Мая, защо да не уважаваме руския войник и неговия живот?Та те самите съветски командири са хвърляли войниците си в безумни атаки срещу добре укрепени немски позиции, без изобщо да използват рационално техниката си.Тактиката на масите като че ли при тях още не е била изживяла времето си.Освен това през целия период на войната те използват много слабо и нерационално авиацията, за да осигуряват настъплението на войските си, танковите колони обикновено се движат изолирано, без подкрепа от страна на пехота, артилерийската подготовка - особено в началните периоди на войната е не особенно ефективна.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
СССР и конвенциите за защита на военнопленниците
Collapse
X
-
Освен това през целия период на войната те използват много слабо и нерационално авиацията, за да осигуряват настъплението на войските си, танковите колони обикновено се движат изолирано, без подкрепа от страна на пехота, артилерийската подготовка - особено в началните периоди на войната е не особенно ефективна.
разбира се, трябва и да се направи разграничение между командири и военачалници - първите може и да са пращали на смърт хората, но и често (и това е изтъквано като голяма грешка) са вървели пред тях и са падали първи...
Comment
-
Аз не говоря са младшите командири, а за генерали.Иначе иницативата у младшите често е убивана от заповедите на върховното командване.Но например съветската авиация никога не нанася дълбоки удари в тила на противника както германската.Освен това германските самолети често унищожават съветски танкове в обкръжение, тъй като КВ-1 или Т-34 са по-силни от Т-3 и Т-4 с късата цев и сбълсъкът е нежелан. Много по-често германците действат на маневрен тип война, като в повечето случаи /не във всички разбира се/ съумяват да се оттеглят без откъсване на бойни части в чували.Чувалите стават чак към 1944г. Чел съм за хвърляне на количества съветски танкове към височина отбранявана от 2 тигъра, вместо с авиация да бъдат унищожени.или например атака на картечно гнезддо от маси пехота, без да се използва минометен обстрелП.В.
Comment
-
на война има всякакви случаи и написаното от теб важи с пълна сила за 42-43 максимум, при това като правило. по-нататък вече е по-скоро изключение. благодаря за уточнението за генералите. колкото до инициативата при младшите и средните командири - рядко я е имало в началото изобщо, за да бъде убивана...
обаче пак сме ОТ
Comment
-
De Ruyeter написаНо например съветската авиация никога не нанася дълбоки удари в тила на противника както германската.
Comment
-
Гогата ме е изпреварил с бомбардирането на Берлин - и други бомбардировки в дълбокия тил е имало (Севастопол, Румъния, Киев и т.н.), но те са били по правило с пропаганден ефект. Не е имало подходящи самолети, още по-малко пилоти, като количество и като качество. Ударението си е било на фронта, щурмова (ударна) авиация...
ПП Какво общо имат тези неща с конвенциите и пленниците на СССР?"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написано те са били по правило с пропаганден ефект. Не е имало подходящи самолети, още по-малко пилоти, като количество и като качество. Ударението си е било на фронта, щурмова (ударна) авиация...
Comment
-
Maya написаНякои от редовните участници във форума вдъхват респект с хладния си ум, избистрени позиции и силна воля да ги отстояват докрай. Като истински арийци! Когато човек прочете набързо казаното от всички вас, независимо от противоречията ви, забелязва колко високо всъщност цените живота и здравето на немския войник и как, дори и несъзнателно, подценявате тези на руския войник. А руският войник се бие като българския - хитро, но и с ярост и докрай...А за пленените войници /айде да кажем нещо по въпроса и за другата страна, кво ще кажете?/...спомням си един АМЕРИКАНСКИ документален филм. Дадоха НЕМСКИ кадри на лагер с пленени руски войници. Огромно равно пространство, с нагъчкани един до друг хора, без място да мръднеш, камо ли да седнеш. Охраняващите ги немски войници им хвърляха по парченца храна и се забавляваха да гледат как умиращите от глад хора се хвърляха като кучета един върху друг за да ги хванат. Никакви порциони, никакво месо, никакви конвенции и чудесии! Пък и никакви поточета нямаше да си накиснат устата, като трижди окаяния от вас фриц!
Ех
Но е арийка. А потребителите тук не са, поне не всичките. Е вярно някой от тях носят малко по-арийски имена, но това им е най-близкото до арийцте(а и до асирийците).
Напълно съм съгласен, че когато човек чете "набързо" вероятно ще стигне до изводи сходни с Вашите. Обаче винаги съществува възможност да се чете не толкова "набързо" както съществува възможност да се чете и черезвичайно "набързо". Та въпроса е, че ако приложите един от тези различни методи може да се достигне до друг резултат. Въпрос на избор, нещо което всеки е способен да избере. Ценят ли потребителите живота на немският войник? Аз не смея да кажа какво ценят, може и да го ценят може и да не го ценят. Същото въжи и за подценяването на руския войник.
