Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Действия на съветската авиация в дълбочина

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Действия на съветската авиация в дълбочина

    Отварям нова тема, след като в една друга се повдигна интересен въпрос, който, до колкото ми е известно, не е разискван досега на форума. Става въпрос за далекобойната авиация на СССР по време на ВСВ и специално извършените удари в немския тил.

    Щурме, кажи за бомбардировките на Констанца - колко са били, колко и какви самолети са участвали и каква е била целта им - стратегическа бомбардировка на града или индустриалните съоръжения или корабите в пристанището (или самото пристанище)? Какви са резултатите?

    Ще се радвам някой да сподели повече подробности и за бомбардировките на Берлин и други съветски операции в дълбокия немски тил.
    Last edited by модератор; 14-09-2006, 12:37.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    #2
    ами да почнем с това, че съветска бомбардировка, наистина с пропаганден ефект главно, е имало най-вероятно и срещу България

    ПП - "далекобойна" не е точната дума, по-добре е "за далечно действие", "стратегическа" или нещо подобно. Далекобоен по-скоро се отнася до оръжие - например - артилерия

    Comment


      #3
      Бомбардировките над констанца започват още на 23 юни 1941. За целта е привлечена 63-а въздушна бригада, в състав 2 полка: 2-ри минноторпеденр въоръжен със самолети ДБ-3ф и 40-и бомбардировачен полкр със самолети СБ. Малско след началото на войната, 40-и полк е подсилен с една ескадрила Пе-2.
      Целите са пристанището, индустриалната зона и ЖП гарата.
      Целите са отбранявани от германски и румънски тежки илеки ПВО батареи, зянитките, разположени на корабите, Grupul 53 Vanatori (53- румънска изтрибетелна група), въоръжена с "Хърикени" и части на Jagdgeschwader 53 изтрибители Ме-109Е
      Основните въздушни рейдове са на:
      -23 юни с 49 ДБ-3ф и 24 СБ. Минимални поражения. Загуби: 8 бомбардировача
      -24 юни с 14 Дб-3ф и 18 СБ.Поражения: унищожени са 3 Ме-109 на земята. Загуби:14 бомбардировача
      -3 август с почти целия самолетен състав на 63-а бригада. Загуби:3 бомбардировача
      -9 септември с 25 бомбардировача. Поражения: унищожение на комуникационния кабел между констанца и летище Мамайа.
      Това са големите рейдове по констанца през 1941. Освен това има и още няколко с малък брой и дори с единчни самолети, целящи прецизна бомбардировка. Общо взето на противника не са нанесени кой знае какви загуби. Има също големи разминавания в загубите, според румънците и германците и според руснаците.

      Comment


        #4
        Не съм убеден, че определението "далекобойна" е сполучливо в този случай. Мисля че "с голям обсег на действие", "стратегическа" са по-учестни. Не претендирам за познание само предлагам. "Далекобоен" някак по приляга на конкретно оръжие и неговият огневи обсег (оръдие, да речем), а не толкова на опосредстваната възможност аз пренасяне на огъня до далечни места чрез способността да се движиш надалеч. Поне досега в повечето теми този тип авиация я наричаме "стартегическа" и е добре да спазваме същото правило. В СССР я наричат "далечна", намеквайки за способността да се покрива много по-голяма територия от нормалното. и всичко започва ако не се лъжа със серия от самолети с означение "Д" ("дальний") към името, които се организират в "далекобомбардировъчни" полкове, които се на разположение на главното командване (като стратегическо средство). Към началото на войната основният самолет е ДБ-3 или Ил-4, както и модификацията му от 1940 г., ДБ-3Ф. Данни: обсег около 1700-1800 км, боен товар от 1000 кг бомби (максимум 2500 кг, но при много по-малък обсег) и крайцерска скорост около 320 кмбч, защитно въоръжение от 3 картечници винтовъчен калибър.

        Comment


          #5
          Заглавието на темата е променено на "...стратегическа авиация"
          Форумен Правилник

          Comment


            #6
            Ъгхмп, докато погледна и модератора редактирал. Нарочно написах "далекобойна", защото исках темата да покрие и съвсем тактически рейдове на далечни разстояния, като вече споменатите. Самолети-торпедоносци не се покриват с разбиранията ми за стратегическа авиация. Само че трябваше да го сместя в едно изречение, затова - "далекобойна". Освен това "авиация" го използвах като понятие, "aerial warfare", тоест включвайки използването на самолетите, а не само самите самолети.
            Сега моля модератора да промени пак заглавието на "Действия на съветската авиация в дълбочина". Сериозен съм

            ПП
            Щурмпионер написа
            2-ри минноторпеденр въоръжен със самолети ДБ-3ф
            Това ме интересуваше най-вече. Има ли потопени кораби или унищожени пристанищни съоръжения в тила на немците? За съветската авиация говоря, разбира се.

