще гледам в други източници. Особено, ако имат някакви статистически данни за количествата машини.
            А за какво започнах правенето на този списък - защото при търсенето по източниците на много места видях спестяване на данни, а и за да мога лесно да се ориентирам, без да търся, особено за редките и странните машини. А и при описанието на военните действия много често нещата са описани твърде неясни. И само доброто познаване на статистическите данни за произведени машини, количества или тип могат да внесат някаква яснота. Определено се убедих в това при търсенето на данни около една идея за алтернативка.
            Проект 22.06.1941 г.

Comment

На няколко пъти съм изказвал съжалението си по повод на изоставената "Броня". Не бих искал да ставам банален,но това което правиш би паснало много добре там.Ако има начин поне да се вкара едно линкче за връзка,пак би било добре.Не виждам начин да помогна,но поне ще следя развитието с удоволствие.Завиждам ти за ентусиазма и успех!!!

Comment

bigbeer написа Виж мнение
                На няколко пъти съм изказвал съжалението си по повод на изоставената "Броня". Не бих искал да ставам банален,но това което правиш би паснало много добре там.Ако има начин поне да се вкара едно линкче за връзка,пак би било добре.Не виждам начин да помогна,но поне ще следя развитието с удоволствие.Завиждам ти за ентусиазма и успех!!!
                Броня е проект на Империал, той ще си го довършва някой ден предполагам. Вероятно след като приключа с руските машини, ще има инфо и за немските. Но това си е бавна дейност, за месеци и нагоре
                Проект 22.06.1941 г.

Comment

messire Woland написа Виж мнение
                  Ами не, там пишеше, че е на Мореланд, но не съм много сигурен как да обърна на български руската транскрипция на английската дума ........
                  Може би става дума за това: http://en.wikipedia.org/wiki/Moreland_Truck_Company

Comment

bsb написа Виж мнение
                    Може би става дума за това: http://en.wikipedia.org/wiki/Moreland_Truck_Company
                    Книгата не е пред мен, но доколкото си спомням - най-вероятно за тази компания става дума. СССР използва изключително много американски лицензи, през тридесетте години на ХХ век, във всички области, от танкове, та до самолети. След това започват да разработват свои модели на базата на чуждите (всъщност само следват пътеката на индустриализиращите се нации, за които копирането е основа на изграждането).
                    Благодаря за помощта. Да видим нататък какво ще стане по проекта
                    Проект 22.06.1941 г.

Comment

В конце 1942 года начались работы по модернизации ГАЗ-64. Новая машина получила индекс ГАЗ-67. Этот автомобиль стал одним из самых удачных внедорожников. На ГАЗ-67 был установлен 4-х цилиндровый 54-сильный двигатель водяного охлаждения рабочим объемом 3280 см. Развивал максимальную скорость до 90 км/час. Обладал высокой проходимостью, легко шел по снегу глубиной 350 мм и преодолевал подъемы 10-20 градусов. ГАЗ-67 мог перевозить четырех человек и буксировал прицеп массой 800-1000 кг. В течении войны выпускалось несколько модификаций ГАЗ-67, которые имели незначительные отличия.

не съм много добре с руския и затова Ви го давам без превод
                      Времето е най-трудно разбираемото понятие за хората, защото колкото повече го изучават толкова по-трудно им става да го разберат.

Comment

И още богата информация по темата.

Редакцийка-още:

Още една снимка на БАД-2, но за тази машина няма почти нищо.
                        Last edited by tofo; 24-04-2009, 13:18.
                        "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

Comment

tofo написа Виж мнение
                          И още богата информация по темата.

http://bronetehnika.narod.ru/
                          Благодаря Аз всъщност взимам някои от картинките от там, ако са по-хубави и ясни от тези, с които аз разполагам. А самият сайт се базира върху книгата, която ми е основен източник.
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

И това е много интересно- «Боевые аэросани НКЛ-26»...

Attached Files
                            "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

Comment

Добавих още данни във файловете за бронираните коли, като средно натоварване върху повърхността (в кг/см2) и скорост за движение по черен (неасфалтиран път). За съжаление никъде няма данни за движение по пресечена местност. Но като цяло скоростите при движение по черен път са до около 25% от дадените като максимални. Казват си тежката дума тесните гуми и слабите двигатели предполагам.
                              Дотук съм въвел тези данни за леките бронирани коли, после ще сложа и за останалите.
                              Проект 22.06.1941 г.

Comment

Working...
                              X