Много обаче ми харесва сравнението между българският и руският войник. То към патриотизма ли апелира? Ако е така към кой - българският или руският? "Яростно и докрай", направо да ти стане лошо, всички беди на този свят идват от хора действали яростно и докрай. Впрочем сега ми хрумна нещо друго, ако руският войник се бие "яростно и докрай", какво точно означава "край" - смърт, предаване, дезертиране? Няма значение.
Другата страна? Коя друга. Най ми харесва когато се говори за другата страна. Това е така защото има ясно и просто разделение - една страна, друга страна и "Моя страна". Та като стана дума за другата страна можем да минем на тях, защото "те" се използва за другите, тоест различните. Мая следиш ли ми думичките? Щото аз се оплетох с тези страни и съвсем забравих аз на коя страна бях. Та другите са тези, които изписваме с главни(ГЛАВНИ) букви. Това е така защото другите пишем с малки, а разликата искаме да означим. Ако пишехме с главни букви другите щяхме да ги пишем с малки, ама съвсем незначителни букви, също толкова малки колкото те са други. И също толкова малки колкото ние сме други. Въпроса беше за АМЕРИКАНСКИТЕ документални филми, които понякога имат ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ привкус. И таа стигаме до другите НЕМСКИ лагери Другите служи за разлика от нашите "ххх" лагери. Въпрос на приоритети посочи ми 10 разлики между ДРУГИТЕ и нашите, после седни и, с подходяща температура на ума и силна воля, избистри позицията си. Замисли се ти наш ли си или си ДРУГ. А може и да се сетиш, че ДРУГИТЕ са други и са всъщност наши, а страната е една. И ти си на страната. Страната на лагерите, не на какви лагери, а на хубавите, нашите, дето не мож ги отличи от чуждите.
Това го пиша ей така, за да стана от другите. С малки букви.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Може би лицето, криещо се зад ника "Maya" е някакъв бомбаджия - хвърля фишека и се радва по детски на реакциите. Най-дразнещо е точно това - въпросната личност даже не се е постарала да попрочете малко повече, а така, давай направо - като камикадзе, видял противников кораб и айдеее ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
"Въпросната личност Мая" започва усилено да чете и да се подготвя с надеждата след време да е достойна да се присъедини към вашия елитарен клуб! "Мая" подходи емоционално към въпроса, каза това, което и беше в главата, докато четеше мненията ви в тази глава на форума. Това беше впечетлението, което те и направиха на прима виста като съвсем нов и /без/пристрастен наблюдател. "Мая" не е форумен терорист! Тя се интересува от човешката страна на въпросите, свързани с войната, а въпросната вечер четеше една книжка на Ремарк /"Време да живееш и време да умреш"/. Там историята се водеше от името на един немски войник, воюващ на Източния фронт, който разказваше интересни неща...Немското "преживяване" на войната винаги я е интересувало. Иска и се да види човека зад войника на Вермахта, какво мисли, чувства и преживява. Трудно и е да види този човек, защото не обича немския войник /много пропагандни книжки е чела като дете!/, но много желае и ще се опита да бъде безпристрастна. "Мая" отива да си потърси някой литературен форум да си пофилософства, а Вашия ще ползва РЕДОВНО само с образователна цел! Лека вечер и ползотворни научни занимания!:-)
С най-добри чувства, много сте симпатични и... Sorry за разсейването! :-);-)
Comment
-
Maya написа"Въпросната личност Мая" започва усилено да чете и да се подготвя с надеждата след време да е достойна да се присъедини към вашия елитарен клуб! "Мая" подходи емоционално към въпроса, каза това, което и беше в главата, докато четеше мненията ви в тази глава на форума. Това беше впечетлението, което те и направиха на прима виста като съвсем нов и /без/пристрастен наблюдател. "Мая" не е форумен терорист! Тя се интересува от човешката страна на въпросите, свързани с войната, а въпросната вечер четеше една книжка на Ремарк /"Време да живееш и време да умреш"/. Там историята се водеше от името на един немски войник, воюващ на Източния фронт, който разказваше интересни неща...Немското "преживяване" на войната винаги я е интересувало. Иска и се да види човека зад войника на Вермахта, какво мисли, чувства и преживява. Трудно и е да види този човек, защото не обича немския войник /много пропагандни книжки е чела като дете!/, но много желае и ще се опита да бъде безпристрастна. "Мая" отива да си потърси някой литературен форум да си пофилософства, а Вашия ще ползва РЕДОВНО само с образователна цел! Лека вечер и ползотворни научни занимания!:-)
С най-добри чувства, много сте симпатични и... Sorry за разсейването! :-);-)
И също така - форумът си има и литературна секция.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
М`да, тъкмо и аз щях да посоча това, което си споменал в последното си изречение, Камерер . Имаме си литературна секция, а аз от свое име ще добавя, че винаги с интерес (ако и да не го съчетавам със знания, умение или друго положително качество) участвам в литературни и още повече философски дискусии, а понякога дори в спорове.
Comment
Comment