Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПРОХОРОВКА - 12 юли 1943

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    ПРОХОРОВКА - 12 юли 1943

    В статията за срещния бой при Прохоровка, поместена в т. 21, с. 160 на Большая советская энциклопедия, кремълските фалшификатори на военната история са съумяли да натрупат огромно количество лъжи на квадратен сантиметър книжна площ.
    Куп лъжи е наредил в спомените си и командващия 5-а гвардейска танкова армия в този бой - маршал П. Ротмистров: Противникът ни превъзхождаше значително по отношение на количеството бронирана техника, особено тежки модели танкове. Въпреки това нашите Т-34 и дори Т-70 поразяваха вражеските "Тигри" и "Пантери", които в условията на близък бой губеха своето огнево превъзходство.
    Дори човек без капка човешки морал, като маршал Жуков, се вбесява от безсрамното лъготене на своя "съратник", като изсъсква, че 5-а ГвТА при Прохоровка се е сражавала с "крайно отслабена групировка".
    Добре известно е, че в началото на Zitadelle 5-а ГвТА разполага с 850 танка (повече отколкото в цялата Heeresgruppe "Sued"), по двата й фланга са разположени 5-а гвардейска стрелкова армия и 31-ви корпус от 1-ва танкова армия, а срещу тях е само 2. SS Panzerkorps с 211 танка и 57 щурмови оръдия - сред тях само 15 броя Tiger. И естествено няма никакви "Пантери"; всички произведени до момента са в състава на дивизията Grossdeutschland (която не е в състава на Waffen SS - както твърдят казионните лъжеисториописци от Кремъл, ама нейсе, това да им е кусурът)! :lol:
    Та мисълта ми е - какво всъщност точно се е случило при Прохоровка през онзи горещ ден на юли 1943 г. Казвайте кой каквото знае ... :tup:
    Si vis pacem - para bellum!

    #2
    ПРОХОРОВКА - 12 юли 1943

    То аз вече бях пуснал нещо за тая "грандиозна битка", но в графата "легенди". Както и да е - няма една голяма битка, а по-скоро множество отделни сражения (то и местността е такава, че няма как да е голям срещен бой в стил XIX в.) Но никъде не съм намерил цялостно описание досега, което да е достатъчно прецизно. Но според мен бъркаш Hauptman с тези 850 танка в 5 ГТА. Дори по щатно разписание няма толкова машини в съветска танкова армия (техните танкови армии по това време малко надхвърлят щатното разписание на немска танкова дивизия).

    Comment


      #3
      Gollum, 5 ГТА е била подсилена със 150 танка, така че е напълно възможно да е имала 850
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

      Comment


        #4
        Определено големи неясноти, митове и легенди витаят около тая битка при Порхоровка. От два дена ровя из Нет-а, из книжиците си и почти нищо смислено не намирам (т.е., има това-онова, ама повече неща на които едва ли може да се довери безрезервно човек). Та в общи линии - ако се съсредоточим на 5-та ГвТА (и частите, които я подкрепят) и II-ри Pz корпус. Някак не ми се вярва в 5-та да е имало 850 танка, макар да не мога да съм съвсем сигурен. Но все пак - в нейния състав има 2 танкови корпуса и 1 моторизирания корпус (от съединенията, които разполагат с танкове). Щатните раписания на съветските танкови корпуси от 1943 г. предполагат да имат по около 170 танка (а разписанията от 1944 г. - около 270). Не можах да открия нищо смислено за численият състав на моторизирания корпус, но да предположим, че е също някъде толкова (макар да би трябвало да са по-малко). Общо трябва да са от порядъка на около 500 танка (като основно това са Т-34, Т-70 и вероятно някакво количество "Чърчил"-и). Подкрепени са от 2 танкови бригади (около 150 танка), значи общо да са били около 650-700 танка. 1-ва ГвТА няма смисъл да се приема в сметките защото тя практически е разбита към времето, когато започва битката.
        Не можах точно да установя колко танка е имало в 2-ри Панцер корпус...
        Намерих и някакви приблизителни резултати от битката - които ми изглеждат сравнително реалистични - 377 танка и САУ руски загуби и 89 танка и САУ от немска страна.