            Това ми излиза при търсене на "ДБ-3Ф". Тоест това е модификация на Ил-4 за торпедоносец?

            Тук се вижда торпедото...
            Last edited by Dinain; 14-09-2006, 13:00. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

            (Richard III - William Shakespeare)

            Comment


              #7
              Това ми излиза при търсене на "ДБ-3Ф". Тоест това е модификация на Ил-4 за торпедоносец?
              Ето статия за него. По-добра версия на ДБ-3 - по-голям обсег на десйтвие ~1800-1900 км, 380 км скорост (предполагам, че около 340-350 крайцерска), малко по-добро защитно въоръжение - едината винтовъчна картечница е заменена с 12,7 мм.

              Comment


                #8
                Последната снимка ми прилича дори на делтата на Дунав. Т.е най-вероятно е от разглежданото събитие. Имаше една руска стаитя за бомбардировките на Констанца. Ще я потърнся и ще я постна. Някой данни в горния ми пост съм и ги взимал от там.
                Колкото до унищожените коараби до колкото си спомням такива има при единичните рейдове, но в доста ограничено количество. И става въпрос за малки спомагателни съдове.

                Ето намерих я :http://airwar.ru/history/av2ww/sovie...konstanca.html
                Трябва да се има предвид обаче че има разлика в съветските загуби според румънците и германците и според руснаците. Например според статията локотенент Хориа Агаричи има във въздушния бой на 23 юни потвърдено 2 свалени бомбардировача и още една непотвърдена победа. Според румънските архиви обаче и трите победи на Агаричи са потвърдени.

                П.П: Бонус пакет- Първият рейд над Берлин: http://airwar.ru/history/av2ww/sovie...in/berlin.html
                Last edited by Sturmpionier; 14-09-2006, 13:20. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment


                  #9
                  Точното наименование е "авиация далнего действия". Организационно е самостоятелно обособена. Има много добра книга в милитера - преди година-две я четох. За разлика от въздушните армии, АДД е подчинена на ГЩ, но доста често изпълнява задачи в близкия тил в полза на фронтовете. Типичен пример е използването й при Сталинград, където бомбят гари и летища в не толкова дълбокия тил. Тук държа да вметна за един от митовете на ВСВ - немското числено превъзходство във въздуха при Сталинград. Използването на транспортна и "стратегическа" авиация от немците организационно се извършва чрез 4 въздушен флот, чиято численост е по-малка отколкото често споменаваното в съветската историография число. В същото време голяма част от АДД е задействана на Сталинградския фронт, като това остава "пропуснато".
                  Освен бомбардировки АДД извършва десанти и транспорт на хора и материали.
                  Относно бомбардировките на Констанца и моста при Черна Вода има един доста интересен момент. Използват ТБ-3 (мисля на Черноморския флот), на чиито криле закачат И-16.
                  Ето я книжката: http://militera.lib.ru/memo/russian/skripko/index.html
                  "...познакомил с постановлением Государственного Комитета Обороны СССР от 5 марта 1942 года. В документе, в частности, говорилось, что дальняя и тяжелая бомбардировочная авиация изымается из подчинения командующего ВВС и преобразовывается в авиацию дальнего действия с непосредственным подчинением Ставке Верховного Главнокомандования."
                  Last edited by Matrosov; 14-09-2006, 14:35.

                  Comment


                    #10
                    Първата бомбардировка на съветските ВВС е по-скоро показна като американската през 1942г. над Токио - и по численост и по резултати.Тя далеч отстъпва на късните бомбардировки през 44-45г., да не говорим за съюзническите върху Хамбург, Берлин, Дрезден, Лайпциг
                    П.В.

                    Comment


                      #11
                      Пълвата стратегическа бомбардировка на ВВС на РККА ако не се лъжа е на 23 юни 1941 срещу Констанца т.е само един ден, след началото на войната. Както писах по-горе това въобще не е показен акт.

                      Comment


                        #12
                        Между другото, първите бомбардировки извършени от съветските ВВС над, така да се каже, "стратегически" обекти, са ако не се лъжа по време на Зимната война - над Хелзинки. Участват самолети ДБ-3 от 6-ти, 21-ви и 53-ти далекобомбардировъчни авиополкове. Бомбардират "военни обекти".

                        Comment


                          #13
                          А пък същия ден едни "неизвестни" самолети бомбардирали и Царството.


                          thorn

                          Средновековните църкви в България

                          Comment


                            #14
                            Е, то ако е за въпрос пак някъде там съветската авиация нанася удари и по цели във Финландия, въпреки че последната не е все още обявила война на СССР, нито пък участва в нападението в дадения момент.

                            Comment


                              #15
                              "Неизвестните" самолети наистина са неизвестни. Фактът, че на парчета от бомбите, пуснати над Добрич има сърп и чук нещо не доказва.

                              Comment

                              Working...
                              X