Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ФЕДОР ФОН БОК

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тъй като отворихме темата за логистиката и придвижването , ето как стоят нещата при Вермахта :

Comment

Моторизирани части на Вермахта

ЮНИ 1941

Last edited by Евгени; 19-02-2012, 19:52.

Comment

АВГУСТ 1941

Comment

ДЕКЕМВРИ 1941

Comment

Тъй като темата е за Федор фон Бок ще кача калко снимки на Генерал-фелмаршала , като командващ Група армии Център
            Last edited by Евгени; 19-02-2012, 20:33.

Comment

Генерал-Фелдмаршал ФЕДОР ФОК БОК

команващ Група арми Център

Генерал-Фелдмаршал Федор фон Бок награждава Немски войник
              на Източния фронт

Генерал-Фелдмаршал Федор фон Бок заедно с Генерал-Полковник Херман Хот

Генерал-Фелдмаршал Федор фон Бок заедно с Генерал-Полковник Херман Хот и
              Генерала от Луфваве - Рихтховен - 8 юли 1941

Last edited by Евгени; 01-03-2012, 21:58.

Comment

Евгени, ъъъ, струва ми се, че голям брой от снимките нямат много общо с темата за фон Бок.

Comment

ами темата замря отдавна , а ако ти пречат снимките , да ги преместя някъде но доста труд ми костваше да направя тази подборка

Comment

а и идеята ми беше да кача снимки на висши офицери които са били по команването на фон Бок , като Гудериан и Хот , но като се замсля в един или друг период повечето от Генерал-фелдмаршалите и Генерал-полковниците са били под негово командване , включително непрекъснато ласканите Манщайн и Ромел

Comment

за офицерите как да е (макар че - Редер?), но военната техника... още повече такава, каквато никога не е била под негово командване.
                      Е, когато се намери време (няколко дни липса на текстове постове нищо не означават - някои от дискусиите в този раздел ас е сводели в продължение но години, с прекъсвания, разбира се), дикусията може и да продължи, а така остава "затрупана" под снимков материал. Като цяло тук държим на тематичността (доколкото е възможно, разбира се). Но не съм си и промислял да ги триеш или нещо подобно, по-скоро си мислех за преместване в темата със снимки.

ПП Преместих ги. Тъй-като темата е дескисуионна е добре да остане текстова. Нагледните материали имат смисъл само ако са директно свързани с дискусията.

Comment

ОК . В тази тема ще пускам само снимки свързани с Федор фон Бок , частите които е командвал както и офицерите и генералите пряко свързани с командваните от него групи армии .

Comment

Всъщност основната идея на тази тема беше че Федор фон Бок остава някакси в сянка от другите несмки военачалници .

За цялата си кариера фон Бок командва 4 пъти Групи армии в едни от най-важните кампании на Вермахта .

В полската Група армии Север - действа по така наречения Полски коридор . Неговите части дават най-малко жертви .

В Френската кампания Група армии Б завземат Холандия , Белгия и Североизточна Франция .

В Руската Група армии Център вземат в плен около 1 100 000 войници на РККА

Пак в Руската кампаня фон Бок командва и Група армии Юг в периода януари - юли 1942 г.
                          В този период немците завземат Храков , Ростов и Севастопол .

Comment

Да, мисял че схванах това, но не съм убеден доколко е точно. Освен ако не сваняваш с офицери (да кажем, "медийни звезди" ) като Ромел, Гудериан, Манщайн, за които образно казано "всеки е чувал". НО за човек що-годе изкушен в материята не мисля че ще е вярно.
                            Ако ще сравняваме с останалите командири, котио са имали възможнос тда управляват на сходно ниво в началния период на войната, не мисля, че Бок е "ощетен" по подобен начин. Не мисля, че Рундщед (какво остава за Лееб) е по-"известен" от Бок. Общо взето двамата командват на това ниво във всички кампании от началния период като ту единия, ту другия има по-съществената роля (при "Барбароса", за която се заговорихме, предимство в този смисъл има Бок; във Франция, донякъде по стечение на обстоятелствата, прдимството получава Рундщед (но първоначално се е падало на Бок). Дори можем да кажем, че в някакъв смисъл на ОКХ е гледало на фон Бок в началото на войната като на "основен" командващ на група армии.
                            Съгласен съм, че в светлината на следващите сражения Бок може би остава малко встрани, но пренебрегнат не е, поне според мен. Така или иначе, нямаме тема за Рундщед или пък за Лееб досега .

Comment

Рундщет върви паралелно с фон Бок в командванията на Групи армии :

В Полша -
                              фон Бок - ГА "Север"
                              Рундщет ГА "Юг"

Във Франция -
                              фон Бок - ГА "Б"
                              Рундщет ГА "А"

В СССР -
                              фон Бок - ГА "Център"
                              Рундщет ГА "Юг"

Ако се върнем малко по назад , на ниво командване на армия ,
                              Федор фон Бок е командващ на 8-ма армия която влиза в Австрия през 1938 г
                              На 02 октомври 1938 г. фон Бок командва нахлуването на Вермахта в Судетска област
                              През периода 01 ноември 1938 г. - 25 август 1939 г. фон Бок командва 1-ва Група армии в Берлин

Освен това Рундщед се съгласява да участва заедно с Кайтел в така наречения Армейски съд на честа , сформиран след 20 юли 1944 - заговора на Щауфенберг .
                              Тази негова постъпка му накърнява авторитета сред много от генералите .

Comment

Да, знам, Евгени, мисълта ми бе друга - Бок не е ощетен в сравнение с Рундщед или Лееб (хора от "неговия" ранг от наша гледна точка), или пък останалите от неговото поколение (грубо казано), които тогава все още не са достигнали чак това ниво (командване на група армии). Т.е. ако ще правим нарочна тема за него, подобно внимание заслужават и останалите (поне Рундщед, с когото "вървят" като кариера общо взето заедно).

Comment

Working...
                                X