Даниц, имаше цяла интересна тема за руските мисии през ПСВ, които се опитват да закупуват оръжие откъде ли не - от Япония, от Мексико и т.н. Ник знае повече по въпроса, аз само четох една книга със спомени на Феодоров ( връзка ). Там се описва една от тези мисии и въобще проблемите с оръжието. Подобно е положението и през лятото и есента на 1941 г., защото се формират твърде много нови подразделения (защото основната част от дотогавашните заедно с оръжието и снаряжението им е загубена), по-специално това се отнася до опълчението - тези подразделения са формирани съвсем набързо и често ги изпращат без оръжие, униформа и снаряжение с идеята, че малко преди да влязат в сражение ще получат такива. Но поради твърде динамичния характер на бойните действия се е случвало да се окажат на бойното поле преди да получат оръжие (това са изключения, разбира се). Но дори и когато са получавали, често то не е било достатъчно или пък на се могли да си служат с него. Сега се сещам за спомените на един сапьор от Ленинград, който в началото на войната иска да се запише по специалността си, но го изпращат в една от тези маршеви опълченски роти, малко преди да ги пуснат в атака на него (като човек с образование) и още двама поверяват тежка картечница, като обаче никой от тях не знае дори как да я сглоби. Съответно си я разделят на три части, за да могат да я носят и на практика така влизат в сражение (нямат и боеприпаси). Пак повтарям, достатъчно често съм попадал на подобни спомени за опълченските подразделения и не вярвам да са измислици.
Също така съм попадал на сведения, че са използвани различни държани на склад трофейни или закупени през ПСВ оръжия като споменатите винтовки "Арисака", включително и картечници и оръдия. Т.е. проблеми с въоръжението е имало и то сериозни, главно заради големите загуби в началото на войната и невъзможността за индустрията да компенсира за толкова кратко време.
ПП Иначе в армията е имало някаква отчетност - особено в кадровата. Проблемът се появява с големите загуби и изчезването на цели подразделения, когато се губят документите, т.е. основно в първия период на войната. Друг проблем и свързан с идентификационните означения, които в повечето случаи се състоят от хартийка, на която с молив се пише името и номера. Използвали са се няколко различни типа "кутийки" за съхранение на този запис, но всичките ненадеждни. Включително и много ръчно направени - от гилза, затъкната с хартия, например. Така или иначе личните идентификационни означения се въвеждат масово чак през 1942 г. ако не ме лъже паметта, както и унифицирани военни отчетни документи.
Виталий, никой не твръди, че това е резултат от "зъл умисъл". Както се написа - всичко това е резултат от недостиг и проблеми, от хаоса.
Също така съм попадал на сведения, че са използвани различни държани на склад трофейни или закупени през ПСВ оръжия като споменатите винтовки "Арисака", включително и картечници и оръдия. Т.е. проблеми с въоръжението е имало и то сериозни, главно заради големите загуби в началото на войната и невъзможността за индустрията да компенсира за толкова кратко време.
ПП Иначе в армията е имало някаква отчетност - особено в кадровата. Проблемът се появява с големите загуби и изчезването на цели подразделения, когато се губят документите, т.е. основно в първия период на войната. Друг проблем и свързан с идентификационните означения, които в повечето случаи се състоят от хартийка, на която с молив се пише името и номера. Използвали са се няколко различни типа "кутийки" за съхранение на този запис, но всичките ненадеждни. Включително и много ръчно направени - от гилза, затъкната с хартия, например. Така или иначе личните идентификационни означения се въвеждат масово чак през 1942 г. ако не ме лъже паметта, както и унифицирани военни отчетни документи.
Виталий, никой не твръди, че това е резултат от "зъл умисъл". Както се написа - всичко това е резултат от недостиг и проблеми, от хаоса.
. Сещам се че стич беше се захванал, но нещо спря да превежда. Даже може да се отвори отделна тема за преведени спомени на ветерани от войните (това го давам като идея).
Comment