        Comment


          #5
          Като изрежем лъжите на съветската историография се изяснява следната картина: при Прохоровка действа САМО една германска SS дивизия - LSAH, с 56 танка (4 Tiger, 47 Pz IV, 5 Pz III) и 10 щурмови оръдия Stug III. Срещу нея са се наредили 18-ти и 29-и танкови корпуси от 5-а ГвТА и 9-а ВД дивизия от 5-а ГвА с общо 336 танка (190 Т-34, 18 Мк 4 "Чърчил" и 128 Т-70) и 20 САУ (11 СУ-122 и 9 СУ-76). В боя германците губят 17 танка (1 Tiger и 15 Pz IV), а съветите - 210 танка и САУ.
          Ако към сражението при Прохоровка добавим и боевете южно от нея (Das Reich срещу два корпуса - 2-ри и 2-ри гвардейски) и северно (Tottenkopf срещу 31-ви танков корпус и четири дивизии от 5-а ГвА), то рекапитулацията е следната: унищожени съответно 30 и 299 германски и съветски танка; човешки загуби - 842 убити, ранени и изчезнали германци срещу неизвестен (по-точно укрит) брой съветски жертви (само 29-и ТК губи 1099 човека, а 95-а гв. стрелкова дивизия - 3326 бойци).
          Веднага след разгрома Сталин назначава комисия за разследване на всички обстоятелства около него. В обясненията си пред нея злощастният Ротмистров пише: "Наличие мощного вооружения, сильной брони и хороших прицельных приспособлений у немецких танков ставит в явно невыгодное положение наши танки". За способностите на танковите екипажи не споменава нищо ...
          Как през годините погромът се превърна в победа?! Незабравимият Никита Сергеевич Хрущев, който в края на 1950 разпорежда написването на първата многотомна история на Великата отечествена, се оказва че е "воювал" на южния фланг на Курската дъга в качеството си на "член на Военен съвет"...
          А както е добре известно, съветските писачи-фалшификатори на военната история не обичат да дразнят вождовете в Кремъл
          Si vis pacem - para bellum!

          Comment


            #6
            Има едно голямо изследване на Курската битка. Мисля, че беше някакъв американски университет съвместно снякакво руско учереждение. Били са допуснати до архивите и на базата на събраните данни са направили модел на битката. Не мога да се сетя сайта, но някъде имам екселски таблици със загубите. Ако те могат да помогнат ...
            А за "героя" Ротмистров се сещам, че първоначално неговата армия е била стратегически резерв, който да бъде използван при последваща офанзива, но поради развитието на събитията е бил спешно използван да бъде спряно настъплението на СС корпуса. "Героят" е загубил огромен процент от танковете си, поради което е била невъзможна офанзивата. Между другото е получил и конско от Сталин. Бях чел дори за конкретно обвинение към него. Пратил някаква танкова бригада Т-70 в безсмислена атака срещу Тигри, при която загубили почти 100 % от техниката.

            Comment


              #7
              Матросов, с удоволствие бих разгледал този excel-ски файл. Ако можеш, прати ми го на пощата (vassil_peev@yahoo.com).
              Hauptman, откъде са ти данните? Щото аз намерих много неща, но всичките бяха доста противоречиви (или твърде надъхани в едната или другата посока и съответно - невярни (щот не са само "кремълските историци" - то не, че в Кремъл живеят някакви историци, де ). Могат да се извадят много данни от спомените на съветски и немски участници (част от тях съм ги чел), но ще падне голям труд - не знам дали си струва. Но доколкото си спомням основните по значение битки са по-рано - в тях вземат участие (и почти изцяло са разбити) 1-ва и 6-та гвардейски танкови армии. Те са по-кръвопролитни и в тях и немските загуби са по-големи.
              Та затова и цялата битка (при Курск) си е съветска победа, при това голяма (макар и по-скоро стратегическа, защото на тактическо ниво е по-скоро загуба, поне като се сравнят загубите от двете страни).
              Сега се сещам и за друг момент - голяма част от Т-34-ите участвали при Курск са произведени в периода, когато съветската промишленост се мести и не достигат всякакви ресурси. Като резултат те са много по-некачествени, проектните технически данни не са спазвани - повечето от тях са с по-малка броня (от порядъка на 30мм, за корпуса, вместо 47мм), а и самата стомана е некачествена. Та предполагам, че и това е изиграло роля за големите загуби в Т-34.

