Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ФЕДОР ФОН БОК

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    Генерал-Полковник Федор фон Бок заедно с Генерала от артилерията Кюхлер



    Last edited by Евгени; 01-03-2012, 16:52.

    Comment


      #77
      Генерал-Фелдмаршал ФЕДОР ФОН БОК



      Last edited by Евгени; 02-03-2012, 22:26.

      Comment


        #78
        Федор фон Бок придобива авторитета си , благодарение на своята безкомпромистност и принципност.
        През 1943 г. изразява възмущението си от факта , че Хайнц Гудериан получава подарък от фюрера имот на стойност 1 250 000 райхсмарки .

        Всъщност повечето от висшите генерали и адмирали са получавали допълнителни необлагаеми суми към заплатите си както следва :
        Генерал-Фелдмаршал и Гросадмирал - по 4000 рйхсмарки на месец .
        Генерал-Полковник и Генерал-Адмирал - по 2000 райхсмарки на месец .

        Парите са били превеждани от специален фонд - " Konto 5 " , който е бил контролиран лично от шефа на Рйах-канцеларията - Ламмерс .
        От 1933 до 1945 година са платени 40 000 000 райхсмарки .


        Източник : http://www.tbrnews.org/Archives/a065.htm

        Comment


          #79
          Оказва се също така , че участниците от заговора от 20 юли 1944 също са получавали пари от фонд " Konto 5 " .
          На Генерал-фелдмаршалите Ромел , Клуге и Вицлебен са им били превеждани по 4000 райхсмарки на месец ,
          или 48 000 РМ годишно , до момента на разкриване на заговора .


          Източник : http://www.tbrnews.org/Archives/a065.htm

          Comment


            #80
            Когато през 1940 г . повечето изявили се във Френската и Полска кампания , Генерал-Полковници стават Генерал-фелдмаршали , поръчаните от тях фелдамаршалски жезъли са платени отново от специалния фонд " Konto 5 " на обща
            цена 72 000 райхсмарки



            Източник : http://www.tbrnews.org/Archives/a065.htm
            Last edited by Евгени; 03-03-2012, 09:48.

            Comment


              #81
              Федор фон Бок и Валтер фон Райхенау


              Comment


                #82
                Генерал-Фелдмаршал ФЕДОР фон БОК

                Отпред са Гьоринг , Кайтел , Дьониц и Химлер


                Comment


                  #83
                  Евгени написа Виж мнение
                  И тъй като доста често се споменава в темата че Група Армии "ЮГ" са изправени срещу много по мощна групировка на РККА , нещата не стоят съвсем така .
                  В началото на Барбароса ЮГ имат 5 общовойскови армии - три немски - 6-та , 11-та и 17-та плюс две румънски - 3-та и 4-та . При тях е и 1-ва Танкова група на Клайст - 3 танкови корпуса плюс прословутата SS-бригада "Адолф Хитлер"
                  Не мисля че, група армии "Юг" е силна както казваш, а всъщност е най-слабата и наистина ако Гудериян не беше направил прословутият "Десен завой" за който го обвиняват всички че е довел до загуба навойната ....Балбароса можеше да се срине с гръм и трясък.
                  Киевската групировка наброява 1.2 мил. !! само в отбраната на Киев са ангажирани 850 000ч + 4000 оръдия и 1200 танка (пленени са 880 от тях)
                  Не мисля че "Юг" с Рундщед щеше да се справи с тях самостоятелно с предимно пехотните им съединения.
                  Виж ако от самото начало ако беше Манщайн.....
                  Sub sole nihil novi est

                  Comment


                    #84
                    Не мисля че "Юг" с Рундщед щеше да се справи с тях самостоятелно с предимно пехотните им съединения.
                    Преди това се "справя с доста повече съветски танкове (обединени в механизирани корпуси), така че не виждам чак такива проблеми. Да не говорим, че Будьони (съвсем разумно) иска да отстъпи Киев. Т.е. силата е относително понятие - всичко зависи от поставените цели.
                    Проблемът в случая е "формата" на кампанията и там е провала на немското командване, а не толкова едно или друго решение. Отклоняването на танковите групи от ГА "Център" е проблем за взимането на Москва, но последното не е основна цел на кампанията. Т.е. ако ще търсим провал и проблеми, трябва да ги търсим на първо място в целеполагането, а чак след това в някакви оперативни грешки при разпределянето на силите. Последните са недостатъчни за "програма всичко", но това не е ясно за всички на върха, особено в еуфорията на първите месеци.

                    Comment


                      #85
                      При Рундщед в Група армии " ЮГ " е Танковата група на Клайст , която заедно с Танковата група на Гудериан затварят обръча при Киев

                      Comment


                        #86
                        Тези неща сме ги обсъждали в началото на темата .

                        Comment


                          #87
                          Всъщност, група армии "Юг" от самото начало е изправена срещу най-силният съветски военен окръг/фронт - Киевския (от 19ти юни - Юго-западен фронт).

