Тази тема е предназначена за данни за съветска военна техника от периода 1919-1945 г. И по-масовите, серийни модели и по-странните единични опитни образци. Малко по-късно в темата ще сложа връзки към страниците, които правя в момента, скоро ще е готова една за бронираните коли, по-нататък и за останалата техника. А като за начало и старт на темата ще дам ето тази машинка:

Бронеавтомобил БАД-2 (бронеавтоводомашина) от периода 1931-1932 г. Може да се движи по пътища (с до 70 км/ч), по жп линии (с до 90 км/ч), има ерзац-вериги за движение извън път и даже може и да плава, с до 6 км/ч. Само не може да лети (да цитирам разговора си с Одзава по темата
). Истински водно-сухопътен-жп дреднаут с две кули и с оръдейно въоръжение - в предната кула има 37 мм оръдие.
Мисля, този род машини илюстрират търсенията в периода на 30-те, когато концепциите още не са се избистрили, но индустрията е започнала да се проявява и е дала възможност да се произведат в огромно количество всякакви машини, включително и множество бронирани коли. Макар и всички те да страдат от общ недостатък - слаби двигатели и слабо брониране, но пък доста тежко въоръжение - произведени са около 4 000 бронирани коли с оръдия с калибър 45 мм и 37 мм.

Бронеавтомобил БАД-2 (бронеавтоводомашина) от периода 1931-1932 г. Може да се движи по пътища (с до 70 км/ч), по жп линии (с до 90 км/ч), има ерзац-вериги за движение извън път и даже може и да плава, с до 6 км/ч. Само не може да лети (да цитирам разговора си с Одзава по темата
). Истински водно-сухопътен-жп дреднаут с две кули и с оръдейно въоръжение - в предната кула има 37 мм оръдие.Мисля, този род машини илюстрират търсенията в периода на 30-те, когато концепциите още не са се избистрили, но индустрията е започнала да се проявява и е дала възможност да се произведат в огромно количество всякакви машини, включително и множество бронирани коли. Макар и всички те да страдат от общ недостатък - слаби двигатели и слабо брониране, но пък доста тежко въоръжение - произведени са около 4 000 бронирани коли с оръдия с калибър 45 мм и 37 мм.
Воениздат
Съответно оставих нещата така, не ми се видя важно, за да търся специално. Май на всички машини пишеше какви са шаситата, даже и на съществувалите само на чертеж. В схемата съм пропуснал правените от преди 1917 г. машини, оставил съм само тези след това. И ще се огранича до 1945 г. Но пък като свърша с описанието ... сигурно ще гледам в други източници. Особено, ако имат някакви статистически данни за количествата машини.
Не бих искал да ставам банален,но това което правиш би паснало много добре там.Ако има начин поне да се вкара едно линкче за връзка,пак би било добре.Не виждам начин да помогна,но поне ще следя развитието с удоволствие.Завиждам ти за ентусиазма и успех!!!

Comment