Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Действия на съветската авиация в дълбочина

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Съветите са бомбардирали Добрич ли? За какво им е?
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Интересно какви други могат да са самолетите - румънски ли? Или може би английски от най-близката им база Египет! Малко след критския погром.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Не е сигурно дали са били съветски самолети. Вероятно е да са били и германците с цел да предизвикат анти-болшевишки настрония в България. Още повече че не са нанесени никакви щети. Пък и съпри и чук на парчетата от бомбите изглежда много...хм..кичозно да го наречем. А може и ВВС по погрешка да са бобардирали Добрич, предвид че се намира близо до целите им в Румъния. Бомбардировката е била нощна.

Comment

Най-вероятно е било по грешка. Да са били немски самолети все пак е малко вероятно. А грешките са нещо нормално дори сега (при много по-ксъвършени навигационни уреди и точни оръжия), какво да говорим за тогава. Впрочем, и Молотов ако правилно си спомням в началото твърде за бомбардировките над Хелзинки, че съветските самолети всъщност хвърляли храна и други "хуманитарни" помощи (както бихме ги нарекли сега). Може би са имали пердвид, че тези бомби хуманно отнемат на бомбардираните по-нататъчни притеснения за земното им битие.

Comment

Бомбардировки над унграски град са повода Унгария да се включи във войната. Само че там има щети и жертви. Версията с анти-болшевишките настроения там също е в обръщение.

Comment

Именно. Макар и Хорти по убеждения да е бил наточен на комунистите, Унгария, получила териториално разширение през 1940 няма повод за война със СССР за разлика от румънците.
              Last edited by Sturmpionier; 14-09-2006, 18:15.

Comment

Кажете нещо зо тежкият самолет на Петляков, но не Пе-2 а другият с 4-те мотора.За него съм чел,че нанасят удар в самото начало на ВОВ, като двигателите им са били дизелови.При излитането два са се повредили,един е свален от приятелски огън,тъй като не е разпознат.

Comment

lobo написа
                  Кажете нещо зо тежкият самолет на Петляков, но не Пе-2 а другият с 4-те мотора.За него съм чел,че нанасят удар в самото начало на ВОВ, като двигателите им са били дизелови.При излитането два са се повредили,един е свален от приятелски огън,тъй като не е разпознат.
                  Това е Пе-8, може би щеше да бъде най-добрият стратегически бомбардировач в началото войната, ако не е била мешаницата с двигателите. Първо се слагат 5 двигателя, май 4 бяха от МиГ-3, + един за турбокомпресорите (по-късно е махнат). Самолета е бърз, лети високо и е ОГРОМЕН. Носи до 5 тона бомби, включително и ФАБ-5000 :rock: Отбранителното въоръжение е отлично за времето си - 2х20мм ШВАК - по едно на гърба/опашката, в гондолите на двигателите до тялото има по една 12,7 мм УБС (изглежда много бъгаво отстрани), на носа сдвоен ШКАС, по-късно май го сменяха. Самолета е пускал над Берлин ФАБ-1000/2000, А ТОВА прави впечатление и се чува много на далече...
                  По-късно му махат АМ-35 (май такъв беше двигателя) защото го искат за МиГ-3, заменят с всякакви варияции на тема "дизели", но винаги имат проблеми... Общо Пе-8 са произведени около 100-тина...

При първият рейд с него до Берлин има ужасни технически проблеми (Ер-овете наоколо имат още повече проблеми), но няколко самотелта стигат до целта. Един на връщане май кацаше в изоставен колхоз там екипажа 2 дни пренася гориво в канчета, след това излита и се прибира...
                  „Аз, Драгомир, писах.
                  Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Носи до 5 тона бомби, включително и ФАБ-5000
                    ъхъ, само дето при такъв товар лети два пъти по-ниско и три пъти по-наблизо от максималните си възможности. и май наистина е носил, но едва няколко (колкото пръстите на двете ръци) пъти. като цяло самолетът не е лош, но се е оказал ненужен, а и е доста далеч от Б-17

Comment

Прав си, май ФАБ-5000 го бяха ползвали само при Кьонигсберг (ако не ме лъже паметта).
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Слагайте малко снимков материал, да се вижда за какво иде реч.

За въоръжението намерих обаче по-скромни данни - типовото е между 2000 и 4000 кг. С 5-тонна бомба трябва да е бил на предела на възможностите си.
                        За далечината на полета пък се срещат най-различни данни - от 3600 до 5800 км (с 2000 кг бомби) - в зависимост от вида на двигателите.
                        Last edited by Dinain; 15-09-2006, 13:34.

Comment

Пилот написа
                          Първо се слагат 5 двигателя, май 4 бяха от МиГ-3,
                          Всъщност моторите не са от МиГ-3, на него използват тези просто защото това е най-мощното което имат, по-същаат логика може да се каже че са и от Ил-2, там стои същият двигател но в невисочинно изпълнение.

Comment

Пилот написа
                            Прав си, май ФАБ-5000 го бяха ползвали само при Кьонигсберг (ако не ме лъже паметта).
                            При Орел са ги използвали колега :mhehe:
                            Ликвидирали са гарата, която е възстановена чак след войната.Използвана е една бомба.От взривната вълна намират един локомотив изхвърлен на 400 метра :mhehe:
                            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Ехе, това вече е ненаучна фантастика...освен ако самият влак не е бил натоварен с нещо гърмящо.

Comment

Оказва се че бомбата е хвърляна и в Кьонигсберг и в Орел, че и на още места.

Comment

Working...
                                X