              Comment


                #8
                ако е интересно за някой тук има доста за Прохоровската битка в това число архивни документи и данни за загубите.

                Comment


                  #9
                  Преди да се стигне до "сражението при Прохоровка" немската ударна групировка размазва и унищожава една общовойскова армия (май беше шеста на Чистяков) и почти успява да разгроми танковата армия на Катуков. Което не минава без загуби за немските части. Когато танковата армия на Ротмистров се намесва (след края на немското настъпление!), вече ги няма тези танкови армади от немска страна.
                  Като цяло ми се струва, че това сражение е просто една партенка, пусната от другаря Ротмистров за собствено оправдание.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    #10
                    Имам една карта на битката на това как са разположени дивизиите.Ако на някой му е интересно ще му я пратя.
                    He по-добре ето този сайт-http://dspace.dial.pipex.com/town/avenue/vy75/
                    Fairness is a wonderful attribute, Major Anderson. It has nothing to do with war."
                    Page 97
                    "Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing's the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead, and the tigers would own the earth."
                    Page 241
                    "I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher."
                    Page 262
                    Ender's Game

                    Comment


                      #11
                      Wait for me, and I'll return - only wait very hard;
                      Wait until you are filled with sorrow as you watch the yellow rain;
                      Wait when the wind sweeps the snowdrifts;
                      Wait in the sweltering heat;
                      Wait when others have stopped waiting, forgetting their yesterdays;
                      Wait when even from afar no letters come to you;
                      Wait even when others are tired of waiting;
                      Wait even when my mother and son think I am no more;
                      And when friends sit around the fire drinking to my memory,
                      Wait, and do not hurry to drink to my memory too;
                      Wait, for I'll return, defying every death;
                      And let those who do not wait say I was lucky;
                      They will never understand that, in the midst of death,
                      You, with your waiting, saved me;
                      Only you and I will know how I survived -
                      It's because you waited as no one else did.

                      Konstantin Simonov, 1941
                      Fairness is a wonderful attribute, Major Anderson. It has nothing to do with war."
                      Page 97
                      "Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing's the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead, and the tigers would own the earth."
                      Page 241
                      "I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher."
                      Page 262
                      Ender's Game

                      Comment


                        #12
                        Абе квото и да си говорим, цялата истина май няма да разберем скоро...

                        А това на Симонов можеше да го публикуваш на руски - дори не го прочетох на буржуйски :roll: :roll: :roll:
                        Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

                        Comment


                          #13
                          Така го имам
                          бих оценил един хубав художествен превод на оригинала от руски.
                          Бъкел не разбирам от руския
                          Fairness is a wonderful attribute, Major Anderson. It has nothing to do with war."
                          Page 97
                          "Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing's the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead, and the tigers would own the earth."
                          Page 241
                          "I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher."
                          Page 262
                          Ender's Game

                          Comment


                            #14
                            День добрый!

                            Извините, что не могу говорить по-болгарски.

                            Я позволил себе вмешаться в ваш спор только потому, что была упомянута моя статья о Прохоровском сражении. http://www.volk59.narod.ru/prohorovka.htm

                            Если позволите - кратко.

                            Это сражение мы проиграли, потому что наши командиры бросили наших танкистов в лоб немцам, без разведки, без поддержки артиллерии, без поддержки авиации. Наши танки - Т-34 и Т-70 - были к сожалению хуже немецких Пц4, кроме того нас они били с места, из укрытий. Кроме того на немцев сработал рельеф местности - три оврага, которые они посчитали противотанковыми рвами.

                            Comment


                              #15
                              Изложение очень хорошее, если тебя нравиться форум - заходи в интернациональную часть.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                              Comment

                              Working...
                              X