                          Като погледнем графата "ЮЗФ" веднага виждаме, че в него са съсредоточени 8 механизирани корпуса (16 танкови и 8 моторизирани дивизии), 32 пехотни дивизии и изключително много артилерия - 56 полка. Като цялата тази армия е разположена в дълбочина, а не както при Западния фронт - в удобна за разсичане и унищожение формация. След началото на войната към този фронт потича голям поток от попълнения, включително и механизирани корпуси.
                          От немска страна там не са съсредоточени чак толкова големи сили, а ако сравним срещу какво се изправя другата немска танкова група, която действа донякъде сама (4та, срещу съветския Северозападен фронт (СЗФ)), ще видим с какви препятствия е трябвало да се справи група армии "Юг". Просто ... никак не са били малки.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                          Comment


                            #88
                            Генерал-Фелдмаршал ФЕДОР фон БОК


                            Comment


                              #89
                              gollum написа Виж мнение
                              Преди това се "справя с доста повече съветски танкове (обединени в механизирани корпуси), така че не виждам чак такива проблеми. Да не говорим, че Будьони (съвсем разумно) иска да отстъпи Киев. Т.е. силата е относително понятие - всичко зависи от поставените цели.
                              .....
                              Даq Будьонин предлага отстъпване на Киев поради вклинилият се дълбоко почти в тилът им Гудериян ,не от страх или упасения че ще бъдат разбити от група армии "ЮГ".
                              Да в Уманската операция (битка) успяват да разбият две пехотни армии 6 ,12 и части на 18 -та но,това са само малка част от струпаните там части на маршал Будьонин ....iамо загубите му (на Будьонин) при Уман и Киев възлизат на 1.2 мил човека и 800 танка , не мисля че групата "Юг" има такъв ресурс.
                              Без придадените Panzergruppe 2 на Guderian и 2. Armee Oberkommando на Generalfeldmarshall Maximilian Reichsfreiherr von Weichs (Maximilian Maria Joseph Karl Gabriel Lamoral Reichsfreiherr von Weichs zu Glon) нямаше да се справят а Гудериян можеше да се окаже отрязн от тиловите части....но Будьонин не е от най предприемчивите командири пък и услужливо е отзован от Сталин да не се посрами.
                              Също така трябва да се има в предвид че, Румънската 4 армия е ангажирана за обсада и превземането на Одеса, 11-та и 17-та армии се вклиняват на Юг и се бият с "Южният фронт" на Генерал Тюленев (покъсно сменен от Рядишев) в числен състав:
                              32 (or 31) Пехотни дивизии, 2 (или 3) мотострелкови дивизии, 6 кавалерийски дивизии, 11 танкови бригади, 3 парашутни бригади(1 резервна), 14 полка корпусна артилерия, 16 артилерийски полка резерв 4 тежки артилерийски дивизии.Численост около 460,000 ч.,12,000 оръдия, 3,000 танка и 2,160 самолета.
                              Като срещу 17-та армия се бие и не безизвестният Радион Малиновски (макар и все още корпусен командир)....т.е силите на група армии "ЮГ" далеч не са толкова големи....
                              Sub sole nihil novi est

                              Comment


                                #90
                                Мировк, я си признай - въобще прегледа ли темата, преди да пишеш в нея? Ако не си, това вече сме го обсъждали в началото. Ясно е (както сам съм написал - и Воланд също), че група армии "Юг" е най-слаба от трите с оглед на територията и силите, срещу които е изправена (абсолютно погледнато тя е само малко по-слаба от ГА "Център", а от трите очевидно ГА "Север" е най-слаба (както и 4-та ТГ)). Всичко зависи обаче от поставените задачи. Задачата пред ГА "Център" е най-амбициозна и според началния замисъл е и основна (после вече - не), това обяснява концентрацията на сили в нея. Според началния замисъл (а и въобще) е очевидно, че ГА ще си взаимодействат, особено в случая около Припятските блата - няма и как да е иначе. Не случайно посочвам, че е изцяло въпрос на задачи (където става издънката).
                                ГА "Юг" е достатъчно силна за да постигне поставените пред нея задачи (и го доказва преди Киев, премелвайки много съветски съединения (и много повече танкове, отколкото има тя самата - при това, с пехотните си съединения предимно)). Въпросите са, че (1) това ще отнеме определено време (не малко, макар и да не е фатално за графика на групата; възможните проблеми идват, както вече писах по-рано в темата, от връзката с действията по фланговете на двете ГА) и (2) очертава се възможност да се обкръжат големи съветски сили, но за целта трябват координирани действия с привличане на 2-ра ТГ и сили от ГА "Център" - подобна задача, естествено, не стои поначало и няма как да се постигне само със силите на ГА "Юг". Но за мен е видимо, че ГА "Юг" е в състояние да превземе Киев и сама. Въпросът е, че повечето съветски сили ще успеят да се измъкнат. Т.е. нещата опират не толкова до сили колкото до позиция (в случая, а не силите сами по себе си - т.е. фланговите действия, възможни благодарение на позицията на силите на ГА "Център").
                                Т.е. въпросното стратегическо решение е между постигане на териториални и позиционни цели и унищожаване на вражески сили. Неизбежно е при размера на фронта, количеството кампанийни цели и наличните сили. "Барбароса" е осъдена на провал още когато се приемат твърде амбициозни, а на практика непостижими цели, а под влияние на първите успехи някои си помислят, че РККА вече е разбита.
                                Иначе ако сравняваме ГА (количествено вече сме го направили в началото на темата, можеш да прочетеш), то е очевидно, че само ГА "Център" разполага с достатъчно сили при поставените й задачи, така че да действа свободно. Другите две ГА са очевидно (по план) спомагателни и имат малко по-скромни (не по-лесни за постигане обаче) цели. Ясно е, че за ГА "Юг" нещата са най-сложни, както писах в началото на темата.
                                А съвместните действия по общия фланг - включително с оперативни цели, са нещо очаквано поначало. Целият въпрос (очевиден като цяло) възникна с оглед на желанието на титуляра на темата да "сравнява" постиженията и предизвикателствата на командирите на ГА. Не мисля, че тук може категорично да се каже кой е "по-добър" . Самият въпрос ми се вижда безсмислен.

                                ПП Будьони е приличен командир и се справя общо взето добре. Отстранен е защото има желание да отстъпва .

                                Comment

                                Working...
                                X